Μαρία Χανιώτη: Τουριστική ανάπτυξη και βιωσιμότητα των Κυκλάδων

Newsroom.
15/07/2024 15:42
 
 
 

 

Η π. αντιδήμαρχος Πάρου και υποψήφια βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις τελευταίες εκλογές εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την τουριστική ανάπτυξη και βιωσιμότητα των Κυκλάδων

Όπως αναφέρει:

Είναι γεγονός ότι ο τουρισμός είναι η κύρια ατμομηχανή της χώρας μας.

Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων ασχολείται άμεσα ή έμμεσα με τον χώρο αυτό.

Εύλογο το ερώτημα, ποια η στρατηγική της χώρας μας για την υποστήριξη του τουριστικού προϊόντος και πιο το σχέδιο προστασίας του από το φαινόμενο του υπερτουρισμού ή μαζικού τουρισμού που τα τελευταία χρόνια απειλεί αρκετές περιοχές τις χώρας μας και κυρίως κάποια από τα νησιά μας ;

Ο Πολεοδομικός σχεδιασμός και οι μελέτες για τις περιοχές Νatura δεν έχουν ολοκληρωθεί ενώ από το 2019 είχαν υπογραφεί οι συμβάσεις.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Σημαίνει ότι ΔΕΝ υπάρχουν κανόνες.

Σημαίνει άναρχη ανάπτυξη

Σημαίνει υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος

Σημαίνει υποβάθμιση του περιβάλλοντος

Σημαίνει υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των μονίμων κατοίκων αλλά και των επισκεπτών

Όλα τα στοιχεία είναι απολύτων ορατά.

Παντελώς αθωράκιστο περιβάλλον, τεράστια πίεση στις υποδομές, φωτογραφική εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων που «νομιμοποιούνται» με το τελευταίο νομοσχέδιο για τον τουρισμό.

Κινδυνεύουμε με υποβάθμιση των πόρων. Ξεκινώντας από την τοπική αρχιτεκτονική έως το νερό που εξαντλείται. Από το διαθέσιμο γεωργικό προϊόν που εξαφανίζεται μέχρι τα σοβαρά προβλήματα των υποδομών που καταρρέουν.

Άρα, η ταυτότητα του τόπου μας ,την οποία προβάλλουμε και στο Εξωτερικό και με αυτή την εικόνα μας επιλέγουν οι επισκέπτες, κινδυνεύει!

Κατά συνέπεια, κινδυνεύει και η αγροτική παραγωγή εφόσον πλέον στα νησιά μας, δεν υπάρχει χώρος για καλλιέργεια. Σύμφωνα με δήλωση  του δημάρχου της Σαντορίνης « δεν αντέχουμε ούτε μια νέα κλίνη» και με τον δήμαρχο της Φολεγάνδρου «όλα πλέον τα προϊόντα εισάγονται με το πλοίο της γραμμής» ! Για ποιο ντοματακι και ποια φάβα Σαντορίνης θα μιλάμε στο μέλλον; Για ποια παραγωγή θα μιλάει η Νάξος ή η Πάρος;

Η δήμαρχος της Σίφνου ζητά να μπει «φρένο» στις καταστροφές της υπερδόμησης!

Τελικά δεν θα υπάρχει η Κυκλαδίτικη ταυτότητα;

Κι όλα αυτά είναι αποτελέσματα πολιτικών των κυβερνήσεων.

Οι τοπικοί δήμοι υποβαθμίζονται συνεχώς. Δεν υπάρχουν στελεχωμένες υπηρεσίες. Δεν αποφασίζουν οι Δήμοι για τον τόπο τους, δεν γνωμοδοτούν καν,  απαξιώνονται συστηματικά.

Δήμαρχοι, επιστήμονες, πολίτες, ΜΚΟ, περιβαλλοντικές οργανώσεις φωνάζουν εδώ και χρόνια για την φέρουσα ικανότητα των νησιών μας και τα πράγματα αντί καλύτερα κάθε χρόνο χειροτερεύουν.

