Γεώργιος Μπάκαλος: Ασμυριγλάς; Φορτοεξορύκτης; Σκλάβος; Τι;

Άκης Αξαόπουλος
13/08/2019 02:36
 
 
 

ΑΣΜΥΡΙΓΛΑΣ ;;;;;ΦΟΡΤΟΕΞΟΡΥΚΤΗΣ ;;;; ΣΚΛΑΒΟΣ ;;;;; TI ;;;;

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ πολλά δημιουργούνται, αλλά και ΜΝΗΜΕΣ πολλές ανασύρει το άγαλμα του « ΣΜΥΡΙΓΛΑ » ( ;;;;;) στη ΜΟΥΤΣΟΥΝΑ που τα αποκαλυπτήρια…. έκανε και μας ΤΙΜΗΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ του στις 11/08/2019 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπης Παυλόπουλος.

Είναι ο ΣΜΥΡΙΔΕΡΓΑΤΗΣ ο μπαρουτοκαπνισμένος με τους δυναμίτες και τη σμυριδόσκονη στα πνευμόνια ντου, που χει φάει τη ζωή ντου χωρίς αέρα και φως στα σπλάχνα των ορυχείων μας ;;;;;

Ή

Πρόκειται ….. για τον ΕΡΓΑΤΗ ΤΗΣ ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΣΗΣ της σμύριδας στη Μουτσούνα ;;;;

Μάλλον πρόκειται για τον δεύτερο μιας και είχαν κάνει και «Σύλλογο φορτοεκφορτωτών Μουτσούνας Νάξου» και εκεί δούλευαν Απεραθίτες, Κορωνιδιάτες, αλλά και από άλλα χωριά.
Η Μουτσούνα τότε έσφυζε από ζωή!

Όμως τα ατυχήματα, τα χαμηλά ημερομίσθια, οι πολλές ώρες εργασίας, η καθημερινή επικινδυνότητα, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές, οι ΤΑΞΙΚΕΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ, η ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ άλλοτε από το κράτος και άλλοτε από τους εργολάβους της φόρτωσης..….
δημιουργούσαν διαμαρτυρίες, απεργίες… και ακόμα εκτόνωση με τη λαϊκή ποίηση, αφού θεωρούσαν τη συγκεκριμένη εργασία τους ΣΚΛΑΒΙΑ !!!!!!!!!!

Αντικρύζοντας…. ( έστω και από φωτογραφίες )…..το άγαλμα του ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΤΗ….. Μου ρχονται στο νου μου και οι δυό μου παππούδες!!

Ο ένας μου ο πάππος (ο Γλέζος από τη μάνα μου), που θα μπορούσε να είναι ο εικονιζόμενος του αγάλματος, δούλευε στο προαύλιο και ενώ είχε αργήσει το φορτηγό που μετέφερε τους εργάτες από την Απείρανθο ο άλλος μου πάππος ο Τζιγκογιώργης (που ακούω και τ όνομά ντου) και βλέποντας τον εργολάβο να φυσά και να ξεφυσά…. επειδή…. οι εργάτες είχαν καθυστερήσει….. απήγγειλε τα παρακάτω:

Ο Τζίγκος με το φορτηγό νάτος που κατεβαίνει
Κι απ’ το χωριό τσ’ αράπηδοι ‘ια το καράβι φέρνει .

Κατεβαίνουσι –ν- οι ΣΚΛΑΒΟΙ
Να φορτώσουν το καράβι.

Πε μου από είντα αραπιά τσ’ έχεις κατεβασμένοι
Ευτοί τσοι μαύροι αράπηδοι τσοι καθυστερημένοι;

Από φτοι τσ’ αράπηδοι τα σασες τα παιδιά σου
Όμως ‘ια φτοι το χέρι σου δε βάνεις στην καρδιά σου.

Από φτοι τσ’ αράπηδοι τα πλούτη έχεις κάνει
Χωρίς να το σκεφτείς ποτέ του χάρου το ντραπάνι ….

(Σελ. 249, 250 “Ποίηση χαραγμένη στην πέτρα” ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ – ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ)

Ότι και αν είναι το άγαλμα – μνημείο, Σμυριγλάς, Φορτοεξορύκτης ή Σκλάβος,
ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ:
« …στη διαδρομή των αιώνων, ο ιδρώτας των εργατών έχει παραμείνει ως ιστορική σκιά στον ίδιο χώρο ….»

Όμως όσο αφορά το θέμα «μνημείο του σμυριδεργάτη ή Φορτοεκφορτωτή», για τον ιστορικό ή λαογράφο του μέλλοντος, καθώς και για την ορθή ενημέρωση του κοινού, έχω χρέος μου να δημοσιοποιήσω και δύο ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ του Τοπικού Συμβουλίου της Κοινότητας Απειράνθου προς τον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, μιας και η δεύτερη με αφορά προσωπικά ως Κοινοτάρχη.

Α) Την ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕ ΑΡ. 19/08/10/2012
Και
Β) Την ΑΠΟΦΑΣΗ 7/ 9-11-2017 (η οποία με αφορά)

Επίσης να ΤΟΝΙΣΩ ότι παράλληλα μαζί με την απόφαση 7 στις 9/11/2017 με το 2ο θέμα που αφορούσε τη
«ΦΙΛΟΤΕΧΝΗΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΣΜΥΡΙΔΕΡΓΑΤΗ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΜΟΥΤΣΟΥΝΑΣ»

Είχα στείλει «ΜΑΖΙ» και την απόφαση 7 με 1ο θέμα και αφορούσε τη «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΘΥΜΑΤΩΝ 1917».

