Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 5ο Santorini Experience

Άκης Αξαόπουλος
08/10/2019 21:32
 
 
 

 

Η «καρδιά» του αθλητικού τουρισμού «χτύπησε» για 5η συνεχή χρονιά στον κορυφαίο παγκοσμίως προορισμό της Σαντορίνης. Αθλητές από όλο τον κόσμο, ερασιτέχνες και επαγγελματίες, ταξίδεψαν στις 4 με 6 Οκτωβρίου για τις ανάγκες του Santorini Experience συνδυάζοντας τον απαράμιλλης ομορφιάς προορισμό με θέα το Ηφαίστειο, με τις δραστηριότητες του τρεξίματος και της κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης.

Η κορυφαία διοργάνωση αθλητικού τουρισμού στην Ελλάδα, ολοκληρώθηκε με επιτυχία και με ρεκόρ συμμετοχών από 49 διαφορετικές χώρες συγκεντρώνοντας επισκέπτες στη Σαντορίνη για τουλάχιστον 5 διανυκτερεύσεις.

Τερματισμός των δρομέων του Santorini Experience 2019 (photo by DAPPOS)

Συμμετοχές από 49 χώρες στη Σαντορίνη!

Πιο συγκεκριμένα οι ξένες συμμετοχές ήταν αυτές που ξεχώρισαν, καθώς στη Σαντορίνη βρέθηκαν αθλητές από Αμερική, Ασία, Ευρώπη, Ωκεανία. Ενδεικτικά καταγράφηκαν παρουσίες στους δρομείς και κολυμβητές, από Αυστραλία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδά, Κολομβία, Μαλαισία, Μεξικό, Ρωσία και Φιλιππίνες.

Την διοργάνωση προλόγισε ο Υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης λέγοντας: «Εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου όλοι όσοι θα βρεθούν στη Σαντορίνη είτε ως διαγωνιζόμενοι για να τρέξουν και να κολυμπήσουν, είτε ως φίλοι που θέλουν να τους παρακολουθήσουν, να νιώσουν πραγματικά την μοναδικότητα αυτού του νησιού και τη μοναδικότητα αυτής της εμπειρίας, η οποία είναι πολύ σπάνιο να έχει κάποιος τη δυνατότητα να τη ζήσει. Καλή επιτυχία σε όλους και εύχομαι αυτός ο πολύ σημαντικός τουριστικός προορισμός για τη χώρα μας, όπως είναι η Σαντορίνη, να συνεχίσει να έχει τη δυνατότητα να προσφέρει τέτοιου είδους μοναδικές εμπειρίες σε κάθε ένα ταξιδιώτη που διαλέγει να την επισκεφτεί».

Κολύμβηση open water από το Ηφαίστειο στο Santorini Experience (photo by Babis Giritziotis)

Η επιστροφή του Σπύρου Γιαννιώτη και η συμμετοχή της ελίτ της Εθνικής Ομάδας Κολύμβησης Ανοιχτής Θαλάσσης!

Στην φετινή διοργάνωση το δυναμικό παρών έδωσαν ο αργυρός Ολυμπιονίκης στην κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης Σπύρος Γιαννιώτης, ο οποίος κολύμπησε ξανά σε αγώνα μετά τους Ολυμπιακούς του Ρίο, ο Ιάπωνας Ολυμπιονίκης του Ρίο, Yasunari Hirai, καθώς και η ελίτ της Εθνικής Ομάδας Κολύμβησης Ανοιχτής Θαλάσσης, όπως η παγκόσμια πρωταθλήτρια Κέλλυ Αραούζου, ο πρωταθλητής Ευρώπης Γιώργος Αρνιακός και οι πρωταθλητές Ελλάδας Δημήτρης Νέγρης, Στελλίνα Απλαντή, Δημήτρης Μανιός, οι δίδυμοι Έλληνες της διασποράς που αγωνίζονται με τα χρώματα της εθνικής Ολλανδίας, Γιώργος και Τίμος Σκοτάδης και οι Παναγιώτης Αλογάκος, Αλεξία Αρβανιτοπούλου, Ανδρέας Γεωργακόπουλος, Ντέγιαν Γιοβάνοβιτς, Ειρήνη Διακουμάκου, Μαρία Κηρύκου, Γεωργία Κυριακοπούλου και Μελίνα Τροχαλάκη.

