Το μεγαλύτερο «εργατικό ατύχημα» της Ορεινής Νάξου είναι το κλείσιμο των σμυριδωρυχείων

Άκης Αξαόπουλος
06/11/2019 12:36
 
 
 

 

Αιωρούνταν πολλές προεκλογικές υποσχέσεις στο θέμα των σμυριδωρυχείων και μείναμε όλοι ήσυχοι…
Και ρωτάω: Γιατί μείναμε ήσυχοι; Δε βλέπαμε; Δεν γνωρίζαμε;
Τα πράγματα για εμένα, είναι πολύ απλά!
Η ΝΔ εκλέχτηκε με καθαρή πλειοψηφία από τον ελληνικό λαό, με σημαία τις ιδιωτικοποιήσεις. Με υπερηφάνεια το τόνισε άλλωστε, ο Υπουργός Ανάπτυξης, κος Γεωργιάδης, το οποίο και διατράνωσε μέσα στη Βουλή. Αυτό και μόνο τα λέει όλα!!!
Το πρόβλημα όμως είναι τώρα υπαρκτό! Στον αέρα όλα! Και οι τόσοι εργαζόμενοι και η ιστορία των σμυριδωρυχείων… Ποιος όμως φέρει ευθύνη για όλα αυτά;
Διαβάσαμε από κυβερνώντες βουλευτές των Κυκλάδων ανακοινώσεις για την ιστορική σημασία των σμυριδωρυχείων, μετά την εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων του αγάλματος του σμυριδεργάτη, στη Μουτσούνα της Νάξου τον φετινό Αύγουστο. Για στήριξη όμως στους σμυριδεργάτες μετεκλογικά, δε διαβάσαμε ποτέ.
Διαβάσαμε άρθρο βουλευτή των Κυκλάδων της προηγούμενης κυβέρνησης, να κατηγορεί ευθέως τη ΝΔ για το κλείσιμο των σμυριδωρυχείων, τονίζοντας ότι η δική του παράταξη όταν κυβερνούσε, τα άνοιξε, λες και ήταν αυτό η λύση του προβλήματος και όχι άλλη μία εφήμερη κατάσταση.
Η ουσία είναι μία. Δεν υπήρχε μέριμνα από καμία κυβέρνηση κατά το παρελθόν. Φρούδες ελπίδες και πρόχειρες λύσεις. Και αν νομίζουν κάποιοι ότι παίρνουν συγχωροχάρτι με ανακοινώσεις, ‘’μνημόσυνα’’ και αλληλοκατηγορίες, να μας απαντήσουν πρώτα, γιατί δε δημιούργησαν εκείνες τις στέρεες βάσεις για να αποφευχθεί το μεγαλύτερο «εργατικό ατύχημα» της Ορεινής Νάξου. Το κλείσιμο των σμυριδωρυχείων…
Δε μου αρέσει να κατηγορώ αλλά κάποιος επιτέλους πρέπει να πάρει την ευθύνη. Να πάρει θέση και να μην κρύβεται πίσω από προεκλογικές δεσμεύσεις ή από εφήμερες λύσεις που δημιουργούν ανασφάλεια και αβεβαιότητα. Το αυτονόητο ζητάμε. Αλλά τα αυτονόητα είναι δύσκολα στις μέρες μας.
Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους: Δεν ήταν και δεν είναι πολιτική απόφαση το να ανοίξουν τα ορυχεία. Είναι απόφαση-ευκαιρία για να οικοδομήσουμε από την αρχή αυτόν το παρατημένο τόπο.
Κάποιος φυσικά θα με ρωτήσει: Τώρα τι γίνεται; Τι προτείνεις; Δεν έχω εξειδικευμένες γνώσεις και δεν είναι κακό να λέμε ότι δε γνωρίζουμε κάποια πράγματα. Γνωρίζω όμως ότι αφού δεν έγιναν τόσο καιρό μελέτες για βιώσιμη λύση, μπορούν να γίνουν τώρα. Ποτέ δεν είναι αργά!!!
Όταν όμως ιδιωτικοποιούν και ξεπουλούν, για ένα ‘’κομμάτι ψωμί’’ τα τρένα μας, τα αεροδρόμια μας, τα λιμάνια μας, όταν θέλουν να γεμίσουν με αιολικά πάρκα τις Κυκλάδες μας την στιγμή που παύουν να λειτουργούν στην Γερμανία και όταν μετά από όλα αυτά, η κυβέρνηση έχει ως σημαία τις ιδιωτικοποιήσεις, ποιος μου λέει εμένα ότι μέσω της υποβάθμισης θα έρθει η ‘’ανάπτυξη’’. Η ‘’ανάπτυξη’’ όμως που θα είναι για λίγους.
Ας είναι μια αφορμή η συνέχιση αυτού του αγώνα να αναθεωρήσουμε πολιτικά κάποια θέματα. Ας γίνουμε ‘’ασπίδα’’ στο πρόβλημα αυτό και να συμπορευτούμε στο πλευρό των εργαζομένων. Ας προστατεύσουμε επιτέλους, τη ‘’νάξια λίθο’’, τη σμύριδα μας. Το χρωστάμε στην ιστορία μας, στους προγόνους μας και στο μέλλον αυτού τόπου.

Εμμανουήλ (Μάνος) Μ. Σταυριανός
Πολιτευτής Κυκλάδων του ΜέΡΑ25

(Visited 526 times, 1 visits today)
Latest Post
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.