Ενώ στις 9/12/2017 με την ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕ ΑΡ. -9- και αφορούσε τη Κατάρτιση Τεχνικού Προγράμματος 2018 στην παράγραφο με 4ο θέμα ζητούσαμε ξανά τη Διαμόρφωση υπάρχοντος Μνημείου για τα θύματα της τραγωδίας του 1917 στην Απείρανθο.

Ακόμη

Ως 8ο θέμα της ίδιας απόφασης, ζητούσαμε μαρμάρινες πλάκες για Πέτρο Πρωτοπαπαδάκη, Νικ. Κριμιτζά (εκτελεσθέντες στο Γουδί), Υπουργού Αριστείδη Πρωτοπαπαδάκη σε περίοπτη θέση στη γενέτειρά του και τελεσθέντων κοινοταρχών της κοινότητας Απειράνθου .

ΤΕΛΟΣ

Με την ευχή η νέα δημοτική Αρχή να υλοποιήσει τα παραπάνω ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ ζητήματα ηθικής αξίας και τιμής για το χωριό μας.

Και με την ευκαιρία του «ΣΜΥΡΙΔΕΡΓΑΤΗ ή ΕΚΦΟΡΤΩΤΗ», χρέος μου έχω να υπενθυμίσω την ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ στην ευρύτερη περιοχή, όπως τη συνέχιση της διαπλάτυνσης και βελτίωσης του οδικού δικτύου Απειράνθου Μουτσούνας (όπου είχα ξεκινήσει), Λιμενικής εγκατάστασης, Βιολογικού καθαρισμού, συντήρησης βιομηχανικού μνημείου κ.λ.π.

Αλλά και με την προσδοκία να πάψει να ΣΕΡΝΕΤΑΙ το ΣΜΥΡΙΔΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ με ψηφοθηρικές αιτιάσεις και αιχμαλωσίες, καθώς επίσης και να ΛΥΘΟΥΝ ΤΑ ΚΑΥΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ του ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ με γνώμονα το «εθνικό συμφέρον» και την «ανάπτυξη του τόπου» και μάλιστα ισόρροπης.

Με την ευκαιρία, επιθυμία μου είναι ο Απεραθίτικος λαός να γνωρίζει ακόμη ΚΑΙ ποια έργα με ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ της Κοινότητας Απειράνθου έχω ζητήσει στη θητεία μου, που θα τον βοηθήσουν να έχει ορθά συμπεράσματα ως προς την ΙΕΡΑΡΧΗΣΗ και την ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ της επίλυσής τους και είναι τα ακόλουθα :

1. Επέκταση δικτύου υδροδότησης στους οικισμούς Κανάκη-Κλειδώ.

2. Χρηματοδότησης Μελέτης για την κατάλληλη χωροθέτηση Λιμενικής εγκατάστασης.

3. Κατασκευή κατάλληλης λιμενικής εγκατάστασης που να λύνει τα προβλήματα στα ανατολικά του νησιού μας, αλλά και θα βοηθήσει στην ήπια ανάπτυξη τόσο των περιοχών μας, όσο και των αδελφών νησακιών Δονούσας, Κουφονησίων.

4. Κατασκευή Βιολογικού Καθαρισμού που να λύνει τα προβλήματα του χωριού και του κυριότερου οικισμού της Μουτσούνας.

5. Διαμόρφωση υπάρχοντος Μνημείου για τα θύματα της τραγωδίας του 1917 στην Απείρανθο.

6. Αναμόρφωση και ανάδειξη των κυριότερων ιστορικών πηγών του χωριού μας και συγκεκριμένα στις θέσεις «Κρινί, Λαγκάδι της Παναγίας, Πέρα Καραβά», καθώς επίσης και αποκατάσταση όλων των τεχνικών προβλημάτων τους.

7. Δημιουργία-κατασκευή ειδικής ράμπας για την πρόσβαση ΑμΕΑ στο δημοτικό σχολείο Απειράνθου.

8. Δύο στάσεις λεωφορείων: μία στην Απείρανθο, στη θέση Παναγία και η άλλη στην Μουτσούνα (να εξεταστεί και η πιθανότητα αγοράς έτοιμης ή κατόπιν παραγγελίας ξύλινης στάσης, ώστε να προσαρμόζεται με το περιβάλλον).

9. Μαρμάρινες πλάκες για Πέτρο Πρωτοπαπαδάκη, Νικ. Κριμιτζά (εκτελεσθέντες στο Γουδί το 1922), Υπουργού Αριστείδη Πρωτοπαπαδάκη σε περίοπτη θέση, καθώς και τελεσθέντων κοινοταρχών της κοινότητας Απειράνθου.

10. Πλακοστρώσεις, τσιμεντοστρώσεις εντός οικισμού της Τ.Κ. Απειράνθου.

11. Εκβραχισμός-επέκταση-διαμόρφωση του χώρου στάθμευσης πλησίον αγροτικού ιατρείου.

12. Ξεμπάζωμα, αξιοποίηση και προβολή ΟΛΩΝ των φραγμάτων που έγιναν την εποχή του Μανώλη Γλέζου ως προκατόχου μου Κοινοτάρχη.

13. Δημιουργία παιδικής χαράς.

14. Δημιουργία με πλακόστρωση νέας πλατείας στη θέση «Φυροϊστρα».

15. Βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων στη θέση «Μαυρομοίρες».

Κι ο νοών νοείτω ……..

 

(Visited 583 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.