Κατερίνα Γιαννακά: Η σκυτάλη περί ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου περνάει στα χέρια του Περιφερειάρχη

Newsroom
25/06/2024 00:03
 
 
 

 

*Της Κατερίνας Γιαννακά

Στο στόχαστρο του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, μέσω της τροποποίησης του εσωτερικού οργανισμού λειτουργίας της, βρίσκεται η υποβάθμιση και συρρίκνωση των ευαίσθητων υπηρεσιών ελέγχου του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα της Περιφέρειας και η είσοδο σε αυτές ιδιωτών.

Με το σχέδιο τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής λειτουργίας της Περιφέρειας, απειλούνται με συρρίκνωση και υποβάθμιση υπηρεσίες ελέγχου σε τομείς όπως η «Γενική Διεύθυνση παραγωγικών τομέων», η «Διεύθυνση ζωικής παραγωγής και προστασίας», τα «Τμήματα ζωικής παραγωγής και προστασίας Κυκλάδων και Δωδεκανήσου», η «Διεύθυνση αγροτικής παραγωγής και αλιείας», το «Τμήμα αγροτικής γης και ανάπτυξης Κυκλάδων».

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των συνδικάτων των γεωτεχνικών υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ και ΠΕΓΕΔΥ), από τη σύνθεση που προβλέπει το σχέδιο τροποποίησης του Οργανισμού εσωτερικής λειτουργίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προκύπτει περιορισμός και συρρίκνωση του έργου των υπηρεσιών αυτών, με στόχο την ανάθεση των ελέγχων σε ιδιώτες, προκειμένου, όπως υποστηρίζουν, να μειώσει δήθεν τις δαπάνες λειτουργίας των υπηρεσιών αυτών της Περιφέρειας. Η τροποποίηση αυτή τονίζουν: «θα βάλει βόμβα στα θεμέλια της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής, αλλά και της Δημόσιας Υγείας των κατοίκων των νησιών. Πρέπει να καταλάβει ο κύριος Περιφερειάρχης ότι οι πολίτες της Περιφέρειάς του, αλλά και τα εκατομμύρια των τουριστών, δικαιούνται να καταναλώνουν ασφαλή και ελεγμένα τρόφιμα». Η υποβάθμιση των υπηρεσιών προστασίας της Δημόσιας Υγείας μέσω των ελέγχων στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους, καθώς και των εκατομμυρίων επισκεπτών των νησιών.

Είναι η γνωστή κυβερνητική γραμμή «ΣΔΙΤ» του σχεδίου Πισσαρίδη, εισόδου ιδιωτών στο δημόσιο, περιορισμού και ιδιωτικοποίησης καίριας σημασίας υπηρεσιών του κράτους, υπηρεσιών μάλιστα που αντικείμενο έχουν την προστασία των δημόσιων κοινωνικών αγαθών και της δημόσιας υγείας, που δεν διασφαλίζεται με την ανάθεση σε «ιδιώτες επιστήμονες» του ευαίσθητου αυτού τομέα του δημοσίου, αντίθετα υποβαθμίζεται. Διαχρονικό αίτημα των σωματείων των γεωτεχνικών του δημοσίου είναι η πρόσληψη γεωτεχνικών και όχι η κατάργηση των Διευθύνσεων και Τμημάτων, που εξυπηρετούν την πολυνησιακή Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με τα 54 κατοικημένα νησιά και τα προβλήματα της νησιωτικότητας.

Η κίνηση αυτή του Περιφερειάρχη έρχεται σε μια περίοδο που ο αγροτοκτηνοτροφικός τομέας στα νησιά ο εξουθενωμένος νησιώτης γεωργοκτηνοτρόφος, πλήττεται καίρια και απειλείται για πρώτη φορά με ολοκληρωτική εξαφάνιση, από την ακρίβεια στα καύσιμα, στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, στην ενέργεια, στα γεωργικά εφόδια, στις ζωοτροφές, στην αισχροκέρδεια, αλλά και από την κλιματική αλλαγή, την ανομβρία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Αντί λοιπόν να σκύψει πάνω στα προβλήματα του τομέα αυτού, σχεδιάζει τη συρρίκνωση των υπηρεσιών, που στηρίζουν τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα και τα ποιοτικά αγροτικά και γαλακτοκομικά προϊόντα των νησιών, πολλά από τα οποία είναι παγκόσμια βραβευμένα για την ποιότητά τους και έχουν υψηλή ζήτηση, όχι μόνο στις τοπικές, μα και στις διεθνείς αγορές.

Καλούμε τον Περιφερειάρχη να αποσύρει άμεσα την πρόταση τροποποίησης του οργανισμού εσωτερικής λειτουργίας, να αποκλείσει οποιαδήποτε σκέψη και πρόθεση μείωσης του ελεγκτικού έργου του Δημοσίου προς όφελος «ιδιωτών» και να δρομολογήσει άμεσα τις διαδικασίες πρόσληψης γεωτεχνικού προσωπικού, όπως οφείλει.

Κατερίνα Γιαννακά
Μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ
Αν. Συντονίστρια Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

(Visited 100 times, 1 visits today)

5 Comments

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*