Όπως ανακοινώθηκε από την Europa Nostra και από το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, το σύνολο των Κυκλάδων και ειδικότερα τα νησιά Σίφνος, Σέριφος και Φολέγανδρος βρίσκονται στα πλέον απειλούμενα μνημεία-τοποθεσίες της Ευρώπης για το 2024! Ακούει κανείς; Αναρωτιέμαι είναι οι κυβερνώντες υπερήφανοι γι αυτές τις τραγικές εξελίξεις;

Τι έχει γίνει για να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία; Υπάρχει σχεδιασμός υδάτινων πόρων από την κεντρική κυβέρνηση;

Δεν θα έπρεπε να υπάρχει περιορισμός υδρογόνων χρήσεων ;

Ποιος θα απαντήσει στο ερώτημα, πισίνες ή νοικοκυριά;

Είναι προφανές ότι υπάρχει τεράστιος κίνδυνος πλέον, της  βιωσιμότητας των καλλιεργειών. Ξεραίνονται τα μποστάνια στις Κυκλάδες!!!

Ακούει άραγε κανείς;

Υποβαθμίζεται το τοπικό προϊόν έναντι της υπερσυγκέντρωσης του νερού στις πισίνες.

Πληρώνουμε τεράστια ποσά για την αφαλάτωση του νερού για τις πισίνες κι όχι για τον κάτοικο και τον Τουρίστα.

Κάνει έκκληση η δήμαρχος Σίφνου  για το ζήτημα της λειψυδρίας. Η Λέρος, η Κέρκυρα, η  Νάξος, η Σέριφος κι άλλα νησιά αντιμετωπίζουν  το ίδιο πρόβλημα. Η γη παραδίνεται για να ανεγερθούν πολυτελή ξενοδοχεία ή βίλες και να χτιστούν πισίνες σε βαθμό που τα πιο πολλά νησιά δεν μπορούν να υποστηρίξουν.

Πρέπει ή δεν πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτόν τον κατήφορο;

Πρέπει ή δεν πρέπει να σταματήσει η αλλοίωση των περιοχών εκτός σχεδίου;

Παρατηρούνται όλο και ποιο συχνά με ψευδείς δηλώσεις ανοίγματα δρόμων ,  γκρεμίζονται ξερολιθιές και δημιουργούνται τεράστια κτίρια, ολόκληρα χωριά σε απάτητες μέχρι πρόσφατα περιοχές χωρίς κανένα σχεδιασμό κι έπειτα, να ξεκινά ο καβγάς για το πώς θα πάει το νερό να ποτιστεί ο τεράστιος κήπος με γκαζόν ή άλλα μη γηγενή φυτά, να γεμίσουν οι πισίνες κτλ

Άμεσα πρέπει να μπει ένα τέλος σε όλο αυτό το όργιο και να σωθεί ότι σώζεται. Να παρθούν γενναίες αποφάσεις.

Μέχρι την ολοκλήρωση των ΓΠΣ, των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών και την υπογραφή των Π.Δ. να μπει ένας γενναίος περιορισμός της εκτός σχεδίου δόμησης για επαγγελματικές χρήσεις.

Να μπει ένα φρένο στα κτίρια πολλών εκατοντάδων τετραγωνικών που αλλοιώνουν τις περιοχές, ελαττώνουν τους φυσικούς πόρους κι αστικοποιούν τα νησιά και τις τουριστικές περιοχές μας.

Να υπάρξει απαγόρευση χρήσης πισίνας, με νερό πόσιμο, για 5 χρόνια ή μέχρι τα δεδομένα επάρκειας να αλλάξουν

Άμεση ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και αλλαγή της νομοθεσίας όσο αφορά τις αρμοδιότητες των Δήμων που σήμερα δεν ορίζουν τον τόπο τους, ούτε καν  γνωμοδοτώντας για σοβαρά ζητήματα όπως τα παραπάνω, με απόφαση της παρούσας κυβέρνησης.

Η Ύδρευση, η Αποχέτευση, η Ανακύκλωση, η Παιδεία, η Υγεία, η Προστασία του Αιγιαλού, το Περιβάλλον, η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έτσι ώστε να κρατηθούν όρθιες έναντι των μεγαλοεταιρειων που έχουν εισβάλει εφόσον  κάποιοι τους έστρωσαν το έδαφος, είναι οι τομείς στους οποίους πρέπει να δοθεί βάση, να χαραχθεί άμεσα στρατηγική και πολιτικές υποστήριξης των νησιών μας , διαφορετικά σύντομα θα καταρρεύσουν.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 103 times, 1 visits today)

2 Comments

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*