Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία υπέβαλε χθες από το βήμα της Βουλής, ως όφειλε, πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης.
Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας, αφότου έδωσε στη δημοσιότητα τα έξι (6) ονόματα που τελούσαν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ – Κ. Χατζηδάκη, Κ. Φλώρο, Ν. Ανδρουλάκη, Χ. Λαλούση (αρχηγό ΓΕΣ), Α. Διακόπουλο (πρώην Σύμβουλο Ασφάλειας), Α. Λάγιο & Θ. Αλεξόπουλο (επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών) – όπως επιβεβαίωσε, με τον πλέον επίσημο τρόπο, η ΑΔΑΕ, επισήμανε:
«Αν εσείς όλα αυτά μπορείτε να τα καταπιείτε. Είτε γιατί εκβιάζεστε. Καθώς τα στοιχεία που έχουν μαζέψει από τις παρακολουθήσεις που σας αφορούσαν σίγουρα βρίσκονται στα χέρια του αρχηγού του ρυπαρού δικτύου. Είτε γιατί σκέφτεστε την επανεκλογή σας. Είτε γιατί θέλετε να αφήσετε μόνο τον κ. Μητσοτάκη να πιει το ποτήρι του εξευτελισμού, χωρίς να έχει άλλοθι.Είναι δικό σας πρόβλημα. Σας συμπονώ και σας κατανοώ. Αλλά εμείς αυτήν την εκτροπή δεν δικαιούμαστε να την καταπιούμε. Αλλά ορισμένες φορές βρίσκεται κανείς ενώπιον της ιστορίας. Γιατί οι αποφάσεις μπροστά σε τέτοια γεγονότα έχουν ιστορική αξία».
Προσωπικά, συντάσσομαι πλήρως με την υποβολή πρότασης δυσπιστίας από τον Αλέξη Τσίπρα. Πρόκειται για μια κίνηση μονόδρομο αφενός για να αναγκασθεί ο κ. Μητσοτάκης να προσέλθει και να απαντήσει και αφετέρου για να αντιληφθούν όλοι στα χέρια ποιας συμμορίας έχει περιέλθει η χώρα.
Ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε, με αδιαμφισβήτητα στοιχεία από την πλέον αρμόδια και ανεξάρτητη Εθνική Αρχή, την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), τη λειτουργία του παρακράτους το οποίο είχε στηθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και τους μηχανισμούς του πρωθυπουργικού γραφείου με τη συνδρομή της πλήρως ελεγχόμενης ΕΥΠ.
Ένας υπουργός, ένας πολιτικός αρχηγός και η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων παρακολουθούνταν από τον Πρωθυπουργό. Τόσο ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης αλλά και όσοι έστησαν αυτή την συνταγματική εκτροπή, λειτουργώντας ως δικτατορικό καθεστώς και δημιουργώντας παρακρατικούς μηχανισμούς, καθίστανται υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό. Τα πράγματα γίνονται όχι μόνο σοβαρά αλλά και άκρως επικίνδυνα.
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός οργάνωσε ένα εγκληματικό δίκτυο προκειμένου να έχει χρήσιμες πληροφορίες για πολιτικούς αντιπάλους, φίλους, τη στρατιωτική ηγεσία και οικονομικούς παράγοντες; Για να γνωρίζει τις επιδιώξεις, τις κινήσεις, τις σκέψεις και τις αδυναμίες τους ώστε να τους έχει στο χέρι και να τους εκβιάζει;
Υπήρξε απόλυτα ξεκάθαρος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καταδεικνύοντας με στοιχεία, τεκμήρια και επιχειρήματα ως αρχηγό του «ρυπαρού δικτύου» παρακολουθήσεων τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη με συνεργό την εισαγγελέα κα Βλάχου.
Μπορεί να μας εξηγήσει κάποιος γιατί παρακολουθούσαν το μισό στράτευμα της χώρας; Τι φοβούνταν και τους παρακολουθούσαν; Οι ίδιοι οι παρακολουθούμενοι τι έχουν να πουν γι΄αυτό; Η παρακολούθηση του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων και των αρχηγών των Σωμάτων είναι κατασκοπεία και επιφέρει, βάσει του συντάγματός μας, την ποινή της έσχατης προδοσίας.
