Κυκλαδονήσια: Οι παρίες του νέου ΕΣΠΑ – Του Γιώργου Μαραγκού*

Newsroom
04/04/2023 12:14
 
 
 

 

Μετά την επίσημη προκήρυξη των πολυδιαφημισμένων δράσεων στήριξης της επιχειρηματικότητας από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, η αλήθεια είναι με μεγάλη καθυστέρηση, μπορούμε πλέον αβίαστα να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα τα οποία, ιδιαίτερα για το Νότιο Αιγαίο και τις Κυκλάδες, είναι απογοητευτικά.

Την τρέχουσα περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η υποβολή επενδυτικών σχεδίων για τις πρώτες δράσεις του νέου ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα για τον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό ΜμΕ» (βασικό, προηγμένο και καινοτόμο), Π/Υ δημόσιας δαπάνης 300 εκ. € αλλά και για τη δέσμη δράσεων «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ», Π/Υ δημόσιας δαπάνης 700 εκ. €, ο οποίος επιμερίζεται στις υποδράσεις «Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ», Π/Υ 400 εκ. € και «Πράσινος Μετασχηματισμός», Π/Υ 300 εκ. €.

Αρχικά, οι αναφερόμενες δράσεις θέτουν αυστηρές έως επαχθείς προϋποθέσεις όσον αφορά στην απασχόληση προσωπικού, για κάθε ενδιαφερόμενη επιχείρηση, οι οποίες καθορίζονται κατά περίπτωση από το ελάχιστο των δύο (2) ή/και τριών (3) Ετήσιων Μονάδων Εργασίας (ΕΜΕ) έως και αρκετά περισσότερο, ανάλογα με την δράση και τον Π/Υ επένδυσης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, μια επιχείρηση στις Κυκλάδες υποχρεούται να απασχολεί ισοδύναμα προσωπικό τουλάχιστον 600 ή 900 ενσήμων πλήρους απασχόλησης, κατ’ έτος, ώστε να μπορέσει να υπαχθεί σε κάποιο πρόγραμμα. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι, η λειτουργία των επιχειρήσεών μας χαρακτηρίζεται από εποχικότητα και μάλιστα σε αρκετά νησιά δεύτερης και τρίτης τουριστικής ταχύτητας με την σεζόν να μην ξεπερνά του 3-4 μήνες, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μια επιχείρηση θα πρέπει να απασχολεί τουλάχιστον 6 έως 10 άτομα προσωπικό πλήρους απασχόλησης. Η συγκεκριμένη διαπίστωση, σε δεύτερη ανάγνωση, οδηγεί σε περαιτέρω άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των δημοφιλέστερων τουριστικών νησιών, με μεγάλη διάρκεια σεζόν, έναντι των λιγότερο ανεπτυγμένων όπου η σεζόν είναι ιδιαίτερα συρρικνωμένη.

Παράλληλα, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και κατά συνέπεια οι Κυκλάδες συγκαταλέγονται μαζί με την Αττική στις περισσότερο αναπτυγμένες περιφέρειες της χώρας (Περιφέρειες Μετάβασης), λαμβάνοντας στην κατανομή του Π/Υ ένα πολύ μικρό κομμάτι, δυσανάλογο του πληθυσμιακού μεγέθους τους αλλά και του αριθμού των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτές.

Ειδικότερα, για τη δράση «Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ», Π/Υ δημόσιας δαπάνης 90 εκ. €, στο Νότιο Αιγαίο και στην Αττική, κατανέμονται μόλις 19,8 εκ. €, ποσό δηλαδή που αναλογεί στο 22% του προγράμματος ενώ από πλευράς πληθυσμού και δραστηριοποιούμενων επιχειρήσεων, οι δύο αυτές περιφέρεις, ξεπερνούν το 50% και 60% αντίστοιχα σε σχέση με την ελληνική επικράτεια.

Όμοια είναι η εικόνα και για τις δύο (2) πράσινες δράσεις αφού το Νότιο Αιγαίο και η Αττική για τη μεν «Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ», Π/Υ 400 εκ. €, λαμβάνουν μόλις 88 εκ. € για τον δε «Πράσινο Μετασχηματισμό», Π/Υ 300 εκ. €, λαμβάνουν μόλις 66 εκ. €.

Με βάση τα αναφερόμενα αδιάσειστα στοιχεία, διαπιστώνεται μια εξόφθαλμη αδικία από την κατανομή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σε βάρος της περιφέρειας και των νησιών μας, η οποία σαφώς δε λαμβάνει υπόψη τη νησιωτικότητα και της δυσκολίες που αντιμετωπίζει το επιχειρείν, εξαιτίας του κατακερματισμού και της πολυδιάσπασης του χώρου, τη συμβολή των επιχειρήσεών μας στη μεγέθυνση του ΑΕΠ ενώ καταστρατηγεί πλήρως και την αρχή της αναλογικότητας η οποία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη.

Εάν στα παραπάνω, συνυπολογίσουμε ότι, οι πόροι για την επιχειρηματικότητα και στο νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Νοτίου Αιγαίου 2021-2027, είναι ελάχιστοι και αναλογικά πολύ λιγότεροι σε σχέση με το σύνολο των 13 ΠΕΠ της χώρας, εύλογα αντιλαμβανόμαστε ότι η επιχειρηματικότητα στα νησιά μας – όπως άλλωστε και η νησιωτικότητα σε μια σειρά από νευραλγικούς τομείς – βρίσκεται έξω από τους σχεδιασμούς και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης της ΝΔ.

Έφθασε επιτέλους η ώρα, εμείς οι νησιώτες, να σταματήσουμε να αντιμετωπιζόμαστε ως φτωχοί συγγενείς και παρίες του κεντρικού κράτους. Οφείλουμε, πρέπει και μπορούμε να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε – και στο επιχειρείν – όλα όσα μας αναλογούν, αξίζουμε και δικαιούμαστε.

*Ο Γιώργος Μαραγκός είναι Υποψήφιος Βουλευτής Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

(Visited 31 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*