Γιορτάζοντας την Εργατική Πρωτομαγιά στον Δήμο Σύρου Ερμούπολης: Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα…*

Newsroom
01/05/2023 12:08
 
 
 

 

Την προηγούμενη εβδομάδα, ακόμα δύο άξια και εργατικά στελέχη του Δήμου Σύρου Ερμούπολης με περισσότερα από 15 χρόνια προϋπηρεσία, μετακινήθηκαν – μετά από ενέργειες τους – σε άλλους φορείς του Δημόσιου Τομέα. Η συνεχιζόμενη αποχώρηση υπαλλήλων του Δήμου μας έχει πάρει πλέον μορφή χιονοστιβάδας που απειλεί – κυριολεκτικά – να διαλύσει τη λειτουργία του.

Γιατί η Δημοτική Αρχή αδυνατεί να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος; Γιατί δεν κάνει κάτι για να αναχαιτίσει αυτό το τόσο μεγάλο κύμα αποχωρήσεων; Αντιλαμβάνεται το μέγεθος της ευθύνης που της αναλογεί, όταν στο τέλος του χρόνου θα παραδίδει γραφεία με άδειες καρέκλες και Διευθύνσεις ανήμπορες να εκτελέσουν στοιχειωδώς το έργο τους λόγω υποστελέχωσης;

Όπως έχει επισημάνει κατ’ επανάληψη η «ΣΥΡΑ, ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ», οι συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων του Δήμου απέχουν παρασάγγας από εκείνο που ονομάζεται «εργασιακό περιβάλλον στο οποίο αξίζει κάποιος να εργάζεται». Όταν ο εργαζόμενος δεν εισπράττει καμία αναγνώριση για την προσφορά του, όταν δεν διακρίνει την παραμικρή προοπτική εξέλιξης και ανάπτυξης των ικανοτήτων του, όταν η εξυπηρέτηση ημετέρων είναι ο κανόνας και όταν τα «αφεντικά» του κάθε φορά που αλλάζει Δημοτική Αρχή είναι ακόμα πιο άσχετα από τα προηγούμενα, τότε το μόνο που του μένει είναι να τα σκάσει χάμω και να φύγει, απογοητευμένος και πικραμένος.

Πολύς λόγος γίνεται κάθε φορά που ο Δήμος χάνει ένα έργο ή όταν δεν καταφέρνει να απορροφήσει κάποια χρηματοδότηση, αφού τα οικονομικά μεγέθη είναι συγκεκριμένα και μετρήσιμα. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο όταν αποχωρεί ένας καταρτισμένος και έμπειρος δημοτικός υπάλληλος, παρότι η μείωση σε ανθρώπινο κεφάλαιο είναι μεγαλύτερης αξίας. Η εκπαίδευση, η εμπειρία, η γνώση του αντικειμένου και η προθυμία του κάθε εργαζόμενου που αποχωρεί, στερούν οικονομική αξία στον Δήμο μας και μειώνουν την αποτελεσματικότητά του. Γιατί, όσο κι αν ακούγεται τετριμμένο, «λεφτά υπάρχουν». Όμως, χωρίς στελέχη με ικανότητες στην κατάρτιση και υποβολή προτάσεων, στη διεκδίκηση ένταξης έργων σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά και στην παρακολούθηση της υλοποίησής τους, ο Δήμος δεν έχει μέλλον.

Στη «ΣΥΡΑ, ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ» πιστεύουμε πως το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου μας είναι ο σημαντικότερος μοχλός για την επίτευξη των στόχων της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής. Όμως για να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα προς όφελος του νησιού και των κατοίκων του, πρώτα απ’ όλα χρειάζονται αιρετοί που να διαθέτουν ανάλογες γνώσεις, εμπειρία και κυρίως, ικανότητες να υποστηρίξουν και να ενθαρρύνουν αυτούς τους ανθρώπους. Αν και στις προσεχείς δημοτικές εκλογές επικρατήσει το μοντέλο του «έμπειρου αυτοδιοικητικού» – ψηφοσυλλέκτη της δεκαετίας του ’80 και του «μαϊντανού» κάθε είδους κοινωνικής εκδήλωσης, τότε είναι σίγουρο πως το μόνο που απομένει στις Υπηρεσίες του Δήμου μας είναι «ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα».

Καλή Εργατική Πρωτομαγιά και καλό μήνα!

* Ο Χάρης Βεκρής είναι υποψήφιος Δήμαρχος και επικεφαλής της δημοτικής ομάδας «ΣΥΡΑ, ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ»

(Visited 92 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*