Δυστυχώς, ζούμε σε μια χώρα που ο Πρωθυπουργός ο οποίος, με δική του νομοθετική πρωτοβουλία, είναι από την πρώτη ημέρα υπεύθυνος της ΕΥΠ χρειάζεται να ενημερωθεί για το τι έκανε αυτή από τον κ. Ράμμο, πρόεδρο της ΑΔΑΕ, δηλώνοντας ότι δεν γνωρίζει. Και όταν ο ίδιος ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ζητεί να ενημερώσει, με τον πλέον επίσημο και θεσμικό τρόπο, το ελληνικό κοινοβούλιο για τα στοιχεία των παρακολουθήσεων ο κ. Μητσοτάκης αρνείται.
Με απλά λόγια αυτό που καταλαβαίνει ο κοινός νους είναι πως ο κ. Μητσοτάκης δεν ήξερε, ως επικεφαλής της ΕΥΠ, πως έκανε παρακολουθήσεις, αλλά απ’ την άλλη δεν ήθελε να του τα πει ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ! Και αυτός ο Πρωθυπουργός δεν παραιτείται.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έφτασε στο σημείο να εγκαθιδρύσει ένα καθεστώς, να καταλύσει το πολίτευμα, να παραβιάσει το σύνταγμα της χώρας και το πρόβλημα της είναι οι υποτιθέμενες και ευφάνταστες προνομιακές σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Ράμμο.
Είναι πρωτοφανές ένας πρωθυπουργός να κατηγορείται ότι παρακολουθούσε παράνομα την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, φίλους και αντιπάλους πολιτικούς και αποδεχόμενος με ικανοποίηση την πρόταση δυσπιστίας να ισχυρίζεται ότι πρόκειται για μια ευκαιρία να μιλήσει για το κυβερνητικό έργο. Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Είτε ο κ. Μητσοτάκης στερείται ευφυίας είτε θεωρεί ότι εμείς οι πολίτες στερούμαστε ευφυίας. Ίσως και τα δύο.
Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε στην ομιλία του στην Κρήτη ότι θα ήταν «αντιδημοκρατικό και παράνομο» να έχουν προκληθεί τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία και ως εκ τούτου χαρακτήρισε κάτι τέτοιο «αδιανόητο». Και τώρα τι θα πράξει ο ίδιος; Θα ψηφίσει κατά;
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αντώνης Σαμαράς, πρόσφατα δήλωσε: «Αν ίσχυαν οι υποκλοπές θα επρόκειτο, αναμφίβολα, για μία αντιδημοκρατική εκτροπή». Τώρα που ισχύουν;
Είναι σαφές ότι με την σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία των 156 βουλευτών η πρόταση δυσπιστίας θα καταψηφιστεί. Και το γεγονός αυτός καταδεικνύει τη λειτουργία της σημερινής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στη χώρα μας όπου κανένας βουλευτής της ΝΔ δεν πρόκειται να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, καταγγέλλοντας αυτήν την πρωτοφανή δημοκρατική εκτροπή. Είτε επειδή μπορεί να κρατείται από κάπου, είτε επειδή μπορεί να φοβάται την απώλεια της θέσης του στα επικείμενα ψηφοδέλτια του κόμματος. Κρίμα, γιατί η στάση τους αυτή τους καθιστά συμμέτοχους και συνυπεύθυνους στην δημοκρατική εκτροπή του πολιτεύματος που παρόμοιά της δεν έχει συναντήσει τις τελευταίες πολλές δεκαετίες καμία ευνομούμενη δημοκρατική χώρα παγκοσμίως.
Με αυτά τα δεδομένα, η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε κατά της κυβέρνησης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, έχει ένα και μοναδικό διακύβευμα: Ή με τη Δημοκρατία ή με το Παρακράτος.
*Ο Γιώργος Μαραγκός είναι Σύμβουλος Ανάπτυξης & Διοίκησης Έργων, τ. Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης