Σε μία περίπου ημέρα θα γίνει η έναρξη του ιδρυτικού Συνεδρίου του Κινήματος της Αλλαγής το οποίο θα είναι καταλυτικό για την ανασυγκρότηση του Δημοκρατικού Προοδευτικού Χώρου, ακρογωνιαίου λίθου για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος της χώρας.
Κυρίαρχο ρόλο στο πολιτικό πρόγραμμα που θα προκύψει από το Συνέδριο πρέπει να έχει η νησιωτική πολιτική.
Η συνθήκη της Λισσαβόνας και το Σύνταγμα επιτάσσουν την λήψη ειδικών πολιτικών που αφορούν τα νησιά και βασίζονται στην «νησιωτικότητα», έννοια πού περιλαμβάνει τα συστατικά που καθορίζουν την ιδιαιτερότητα των νησιών.
Το περίγραμμα των προτάσεων μας θα είναι:
Νησιωτικές μεταφορές-ακτοπλοΐα: Παροχή ασφαλών και οικονομικά προσιτών ακτοπλοϊκών υπηρεσιών. Μέτρα εκσυγχρονισμού του στόλου, διασφάλιση της επικοινωνίας με τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας με επιδοτούμενες ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συνδέσεις .Τακτική σύνδεση των νησιών μεταξύ τους. Άρση των εμποδίων για την χρήση υδροπλάνων.
Φυσικό και δομημένο περιβάλλον: Διακοπή της άναρχης δόμησης, σοβαρή επέκταση ορίων δόμησης, καθορισμός νέων χρήσεων γης. Η διατήρηση του πανέμορφου, αλλά ευαίσθητου φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος απαιτεί ειδική πολεοδομική πολιτική. Προστασία και επέκταση των παραδοσιακών οικισμών ανάδειξη και προσβασιμότητα των αρχαιοτήτων. Σοβαρό πρόγραμμα προστασίας όλων των διάσπαρτων μνημείων που πολλά κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Πολιτική αντισεισμικής θωράκισης των σεισμογενών νησιών.
Ανάπτυξη νησιών – Πράσινες υποδομές: Εξοικονόμηση και διαφύλαξη των περιβαλλοντολογικών πόρων με συστήματα λιμνοδεξαμενών και φραγμάτων. Ευρύ πρόγραμμα αφαλατώσεων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας που προκύπτει από την ανομβρία και την υψηλή κατανάλωση. Σύνδεση της ενεργειακής δικτύωσης των νησιών με την ηπειρωτική χώρα. Ανάδειξη συστήματος επεξεργασίας υγρών και στερεών αποβλήτων.
Τουριστική ανάπτυξη: Αξιοποίηση πολιτιστικών και περιβαλλοντολογικών πόρων των νησιών με δημιουργία νέων μορφών ποιοτικού και εναλλακτικού τουρισμού με επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Δημιουργία υποδομών, όπως λιμάνια και μαρίνες. Η αναβάθμιση των μικρών κρατικών αεροδρομίων αποτελεί απόλυτη αναγκαιότητα για την τουριστική τους εξέλιξη. Επιμόρφωση σε τουριστικά επαγγέλματα. Επαρκές υγειονομικό σύστημα το οποίο εμφανώς αυξάνει το τουριστικό προϊόν.
Aγροτική παραγωγή: Η σχετικά μικρή, αλλά ιδιαίτερα ποιοτική αγροτική παραγωγή των νησιών μας πρέπει να ενισχυθεί και όχι να είναι θύμα της ανάπτυξης του τουρισμού γιατί είναι και μπορεί να γίνει στυλοβάτης του. Η μείωση του κόστους παραγωγής (αξίας σπόρων, λιπασμάτων, φαρμάκων, μεταφορικών ασφαλιστικών εισφορών) είναι αναγκαία. Η σύσταση και η ενίσχυση των υπαρχόντων Αγροτικών Συνεταιρισμών αποτελεί απόλυτη αναγκαιότητα. Η μεγάλη επιτυχία ορισμένων ΕΑΣ το αποδεικνύει.
Φορολογία: Η υπερφορολόγηση των κατοίκων των νησιών που συνίσταται στον πολύ υψηλό ΕΝΦΙΑ στις υψηλές και πολλές φορές παράλογες αντικειμενικές αξίες των ιδιοκτησιών (που επιβαρύνουν υπερβολικά τις κληρονομικές μεταβιβάσεις και αγοροπωλησίες) που ολοκληρώθηκε με την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ σε όλα σχεδόν τα νησιά είναι άδικη και πρέπει αποτελεσματικά να αντιμετωπισθεί με μείωση όλων των προηγουμένων φορολογικών παραμέτρων.
Επιχειρηματικότητα: Ενίσχυση με ειδικά κίνητρα της επιχειρηματικότητας ιδίως των νέων για να παραμείνουν στον τόπο τους. Μείωση της παράλογης και καταστροφικής υπερφορολόγησης που γονατίζει κάθε προσπάθεια επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αξιοποίηση ιδιαιτέρων τοπικών αγροτικών προϊόντων, αναβίωση παραδοσιακών δραστηριοτήτων, ενίσχυση νέων και καινοτόμων καλλιεργειών. Σύνδεση πρωτογενούς παραγωγής με τουρισμό. Στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Θέσπιση ειδικών νόμων χάριν της επιχειρηματικής «νησιωτικότητας».
Έρευνα, τεχνολογία, καινοτομία, υπηρεσίες: Καθιέρωση ειδικών κινήτρων για προσέλκυση στα νησιά ειδικά εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού. Εξασφάλιση δυνατότητας πρόσβασης σε ευρυζωνικά δίκτυα και παροχή προηγμένων τηλεματικών υπηρεσιών παντού. Διατήρηση παραδοσιακών επαγγελμάτων. Στο χώρο του Αιγαίου δημιουργία πολιτιστικού και περιβαλλοντολογικού ερευνητικού πάρκου και αντιστοίχου στο Ιόνιο με προστατευόμενα είδη. Αποκεντρωμένα γραφεία για γραφειοκρατικές υπηρεσίες που μειώνουν την αναγκαιότητα επίσκεψης στην έδρα του νομού.
Κοινωνικές Υπηρεσίες: Επαρκώς εξοπλισμένες καλά στελεχωμένες μονάδες υγείας, Ιατρεία, Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία όπου χρειάζονται. Τα υπάρχοντα νοσοκομεία πρέπει να αναβαθμισθούν και να λειτουργούν ως πραγματικά και όχι κατ’ όνομα Νοσοκομεία. Όλες οι μονάδες πρέπει κατά κύριο λόγο να έχουν έμπειρους ιατρούς για να αντιμετωπίζουν σωστά και έγκαιρα το περιστατικό, καθότι η γεωγραφική ιδιαιτερότητα του νησιού εμποδίζει την άμεση διακομιδή του σε πιο οργανωμένα ιατρικά κέντρα. Θέσπιση του τοπικού ΕΚΑΒ που θα συντονίζει την ασφαλή διακομιδή των ασθενών με εξοπλισμένα και στελεχωμένα πλωτά ή ιπτάμενα μέσα μεταφοράς στο κατάλληλο κέντρο. Επιστημονικά και μισθολογικά κίνητρα για τους ειδικευμένους ιατρούς. Εφαρμογή της τηλεϊατρικής κυρίως στις μικρές ιατρικές μονάδες. Ενίσχυση της βοήθειας στο σπίτι. Δωρεά υψηλού επιπέδου παιδείας και όχι κατάργηση σχολείων.
Αυτοδιοίκηση: Επαναπροσδιορισμός ορισμένων ρυθμίσεων του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ Αποκέντρωση πόρων και εξουσιών. Επανεξέταση της εφαρμογής της ιδέας νησί και δήμος.
Παλλαϊκή άμυνα – «προσφυγικό»: Χάραξη με συμμετοχή των νησιωτών του Αιγαίου, εθνικής στρατηγικής για την μακροχρόνια αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης μετεξέλιξης του προσφυγικού σε παράνομη μετανάστευση και εγκατάσταση σε νησιά εγγύς των μικρασιατικών παραλίων.
Κυβερνητικός φορέας νησιωτικής πολιτικής: Άμεση αναγκαιότατα συγκρότησης και λειτουργίας του συμβούλιου νησιωτικής πολιτικής, όπου θα ενταχθούν και τα νησιά του Ιονίου.
*Ο Γιάννης Βλασερός είναι Γραμματέας του Τομέα Πολιτικής των Νησιωτικών Χώρων του ΠΑΣΟΚ και πολιτευτής Κυκλάδων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης