Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου: «Ομπρέλες, ξαπλώστρες και δημόσιος χώρος»

Newsroom
19/07/2023 19:55
 
 
 

 

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) 38609 ΕΞ 2023 – ΦΕΚ 1432/Β/10-3-2023 καθορίζει τους όρους και προϋποθέσεις για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού προς επιχειρήσεις. Όπως επίσης καθορίζει περιορισμούς, υποχρεώσεις και απαγορεύσεις για τις επιχειρήσεις προς τις οποίες έχουν γίνει παραχωρήσεις:

Άρθρο 12:
(γ) Η ανάπτυξη των ομπρελών, ξαπλωστρών και των θαλάσσιων μέσων αναψυχής σύμφωνα με τις παραγράφους 4 και 5 του άρθρου 13 του ν. 2971/2001, όπως ισχύει, μπορεί να καλύπτει μέχρι το εξήντα τοις εκατό (60%) του παραχωρούμενου χώρου, με τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα και η ύπαρξη ελεύθερης ζώνης από την ακτογραμμή πλάτους τουλάχιστον πέντε (5) μέτρων.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να παραμένει ελεύθερη έκταση αιγιαλού σε ποσοστό τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%) του συνολικού εμβαδού του, ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του αιγιαλού, μη υπολογιζόμενου του χώρου που είναι δυσπρόσιτος και μη αξιοποιήσιμος και με τους περιορισμούς, ως προς το ποσοστό κάλυψης του αιγιαλού, που ορίζονται στην απόφαση παραχώρησης.

Ποιος από τους παραπάνω περιορισμούς τηρείται, π.χ., στις Αγκαθωπές; Ποια αρμόδια αρχή μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνωρίζει;

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης έχει εκ του Νόμου (βλ. ΚΥΑ 38609 ΕΞ 2023, Άρθρο 10) υποχρέωση να πραγματοποιεί ελέγχους και, σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνονται καταπατήσεις ή αυθαίρετες επεμβάσεις επί των κοινοχρήστων χώρων, να ενημερώνει άμεσα τις κατά τόπους Αστυνομικές Αρχές και την Κτηματική Υπηρεσία.

Η παραβίαση των όρων παραχώρησης αιγιαλού και η παγίωση της ανομίας, βάλει ευθέως κατά του δικαιώματος των πολιτών για ελεύθερη πρόσβαση και χρήση των κοινών / δημόσιων αγαθών, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έχει ως συνέπεια και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και τη διατάραξη του ευαίσθητου οικοσυστήματος του αιγιαλού.

Ο Δήμος έχει την υποχρέωση να ενεργήσει σύμφωνα με τις αρμοδιότητές του διασφαλίζοντας το δημόσιο χαρακτήρα των παραλιών.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 72 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*