Εμείς θα έχουμε τη συνείδηση μας καθαρή. Αρκεί όμως; – Του Χάρη Βεκρή*

Newsroom
22/10/2021 15:10
 
 
 

Ειλικρινά, δεν ξέρω τι άλλο μπορούμε να κάνουμε; Εδώ και δέκα μήνες, με τη δημιουργία της ομάδας «Τα νεοκλασικά της Σύρου εκπέμπουν SOS», έχουμε καταφέρει να φέρουμε το σοβαρό θέμα της διάσωσης του αρχιτεκτονικού θησαυρού του νησιού μας στο προσκήνιο της επικαιρότητας, όσο ποτέ άλλοτε.

Δημιουργήσαμε προσεγμένα κατατοπιστικά βίντεο, δημοσιοποιήσαμε φωτογραφίες που αναδεικνύουν ξεκάθαρα το μέγεθος του προβλήματος και δώσαμε δεκάδες συνεντεύξεις για άρθρα,σε σχεδόν όλα τα ενημερωτικά μέσα της χώρας.

Την Τρίτη 19/10/21, δημοσιεύτηκε στη LIFO εκτενές αφιέρωμα στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί μας, ενώ την Τετάρτη 20/10/2021, μαζί με τον Μηνά Μπουγιούρη, φιλοξενηθήκαμε – για το ίδιο θέμα – σε ζωντανή εκπομπή του αθηναϊκού τηλεοπτικού σταθμού ACTION24 και λίγο αργότερα, πάλι ζωντανά, σε εκπομπή του Πρώτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, μου ζητήθηκε να περιγράψω την προσπάθεια μας να σώσουμε το σημαντικότερο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού μας.

Δυστυχώς, όλα αυτά το μόνο που μας θυμίζουν είναι το «Έξω πάμε καλά».
Εδώ τι γίνεται; Τι έχουμε καταφέρει με όλη αυτή την έντονη δραστηριότητα των 3.600 μελών της ομάδας μας; ΤΙΠΟΤΑ.

Τι κερδίσαμε από την επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού στη Σύρο; Τη στιγμή που οι προτάσεις του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Νομού Κυκλάδων δεν έγιναν αποδεκτές, σε τι μπορούμε να ελπίζουμε; Είναι ικανοποιημένη η Δημοτική Αρχή και εντέλει, πότε θα βγει να μας ενημερώσει για το πώς προχωράμε; Πότε θα εναντιωθούν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του νησιούμας στις παράλογες και καταστρεπτικές γραφειοκρατικές διαδικασίες του δημοσίου; Πότε θα συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της επικινδυνότητας των κτιρίων που διαχειρίζονται και τα περιορισμένα χρονικά περιθώρια που απομένουν για δραστικές επεμβάσεις;

Την ερχόμενη εβδομάδα ο Σύλλογος των Μηχανικών θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της καταγραφής της κατάστασης των κτιρίων της πόλης μας, που πραγματοποιήθηκε με εθελοντική επιτόπια αυτοψία των μελών του, λόγω έλλειψης του απαιτούμενου προσωπικού από πλευράς του Δήμου. Θα συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο; Θα χαραχτεί μια στρατηγική διάσωσης αυτού του μοναδικού πλούτου που διαθέτει το νησί μας; Θα κάνουμε επιτέλους κάτι πριν είναι αργά;

Εμείς πάντως, θα έχουμε τη συνείδηση μας καθαρή. Προσπαθήσαμε. Με όσες δυνάμεις και γνωριμίες διαθέτουμε. Με τον χρόνο μας, που δεν τσιγκουνευτήκαμε να αφιερώσουμε.
Έλα όμως που ούτε αυτό μας αρκεί. Λίγα μέτρα διαδρομής νωρίς το πρωί από το σπίτι στο γραφείο, κι όλες οι βραδινές σκέψεις αλλάζουν: Εργατικό Κέντρο, Επιμελητήριο, Θέατρο Απόλλων, Φιλαρμονική, Λύκειο των Ελληνίδων και Πλατεία Τσιροπινά! Πώς να τα παρατήσεις με τέτοια ομορφιά; Πώς να είσαι σίγουρος ότι προσπάθησες όσο έπρεπε;

Δεν το βάζουμε λοιπόν κάτω. Γιατί μόνο όταν τα καταφέρουμε, θα είμαστε σίγουροι πως προσπαθήσαμε όσο έπρεπε. Γιατί οφείλουμε να τα παραδώσουμε όλα, καλύτερα απ’ ό,τι τα βρήκαμε. Γιατί η προσφορά στον τόπο μας ποτέ δεν αρκεί.

*Ο Χάρης Βεκρής είναι Οικονομολόγος και δημιουργός της ομάδας «Τα νεοκλασικά της Σύρου εκπέμπουν SOS»

(Visited 179 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*