Νότιο Αιγαίο: Σχεδόν 13.000 έλεγχοι οχημάτων και περίπου 1.500 παραβάσεις τον Φεβρουάριο του 2021

Newsroom
08/03/2021 17:51
 
 
 

 

Τα συνολικά στοιχεία τροχαίων ατυχημάτων και παραβάσεων του μηνός Φεβρουαρίου του 2021, στην εδαφική αρμοδιότητα των νομών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου.

Έτσι, τον Φεβρουάριο του 2021 πραγματοποιήθηκαν 12.930 έλεγχοι οχημάτων και βεβαιώθηκαν συνολικά 1.494 παραβάσεις του Κ.Ο.Κ., στο πλαίσιο συγκεκριμένου σχεδιασμού που προβλέπει μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών, καθώς και για την πρόληψη και αποτροπή ατυχημάτων – δυστυχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι σοβαρότερες – επικίνδυνες τροχονομικές παραβάσεις που βεβαιώθηκαν:
*178 για οδήγηση χωρίς άδεια ικανότητας οδηγού.

*147 για οδήγηση δικύκλου χωρίς χρήση προστατευτικού κράνους.

*81 για οδήγηση αυτοκίνητου χωρίς χρήση ζώνης ασφαλείας.

*67 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.

*55 για υπερβολική ταχύτητα.

*6 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.

Ειδικότερα, για τις παραβάσεις που σχετίζονται με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο του 2021 συγκροτήθηκαν 41 κλιμάκια τροχονομικών ελέγχων, ελέγχθηκαν 491 οδηγοί και βεβαιώθηκαν 8 παραβάσεις.

Επίσης, από το σύνολο των ελέγχων που διενεργήθηκαν, 627 αφορούσαν επαγγελματικά αυτοκίνητα στα οποία διαπιστώθηκαν και βεβαιώθηκαν 17 παραβάσεις.

Τροχαία Ατυχήματα

Στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου, τον Φεβρουάριο του 2021 σημειώθηκαν 12 τροχαία ατυχήματα, έναντι 16 με τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2020.

Ειδικότερα σημειώθηκαν: Κανένα θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα (έναντι 3 το 2020), 1 σοβαρό τροχαίο ατύχημα (ίδιος αριθμός το 2020) και 11 ελαφρά τροχαία ατυχήματα (έναντι των 12 το 2020).

Από τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου το μήνα Ιανουάριο 2021 καταγράφηκαν 13 παθόντες, έναντι 20 τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2020.

Ειδικότερα καταγράφηκαν: Κανένας θάνατος (έναντι 3 το 2020), 1 σοβαρά τραυματίας (έναντι 2 το 2020) και 12 ελαφρά τραυματίες (έναντι 15 το 2020).

Επισημαίνεται ότι, οι κύριες αιτίες των τροχαίων ατυχημάτων, καθώς και οι παράγοντες που επιτείνουν τις συνέπειές τους είναι:

*Η υπερβολική ταχύτητα.

*Η απόσπαση της προσοχής του οδηγού.

*Η παραβίαση της προτεραιότητας.

*Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

*Η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα.

*Η οδήγηση χωρίς χρήση κράνους και προστατευτικής ζώνης.

Συμβουλές Οδικής Ασφάλειας

Η Ελληνική Αστυνομία ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα ασφαλούς οδήγησης και οδικής ασφάλειας, έχοντας στόχο και σκοπό τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων, υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Στο πλαίσιο αυτό οι οδηγοί οφείλουν να εφαρμόζουν τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με σύνεση και προσοχή και να ακολουθούν τις υποδείξεις και τις συμβουλές του προσωπικού της Τροχαίας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οδηγώ με ασφάλεια σημαίνει:

*Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

*Έχω διαρκώς τεταμένη την προσοχή μου στην οδήγηση και τον έλεγχο του οχήματος.

*Όταν οδηγώ δεν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά.

*Δεν παραβιάζω τα όρια ταχύτητας.

*Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα φορώ πάντα κράνος.

*Φορώ πάντα ζώνη ασφαλείας.

*Τοποθετώ τα παιδιά σε παιδικό κάθισμα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας.

*Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα.

*Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη.

*Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα.

*Δεν μιλώ στο κινητό όταν οδηγώ.

*Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς.

*Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων

Οι παραπάνω συμβουλές θα επαναλαμβάνονται διαρκώς με σκοπό να συμβάλλουν στην εμπέδωση της κυκλοφοριακής και οδηγικής κουλτούρας.

(Visited 30 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.