Τρέξιμο με θέα το Ηφαίστειο στην Καλντέρα της Σαντορίνης (photo by Babis Giritziotis)

Την Κυριακή 06/10, οι συμμετέχοντες ένιωσαν την εκρηκτική ατμόσφαιρα του Ηφαιστείου.

Συγκεκριμένα, είχαν την ευκαιρία να κολυμπήσουν την μοναδική διαδρομή 1,5 μιλίου (2,4 χλμ.) από το ηφαίστειο έως το παλιό λιμάνι των Φηρών, έχοντας την επιβλητική όψη του νησιού μπροστά τους, στον αγώνα open water swimming by Vikos. Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε υπό την τεχνική διεύθυνση του Ομοσπονδιακού Τεχνικού, με Ολυμπιακές & Παγκόσμιες διακρίσεις στην κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης Νίκου Γέμελου, με την έγκριση της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, τους κανονισμούς της FINA, την σύμφωνη γνώμη του Λιμεναρχείου Θήρας και την άδεια της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Κυκλάδων του Υπουργείου Τουρισμού.

Νικητής στους άντρες αναδείχτηκε ο Ιάπωνας Ολυμπιονίκης Yasunari Hirai, με τον Γιώργο Αρνιακό να λαμβάνει την 2η θέση και τον Δημήτρη Μανιό την 3η θέση. Στις γυναίκες 1η αναδείχτηκε η Παγκόσμια πρωταθλήτρια Κέλλυ Αραούζου, με 2η την Στελλίνα Απλαντή και 3η την Ειρήνη Διακουμάκου. Αναλυτικά μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα στην επίσημη σελίδα της διοργάνωσης (στην διοργάνωση υπήρξε ξεχωριστή κατηγοριοποίηση για όσους φορούσαν ολόσωμη φόρμα κολύμβησης -wetsuit κατηγορία-).

Ο αργυρός Ολυμπιονίκης Σπύρος Γιαννιώτης στο Santorini Experience 2019 (photo by Danijela Bogdanovic)

Κολυμβητικός αγώνας με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια

Στην απόλυτη ασφάλεια του αγώνα συνέβαλλε τα μέγιστα η Ένωση Λεμβούχων Σαντορίνης που μετέφερε τους αθλητές στο ηφαίστειο και συνετέλεσε στην ομαλή διεξαγωγή της κολύμβησης ανοικτής θαλάσσης, οι 100 εξειδικευμένοι συνοδοί μέσα στο νερό, κυρίως με την βοήθεια της Lifeguard Patrol που πέραν του προσωπικού, είχε και αρκετά ναυαγοσωστικά σκάφη, το Εθελοντικό Διασωστικό Σώμα Θήρας, το Atlantis Dive Center, ο Ναυτικός Όμιλος Σαντορίνης, η Santorini Yacht Cruises και η Caldera Yachting, έχοντας όλοι μαζί πάνω από 30 σκάφη δίπλα στους αθλητές! Το Santorini Experience φρόντισε τους κολυμβητές με την παροχή του σωσιβίου ασφαλείας, υψηλών προδιαγραφών και ποιότητας. Μάλιστα ο Ολυμπιονίκης μας Σπύρος Γιαννιώτης έδωσε πρώτος το παράδειγμα κολυμπώντας με σωσίβιο ασφαλείας. Η διοργάνωση εντάχθηκε στο Global Swim Series (GSS) [που αριθμεί περισσότερους από 150 κολυμβητικούς αγώνες].

