Από το «μεταφορικό» στο «υγειονομικό» ισοδύναμο: η επόμενη μεγάλη κατάκτηση για τη νησιωτικότητα – Του Γιώργου Μαραγκού*

Newsroom
25/04/2023 16:13
 
 
 

 

Είμαστε νησιώτες, είμαστε Κυκλαδίτες και όλοι γνωρίζουμε και ζούμε καθημερινά στο πετσί μας τις δυσκολίες που έχει η καθημερινότητα για κάθε νησιώτισσα και νησιώτη. Επιζητούμε και απαιτούμε λοιπόν Δικαιοσύνη και στη νησιωτικότητα η οποία, μέχρι σήμερα, για την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αποτελούσε γράμμα κενό περιεχομένου.

Οι ιδιαιτερότητες της νησιωτικής ζωής, της νησιωτικής κοινωνίας είναι πολύπλευρες, οικονομικές, κοινωνικές, διοικητικές, πολιτισμικές και διαμορφώνουν συνθήκες, που χρήζουν ειδικών ρυθμίσεων και πολιτικών, προκειμένου οι κάτοικοι των νησιών να μην είναι πολίτες β’ και γ’ κατηγορίας, αλλά να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους πολίτες της ηπειρωτικής χώρας, να απολαμβάνουν ισοδύναμα όλα τα αγαθά μιας σύγχρονης κοινωνίας.

Ο όρος «ισοδύναμο» αποτελεί τον μοχλό που μπορεί να δώσει περιεχόμενο στον συνταγματικό θεσμό της νησιωτικότητας. Τρανταχτή επιβεβαίωση της θέσης αυτής αποτελεί το εμβληματικό μέτρο – θεσμός πλέον για τους νησιώτες- το «Μεταφορικό Ισοδύναμο», που θεσμοθέτησε και υλοποίησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τα νησιά δεν έχουν αυτοκινητόδρομους, τρένο, μετρό, αλλά το «μεταφορικό ισοδύναμο» καλύπτει αυτή την ιδιαιτερότητα, αυτό το αναγκαστικό κενό.

Σήμερα τα νησιά, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, παράγουν πλούτο για την Εθνική Οικονομία και συμμετέχουν ως τουριστικοί προορισμοί και σε πολλά νησιά, ως παγκόσμιοι τουριστικοί προορισμοί, θετικά και δυναμικά στο ΑΕΠ. Οι Κυκλάδες, αλλά και η νησιωτική Ελλάδα συνολικά, δεν αποτελούν πλέον τον «φτωχό συγγενή» για τον κρατικό προϋπολογισμό, δικαιούνται να διεκδικούν το μερίδιο που τους αντιστοιχεί και να απολαμβάνουν τα αγαθά της σύγχρονης κοινωνίας, στην παραγωγή των οποίων συμμετέχουν δυναμικά εισφέροντας πλούτο στα δημόσια ταμεία.

Έχουμε το «Μεταφορικό ισοδύναμο» σημαντική κατάκτηση, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη το απαξίωσε και στοχεύει να το καταργήσει. Στο χέρι μας είναι να το προστατεύσουμε με την ψήφο μας στις εκλογές της 21ηςΜαΐου.

Στο χέρι μας είναι να κατακτήσουμε το «Υγειονομικό Ισοδύναμο», που το έχει ήδη εξαγγείλει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, δηλαδή το «Νησιωτικό ΕΣΥ», την προσαρμογή στα πλαίσια της νησιωτικότητας του «Νέου ΕΣΥ» του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την Υγεία.Πρόκειται για δέσμη μέτρων προκειμένου να καταστήσουμε τους νησιώτες ίσους με όλους τους πολίτες, η οποία περιλαμβάνειαποζημίωση των πολιτών για υπηρεσίες που χρειάζεται να μετακινηθούν εκτός τόπου κατοικίας για να έχουν πρόσβαση σε αυτές.

Στο χέρι μας είναι να το κατακτήσουμε με την ψήφο μας στις εκλογές της 21ηςΜαΐου.

*Ο Γιώργος Μαραγκός είναι Υποψήφιος Βουλευτής Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

(Visited 133 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*