Σήμερα Τετάρτη 29 Ιουλίου ο πρωθυπουργός κος Τσίπρας έδωσε μια δίωρη συνέντευξη στον κομματικό ραδιοφωνικό σταθμό.
Μεταξύ άλλων απάντησε για τη δήθεν περήφανη διαπραγμάτευση του τελευταίου πενταμήνου και είπε επί λέξει: «Άξιζε τον κόπο. Για την οικονομία τα πράγματα είναι αναστρέψιμα. Άξιζε τον κόπο (η θυσία της οικονομίας) για να γίνει πρωτοσέλιδο η Ελλάδα».
Περίφημα, αλλά για να γίνουμε πρωτοσέλιδο πληρώσαμε με τα εξής:
*Η οικονομία επανήλθε σε βαθειά ύφεση.
*Το κράτος κήρυξε στάση πληρωμών.
*Τα ληξιπρόθεσμα του δημοσίου έφθασαν σε ύψος ρεκόρ.
*Στέγνωσε η οικονομία από κάθε ίχνος ρευστότητας.
*Αυξήθηκε η ανεργία.
*Πάγωσαν οι εισαγωγές και εξαγωγές.
*Η παραγωγή και επενδύσεις έφθασαν σε ιστορικό χαμηλό.
*Τινάξαμε την τουριστική σαιζόν στον αέρα.
*Κλείσαμε τις τράπεζες.
Για να μην συνεχισθεί ο κατάλογος του κόστους του πρωτοσέλιδου που επιδίωξε η κυβέρνηση θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι το πρωτοσέλιδο στον, φθίνοντα, έντυπο τύπο διαρκεί 24 ώρες και στον ηλεκτρονικό τύπο μόλις 2-4 ώρες.
Το κόστος όμως όλων των παραπάνω θα διαρκεί χρόνια για την Ελλάδα και τους Έλληνες.
Και αποτυπώνεται με συγκεκριμένους αριθμούς:
Νέος κρατικός δανεισμός ύψους 72-85 δισεκατομμυρίων ευρώ και υφεσιακά μέτρα ύψους 12-15 δισεκατομμυρίων ευρώ. Εν ολίγοις:
*H κατάργηση του ΕΝΦΙΑ κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, ή η σταδιακή του μείωση κατά τον Σαμαρά, ακυρώνεται. Διότι ο ΕΝΦΙΑ θα μας συνοδεύει στο μέλλον.
*Ο ΦΠΑ αυξάνεται τόσο, όσο να προσφέρει στα δημόσια έσοδα ένα ποσό που θα είναι ισόποσο περίπου του ΕΝΦΙΑ (2 δις ευρώ ετησίως).
*Οι συντάξεις μειώνονται άμεσα και έμμεσα. Άμεσα διότι θα εφαρμοσθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και έμμεσα διότι θα αυξηθούν οι εισφορές για την περίθαλψη.
*Αυξάνεται η έκτακτη εισφορά κατά 30{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} διότι ο Έλληνας εργαζόμενος είναι πλούσιος.
*Αυξάνεται ο φόρος στο πετρέλαιο των αγροτών διότι οι Έλληνες αγρότες είναι υπερήφανοι.
*Αυξάνεται ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης διότι όποιος έχει μια βάρκα 5 μέτρων θεωρείται μεγιστάνας.
*Αυξάνεται ο ΦΠΑ στην εστίαση και τα ξενοδοχεία διότι ο ελληνικός τουρισμός δεν φοβάται τον ανταγωνισμό.
Και ο κατάλογος θα συμπληρωθεί από τις αλλαγές στη φορολογία των αγροτών, τον ΦΠΑ των νησιών, κλπ.
Όλα αυτά είναι σίγουρα. Τι δεν είναι σίγουρο;
Σίγουρο δεν είναι πότε θα λειτουργήσουν κανονικά οι τράπεζες, πότε θα ξεφύγουμε από την ύφεση, αν θα γίνει κούρεμα καταθέσεων, αν ξεφύγουμε από τον κίνδυνο της άτακτης χρεωκοπίας και του GREXIT.
Σίγουρο είναι επίσης ότι η Τρόικα επανήλθε στην Ελλάδα, μπαίνει στα δημόσια κτίρια, συνομιλεί με τους υπουργούς αλλά ευτυχώς δεν αποκαλείται πλέον τρόικα διότι αποτελείται από τέσσερα μέλη.
Ευτυχώς όμως διατηρήσαμε την υπερηφάνεια της ελληνικής κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης που ορισμένα μέλη της ονειρευόντουσαν το πλιάτσικο των νομισματικών αποθεμάτων, ή τη δημιουργία ενός παρατραπεζικού συστήματος, ή ότι οι δανειστές μπροστά στη λεβεντιά των Ελλήνων υπουργών θα έπεφταν στα τέσσερα και βεβαίως το σύνολο των ευρωπαϊκών λαών θα προσέτρεχε να ασπασθεί τις ριζοσπαστικές ιδέες της ελληνικής κυβέρνησης και να καταργήσει κάθε κανόνα ύπαρξης της Ευρωζώνης.
Μιας κυβέρνησης που δεν μπορεί να περάσει με τη δική της πλειοψηφία στη Βουλή αυτά που συμφωνεί και εισηγείται γι’ αυτό και τα ψηφίζει με τη βοήθεια της αντιπολίτευσης, ενώ την ίδια στιγμή δηλώνει ότι δεν πιστεύει τα νομοθετήματα που προκαλεί. Μιας κυβέρνησης που οι μισοί της υπουργοί έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό και κάποιοι άλλοι στέλνουν τους συγγενείς τους να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες λίγο πριν το περήφανο δημοψήφισμα.
Μιας κυβέρνησης που νομοθετεί για την αποφυλάκιση τρομοκρατών και καταχραστών του δημοσίου.
Μιας κυβέρνησης που ανακηρύσσει σε είδωλα τις καθαρίστριες και μετά ξεπουλά τις μισές.
Μιας κυβέρνησης που έχει μετατρέψει σε εχθρούς ακόμη και τους πιο πιστούς φίλους της Ελλάδας στη διεθνή κοινότητα.
Είναι πολύ δύσκολο πλέον να προβλέψει κανείς το μέλλον.
Δυστυχώς είναι πιθανόν μετά το «Αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες» να ακούσουμε και το «Αγάπη μου πτωχεύσαμε ατάκτως και επισήμως».
Γιώργος Βακόνδιος