«Ο δημόσιος χώρος ανήκει σε όλους τους πολίτες και οφείλει να είναι υποδειγματικός»

Newsroom
29/04/2023 20:15
 
 
 

 

Με αφορμή τον πεζόδρομο, το open mall και τα δημοτικά έργα σε δημόσιους χώρους που πραγματοποιούνται στην Σύρο την τελευταία δεκαετία, την απουσία αστικού σχεδιασμού, τις προχειρότητες σε σχεδιασμό και σε κατασκευές, έργα που δεν συνάδουν με την νεοκλασική κληρονομιά των προγόνων μας και θα ξηλωθούν από τις επόμενες γενιές, είναι εκείνα που μας δημιουργούν την ανάγκη να παρουσιάσουμε σε εννιά καρτέλες την ανάλυση των προβλημάτων, την ανεύρεση μελετών περίπτωσης, την παρουσίαση αρχών και προτάσεων που αφορούν άμεσα τον πεζόδρομο της Ερμούπολης.

Με βάση, λοιπόν, την επιστήμη της Αρχιτεκτονικής Τοπίου που ακμάζει τις τελευταίες δεκαετίες στον σύγχρονο κόσμο και στους δημόσιους ανοιχτούς χώρους, ακολουθούν παραδείγματα με πρότυπα περιοχών και προτείνονται λύσεις για την βελτίωση της ποιότητας ζωής, της οικονομίας και της δημιουργίας νέων εμπειριών στους κατοίκους, στους επισκέπτες και τους επενδυτές της Σύρου.

Με όραμα για μία Ερμούπολη που θα είναι ευέλικτη στην εξέλιξη και που θα σέβεται την ιστορία της. Δημόσιοι χώροι που θα είναι βιώσιμοι και λειτουργικοί, τόσο την ημέρα, όσο και με πρότυπο αρχιτεκτονικό φωτισμό την νύχτα. Έργα εξοπλισμένα με αστικό εξοπλισμό που θα καλύπτει τις ανάγκες του χρήστη. Με κατασκευές από υλικά που θα έχουν συνοχή, αρμονία και διάρκεια στον χρόνο. Κτίρια που θα έχουν προσεγμένες προσόψεις, χωρίς πλέγματα από καλώδια και σωληνώσεις. Μια πόλη φτιαγμένη από τους πολίτες, για τους πολίτες.

Σε όλα τα παραπάνω δεν χωράνε εγωισμοί και προσωπικά συμφέροντα. Ήρθε η ώρα τα κέντρα αποφάσεων να σταματήσουν να είναι μέρος του προβλήματος. Οφείλουν να δείχνουν σεβασμό, να αποτελούν την ελπίδα και την λύση στα προβλήματα. Διότι ο δημόσιος χώρος ανήκει σε όλους τους πολίτες και οφείλει να είναι υποδειγματικός. Τέλος, να θυμούνται ότι το πέρασμα τους είναι σύντομο και τα έργα με ουσία είναι εκείνα με την μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, έργα κοινά αποδεκτά που θα μνημονεύονται στο πέρασμα του χρόνου.

Ηρακλής Κάιλας
Αρχιτέκτων Τοπίου BSc | ΜA

(Visited 65 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*