Αναγκαία η εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο νομό Κυκλάδων

Newsroom
20/06/2023 12:56
 
 
 

 

Αναγκαία, αντάξια των πολυετών αγώνων και της κυβερνητικής προσφοράς η εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ των Κυκλάδων στη νέα Βουλή.

  • Του Μιχάλη Φραγκίσκου
    Διδάκτορα Μηχανικού ΕΜΠ

Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν από τις καθοριστικές εκλογές του Ιούνη. Στο μικρό διάστημα από τις εκλογές του Μάη, η ΝΔ μας υπενθύμισε με τρέχοντα γεγονότα και αποκαλύψεις το «έργο» της κυβερνητικής τετραετίας και μας «προϊδέασε» για τα μελλούμενα… Με ωμές και αλαζονικές ομολογίες στελεχών, με την απάτη των παροχών του προγράμματος της, που δεν περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο που κατέθεσε στην ΕΕ.

Το Μάη τα κόμματα του δημοκρατικού-αριστερού τόξου, αφού αρνήθηκαν κάθε συνεργασία μεταξύ τους, έδωσαν το δικαίωμα στη ΝΔ να παρουσιάζεται και να υπερψηφίζεται ως η μόνη κυβερνητική λύση. Η απλή αναλογική κάηκε, καίγοντας τον εμπνευστή της ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά έφερε σε δυσμενή θέση και όλα τα κόμματα, παρά τους πανηγυρισμούς τους για τη μικρή αύξηση των δυνάμεων τους.

Έτσι βαδίζουμε στις εκλογές με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής της ΝΔ, που δίνει στο πρώτο κόμμα 50 έδρες μπόνους, τις οποίες αφαιρεί από τα άλλα κόμματα, κυρίως στις τετραεδρικές όπως οι Κυκλάδες. Πρακτικά σημαίνει ότι η ΝΔ με ποσοστό λιγότερο από 50% στις Κυκλάδες μπορεί να πάρει και τους τέσσερεις βουλευτές. Η πολύ πιθανή μονοκομματική εκπροσώπηση, με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται για τη δημοκρατία, την κοινωνία, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, θα συμβεί για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση στις Κυκλάδες.

Τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου στοχεύουν σε μια τουλάχιστον έδρα. Το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ ελπίζοντας σε διπλασιασμό του ποσοστού του. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανασυγκροτείται «εν κινήσει», «εν πλω» στοχεύοντας την αύξηση του ποσοστού του κατά μισή φορά.

Επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με βάση τη σειρά σταυροδοσίας των εκλογών του Μάη, βρίσκεται ο Νίκος Συρμαλένιος, στον οποίο εκ των πραγμάτων πέφτει το μεγαλύτερο βάρος της μάχης του Ιούνη, μάχη που δίνεται συλλογικά μαζί με τους υπόλοιπους αξιόλογους υποψήφιους/- ιες και τις οργανώσεις.

Ο Συρμαλένιος βουλευτής από το 2012, επανεκλεγείς και τον Μάη 2023, έφερε στη Βουλή και στα κυβερνητικά επιτελεία (2015-2019) τα φλέγοντα νησιωτικά θέματα, με εκατοντάδες ερωτήσεις, αναφορές, επίκαιρες ερωτήσεις, ομιλίες και εισηγήσεις νόμων.

Με την πολυετή ενεργό συμμετοχή του στο πολιτικό γίγνεσθαι των Κυκλάδων, μέσα από την ανανεωτική Αριστερά (ΚΚΕεσ, ΕΑΡ, Συνασπισμό, ΣΥΡΙΖΑ), ο Νίκος Συρμαλένιος υπηρετεί τα νησιά μας με πολιτικό ήθος, ακεραιότητα και σοβαρό πολιτικό όραμα. Αγωνίστηκε με τις οργανώσεις της αριστεράς, με τους φίλους της, με τους συναγωνιστές των κινημάτων, συμπαραστεκόμενος πάντα στα δίκαια αιτήματα φορέων, συλλογικοτήτων, πολιτών των Κυκλάδων, διευρύνοντας την επιρροή και τις δυνάμεις της Αριστεράς. Εκδότης του περιοδικού «Κυκλαδικές Πλόες», επικεφαλής της Νομαρχιακής παράταξης «ΣυνΚυκλαδική Πρωτοβουλία» και της Περιφερειακής «Πολίτες Κόντρα στον Καιρό», οργανωτής πολλών φόρουμ για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη νησιωτικότητα.

Συγχρόνως, υπερβαίνοντας τις τοπικές διεκδικήσεις κάθε νησιού, γενικεύοντας και «ολοκληρώνοντας» τις ιδιαιτερότητες, ανάπτυξε σε θεωρητικό-προγραμματικό επίπεδο τις αρχικές θεσμικές επεξεργασίες για τη νησιωτικότητα, διαμορφώνοντας μαζί με τις οργανωμένες δυνάμεις προγραμματικό λόγο, καθώς και ένα ριζοσπαστικό-εφικτό νέο όραμα για τις Κυκλάδες.

Η συνεχής παρουσία του στα νησιά, η γείωση του στην κοινωνία των νησιών, η σύνδεση με τα κινήματα, ο φρέσκος πάντα προγραμματικός λόγος, διαμόρφωσε και καθιέρωσε τους όρους δράσης, το ύφος και τα χαρακτηριστικά της ριζοσπαστικής Αριστεράς στις Κυκλάδες. Αποτέλεσε το σημείο αναφοράς, την πολιτική μνήμη της νεώτερης Αριστεράς στις Κυκλάδες.

Ο Νίκος Συρμαλένιος σήμερα αντίθετος με το καθεστώς των μεγάλων επενδυτικών συμφερόντων που επιβάλει η ΝΔ στις Κυκλάδες χωρίς κανένα χωροταξικό σχεδιασμό, ασυμβίβαστος με επιλογές της εκκλησιαστικής ιεραρχίας όταν αυτές υποβάθμιζαν το λαϊκό παράγοντα, με την εργασιακή ζούγκλα, με την ανάλωση του περιβάλλοντος, με την ιδιωτική διαχείριση του πολιτιστικού-μνημειακού πλούτου, με τη διαπλοκή και διαφθορά, βρίσκεται στη πρώτη γραμμή της μάχης που δίνεται στις Κυκλάδες, τη μάχη να υπάρχουν και αύριο ως Κυκλάδες, τη μάχη να ακυρωθεί η βίαιη εκτροπή της χιλιόχρονης διαδρομής τους. Τη μάχη να υπάρχουν και αύριο οι η κυκλαδίτικες κοινωνίες, που θα συνεχίζουν να ζουν και να βιώνουν τον ιστορικό τους χώρο.

Παλεύουμε σήμερα να ανατρέψουμε τον δυσμενή συσχετισμό σε Εθνικό και τοπικό επίπεδο. Να αναγνωριστεί η προσφορά του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ και να έχουμε νικηφόρα αποτελέσματα με πολλαπλή βουλευτική εκπροσώπηση στις Κυκλάδες.

Δίνουμε τη μάχη της ανατροπής, τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όσοι πορευτήκαμε με τον ΣΥΡΙΖΑ στις δύσκολες μάχες και τις νίκες του 2015, όλος ο κόσμος της Αριστεράς. Για να συνεχίσουμε μαζί να δίνουμε έξω και μέσα στη Βουλή με δυνατή εκπροσώπηση, τη μάχη της αποτροπής της επερχόμενης κοινωνικής, περιβαλλοντικής, πολιτιστικής λεηλασίας των Κυκλάδων.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 155 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*