Αθλητικό νομοσχέδιο: Φωτογραφικές παρεμβάσεις, οπισθοδρόμηση και ασφυκτικός έλεγχος

ΝΕ Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ
Άκης Αξαόπουλος
14/11/2019 23:02
 
 
 

 

Το Αθλητικό Νομοσχέδιο το οποίο οδεύει προς ψήφιση, έχει φέρει θύελλα αντιδράσεων στον αθλητικό κόσμο, ακόμα και στους φίλα προσκείμενους στην παρούσα κυβέρνηση.

Ξηλώνονται όλες οι δημοκρατικές κατακτήσεις του Ν. 4603/2019 και χάνεται κάθε ελπίδα για να επικρατήσουν οι υγιείς δυνάμεις στο χώρο του αθλητισμού.

Πέρα από την κύρωση της σύμβασης Magglingen/Macolin για τα μέτρα αντιμετώπισης της βίας , η οποία θα έπρεπε να εισαχθεί στο Κοινοβούλιο μόνη της και τότε θα υπερψηφίζονταν με ευρύτατη πλειοψηφία, το νομοσχέδιο του Υπουργού Αθλητισμού, κ. Αυγενάκη, με ποικίλες διατάξεις που προστέθηκαν, έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

1.Αντισυνταγματικότητα: εισάγει την αναδρομική ισχύ των διατάξεων περί περιορισμού θητειών και ορίου ηλικίας στις ομοσπονδίες, «φωτογραφίζοντας» συγκεκριμένα πρόσωπα.
2.Αποκλίσεις από βασικούς κανόνες της εθνικής νομοθεσίας και παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας: το άρθρο 3 φέρει και την αρνητική γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού.
3.Έλλειψη διαφάνειας και κατάλληλου ελέγχου των ανωνύμων εταιριών του αθλητισμού: μεταφορά τους από το Υπουργείο Ανάπτυξης, όπου υπάγονται όλες οι ΑΕ, στο Υπουργείο Αθλητισμού.
4.Κατάργηση του Αυτοδιοίκητου: χειραγωγεί τα Αθλητικά Σωματεία και τις Ομοσπονδίες και παρεμβαίνει με φωτογραφικό τρόπο στις αρχαιρεσίες των Ομοσπονδιών που είναι προγραμματισμένες για το 2020.
5.Κατάργηση της ποσόστωσης φύλου και της απλής αναλογικής: αγνοεί νόμους και συμβάσεις που κατοχυρώνουν την ποσόστωση φύλου σε όλη την Ευρώπη και στην πατρίδα μας ακόμα και κατά 50% και καταργεί την απλή αναλογική που θα επέτρεπε την δίκαιη εκπροσώπηση στα αθλητικά σωματεία.
6.Άρση ασυμβίβαστων, όπως για παράδειγμα στο μηχανοκίνητο αθλητισμό όπου μέλη ΔΣ μπορούν να είναι ταυτόχρονα και κριτές.
7.Εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, μέσω της μετατροπής της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ) σε μη κερδοσκοπικό Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

Αποτελεί παραπλάνηση του αθλητικού κόσμου των Κυκλάδων καθώς και του συνόλου των πολιτών να λέγεται ότι το σύνολο του νομοσχεδίου αποτελεί «προσαρμογή του δικαίου της χώρας μας στο κοινοτικό κεκτημένο», όπως ισχυρίζεται η χθεσινή ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Κυκλάδων, αφού διατάξεις όπως αυτές μας πηγαίνουν πολύ πίσω σε σχέση με τις εισηγήσεις και οδηγίες της UNESCO, του ΟΗΕ και της ΕΕ.

Οι στρεβλώσεις, οι παράνομες πρακτικές, η διαφθορά και η διαπλοκή στον αθλητισμό έχουν ιστορία και χρώμα, γνωστά σε όλους στους εμπλεκόμενους.

Τα προβλήματα του αθλητισμού χρειάζονται εφαρμογή του υπάρχοντος νομικού πλαισίου, πολιτική και επιχειρησιακή βούληση για να λυθούν. Όχι υπερεξουσίες και γιγάντωση της κρατικής καταστολής. Χρειάζεται ενδυνάμωση των εμπλεκομένων στον αθλητισμό, ώστε να μπορούν να ασχοληθούν και με την διοίκηση. Αθλήτριες που έχουν πρωταγωνιστήσει σε διεθνείς αγώνες και εκπροσώπησαν επάξια τη χώρα, με το νομοσχέδιο της ΝΔ δεν θεωρούνται ικανές να εκπροσωπούνται ούτε καν στη διοίκηση.

Δεν συζητάμε για αθλητικό νομοσχέδιο αλλά για διατάξεις που αναστέλλουν τα αυτονόητα στον αθλητισμό, διατάξεις που ξηλώνουν τις δημοκρατικές κατακτήσεις στον αθλητισμό και κλείνουν το μάτι στους «φίλους». Ίσως αυτά απαντούν και στο γιατί η ΝΟΔΕ Κυκλάδων και η κ. Μονογυιού πανηγυρίζουν για το πισωγύρισμα.

(Visited 35 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.