Σύρος: Τρεις υποθέσεις απάτης εξιχνίασε το Τμήμα Ασφαλείας Σύρου-Ερμούπολης – Οι δράστες ταυτοποιήθηκαν

Newsroom
29/04/2021 15:04
 
 
 

 

Εξιχνιάστηκαν σήμερα 29 Απριλίου 2021 από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Σύρου-Ερμούπολης τρεις περιπτώσεις εξαπάτησης με τη μέθοδο της επιστροφής διαφοράς χρημάτων από «εκ παραδρομής» τραπεζικής κατάθεση για αγορά προϊόντων και της απατηλής πώλησης προϊόντων.

Ειδικότερα, όπως εξακριβώθηκε έπειτα από επισταμένη και ενδελεχή αστυνομική έρευνα:

*Τον Οκτώβριο του 2020 επιτήδειοι, προσποιούμενοι Αντιδήμαρχο του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, προέβησαν σε τηλεφωνική παραγγελία αγαθών και στη συνέχεια εμφανίζοντας πλαστά αποδεικτικά πολλαπλάσιας κατάθεσης χρημάτων από την προσυμφωνημένη αξία του προϊόντος, κατάφεραν να αποσπάσουν από δυο επιχειρηματίες σημαντικό μέρος της οικονομικής διαφοράς.

*Τον Ιανουάριο του 2021 επιτήδειος, αφού ανάρτησε σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης ηλεκτρονική αγγελία πώλησης κινητών τηλεφώνων σε δελεαστική τιμή, κατάφερε να εξαπατήσει πολίτη ο οποίος του κατέβαλε προκαταβολή για την αγορά του προϊόντων χωρίς ωστόσο αυτή να ολοκληρωθεί.

Στο πλαίσιο διερεύνησης των υποθέσεων ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των δραστών και προέκυψε ότι πρόκειται για δυο γυναίκες και έναν άνδρα, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκαν ξεχωριστές ποινικές δικογραφίες για απάτη.

Με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά και στο πλαίσιο του προληπτικού – κοινωνικού της ρόλου, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου συνιστά στους πολίτες:

*Να είναι επιφυλακτικοί όταν άγνωστα άτομα επιχειρούν να σας πείσουν να καταβάλλετε χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς, με οποιοδήποτε πρόσχημα.

*Να επιβεβαιώνουν με δική τους πρωτοβουλία τα στοιχεία των ατόμων που προβαίνουν σε τηλεφωνικές παραγγελίες – συναλλαγές.

*Να επαληθεύουν τις κινήσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς πριν την οποιαδήποτε συναλλαγή και να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν χρήματα, χωρίς προηγούμενη διασταύρωση οικονομικών στοιχείων.

*Να αποφεύγουν τη γνωστοποίηση προσωπικών οικονομικών δεδομένων (αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, προσωπικούς κωδικούς (ΡΙΝ Numbers), αριθμούς πιστωτικών καρτών, πληροφορίες καρτών ΑΤΜ, κωδικούς επαλήθευσης πιστωτικών καρτών κτλ).

*Να καταγράφουν τους τηλεφωνικούς αριθμούς από τους οποίους σας καλούν για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών Αρχών.

*Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν εντοπίζουν αγγελίες πώλησης οχημάτων-μοτοσικλετών-κινητών ή άλλων προϊόντων σε δελεαστικές τιμές, ως «ευκαιρία αγοράς».

*Να αποφεύγουν την προκαταβολή χρημάτων σε ιδιώτες πωλητές, τους οποίους δε γνωρίζουν, ακόμη και εάν αυτοί αποκαλύπτουν τα στοιχεία τους ή τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού.

*Να επιδιώκουν τη διασταύρωση του αληθούς της πώλησης ειδικά δε όταν πρόκειται για οχήματα, την τεχνική εξέτασή τους (σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο κατά προτίμηση) προ της συναλλαγής, καθώς και την επίδειξη της άδειας κυκλοφορίας τους, με σκοπό τον, κατά το δυνατό, αποκλεισμό περίπτωσης κλεμμένου οχήματος-μοτοσικλέτας.

*Να επιδιώκουν ο προγραμματισμός συναντήσεων (ραντεβού) για επίδειξη του οχήματος να γίνεται σε πολυσύχναστα μέρη και σημεία και όχι σε ερημικές τοποθεσίες, για λόγους ασφάλειας.

*Να αποφεύγουν να πραγματοποιούν οικονομικές συναλλαγές μέσω διαδικτύου από κοινόχρηστους υπολογιστές. Να προτιμούν προσωπικό υπολογιστή ή κάποιον τον οποίο είναι βέβαιοι ως προς το επίπεδο ασφάλειας.

*Να προτιμούν ιστοσελίδες/διαδικτυακά καταστήματα που γνωρίζουν, με συνέπεια και εγκυρότητα στις υπηρεσίες τους και παρέχουν εγγυήσεις ασφάλειας.

*Να βεβαιώνονται ότι το ηλεκτρονικό/διαδικτυακό κατάστημα που επιλέγουν για αγορές προϊόντων, μέσω Διαδικτύου, παρέχει βασικές πληροφορίες και τα πλήρη στοιχεία της ταυτότητάς του, όπως υποχρεούται (π.χ. έδρα καταστήματος, ύπαρξη φυσικού καταστήματος, στοιχεία επικοινωνίας, πολιτική επιστροφών, όροι αγορών, πολιτική απορρήτου κ.α.).

*Να βεβαιώνονται ότι το ηλεκτρονικό κατάστημα διαθέτει σύστημα ασφαλούς πληρωμής («λουκετάκι» στο κάτω μέρος της σελίδας και διεύθυνση που ξεκινά με https://) πριν προχωρήσετε σε οικονομική συναλλαγή μέσω της ιστοσελίδας.

*Να αποφεύγουν τις προσφορές που εμφανίζονται από αναδυόμενα (pop-ups) παράθυρα, αν προέρχονται από άγνωστες ιστοσελίδες.

*Να μην παρέχουν προσωπικά ή οικονομικής φύσεως δεδομένα, αν δεν είναι απολύτως βέβαιοι για την ασφάλεια και αξιοπιστία της ιστοσελίδας.

*Να αναζητούν τυχόν αξιολογικά σχόλια πελατών – άλλων χρηστών διαδικτύου καθώς και σχετικές κριτικές, πριν προχωρήσουν στη συναλλαγή, στις περιπτώσεις άγνωστων σε αυτούς διαδικτυακών καταστημάτων.

*Να ενημερώνουν πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Περισσότερες, χρήσιμες πληροφορίες για την αποφυγή περιπτώσεων απάτης καθώς και η μεθοδολογία που χρησιμοποιούν οι δράστες, είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας: www.hellenicpolice.gr – Οδηγός του Πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές.

(Visited 125 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*