Το Σάββατο 05/10, πραγματοποιήθηκαν οι διαδρομές τρεξίματος 15χλμ by Samsung, 10 χλμ και 5 χλμ «Αριστείδης Αλαφούζος». Οι λάτρεις του τρεξίματος είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τις τρεις καθιερωμένες διαδρομές, πάνω στην Καλντέρα, με θέα τις μαγευτικές εικόνες του Ηφαιστείου και φόντο τους οικισμούς Ημεροβίγλι, Φηροστεφάνι και Οία. Συγκεκριμένα, η διαδρομή 5 χλμ. «Αριστείδης Αλαφούζος» αφορούσε στο τρέξιμο και δυναμικό περπάτημα, αυτή των 10 χλμ. τους πιο έμπειρους στις αποστάσεις και η απόσταση των 15 χλμ. by Samsung αυτούς που αγαπούν την δύναμη, την αντοχή, και την αδρεναλίνη. Όλες οι διαδρομές είχαν ως αφετηρία το εργοστάσιο αφαλάτωσης στην Οία, με σημεία χωμάτινης διαδρομής και τερματισμό πάλι στην Οία. Οι διαδρομές έχουν σχεδιαστεί από τον πρώην μαραθωνοδρόμο, κάτοχο της πανελλήνιας επίδοσης στην κλασική διαδρομή, προπονητή τρεξίματος και διευθυντή της All About Running, Νίκο Πολιά. Να σημειωθεί ότι οι αγώνες δρόμου 5 και 10χλμ. συνδιοργανώθηκαν με τον ΑΣ Ήφαιστο Θήρας και την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων, με την έγκριση του ΣΕΓΑΣ.

To Santorini Experience εντάχθηκε στην παγκόσμια κοινότητα του World’s Marathons [που αριθμεί περισσότερους από 4.391 αγώνες τρεξίματος παγκοσμίως]. Διαβάστε αναλυτικά τα αποτελέσματα στους αγώνες δρόμου οι οποίοι διεξάγονται με τον πιο ασφαλή τρόπο. Χαρακτηριστικά σε 7.5 χιλιόμετρα υπήρχαν 40 διασώστες και ναυαγοσώστες με γνώσεις πρώτης βοήθειας!

Με τη συμβολή του Δήμου Θήρας και τoυ Δημοτικού Αθλητικού Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Οργανισμού Σαντορίνης (Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ.) η διοργάνωση φρόντισε για τον καθαρισμό του μονοπατιού που ενώνει την Οία με τα Φηρά.

Ο Ολυμπιονίκης Περικλής Ιακωβάκης με τους τρεις πρώτους δρομείς των 15χλμ (photo by Mike Tsolis)

Για πρώτη φορά κάμπ της Ρεάλ Μαδρίτης στη Σαντορίνη!

Στο πλαίσιο του Santorini Experience, σε συνεργασία με το MGC Soccer Central, επικεφαλής προπονητές από τις ακαδημίες της Ρεάλ Μαδρίτης βρέθηκαν για πρώτη φορά στη Σαντορίνη, στις εγκαταστάσεις του αθλητικού κέντρου Playland, στις 3-6 Οκτωβρίου 2019, για να διδάξουν ποδόσφαιρο σε 100 παιδιά ηλικίας 6 – 16 ετών χρησιμοποιώντας μεθοδολογίες προπονητικής των Μερένχες!

Το Santorini Experience εντάχθηκε στις ελληνικές δράσεις του προγράμματος #BeactiveHellas 2019 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τελέστηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Το Santorini Experience συνδιοργανώθηκε από το Δήμο Θήρας, τo Δημοτικό Αθλητικό Πολιτιστικό Περιβαλλοντικό Οργανισμό Σαντορίνης (Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ.) και την Active Media Group. Η διοργάνωση τελέστηκε υπό την Αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), με την έγκριση της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΚΟΕ).

Περισσότερες πληροφορίες στο: www.santorini-experience.com

 

(Visited 42 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*