Ο Μανώλης Πολυκρέτης «διέβη τον Ρουβίκωνα». (Αναδιάταξη στη δημοτική σκακιέρα)

Newsroom
30/08/2022 00:36
 
 
 

 

Στις 10 Ιανουαρίου του 49 π.χ. ο Ιούλιος Καίσαρας διέσχισε τον ποταμό Ρουβίκωνα (ένας μικρός ποταμός που χώριζε την Ιταλία από τη Γαλατία) και κήρυξε πόλεμο εναντίον της Ρωμαϊκής Συγκλήτου και του πρώην συμμάχου του Πομπήιου. Στη Ρώμη διαπίστωσαν ότι «διέβη τον Ρουβίκωνα», δηλαδή επέλεξε τον πόλεμο. Η πράξη ήταν τόσο σημαντική, που η παραπάνω φράση καταγράφτηκε και συμβολοποιήθηκε και στην ελληνική γλώσσα, όπως η φράση του Ιουλίου Καίσαρα «ο κύβος ερρίφθη».

Ο Πολυκρέτης έκανε μια κίνηση χθες που δεν έχει γυρισμό. «Ο κύβος ερρίφθη» (alea jacta est). Για όσους γνώριζαν τις σχέσεις και σκέψεις των ανθρώπων, τις προσωπικές βλέψεις και συμπεριφορές, τη φωνή της τοπικής πολιτικής αγοράς και αποκωδικοποιούσαν σωστά την κατάσταση, η χθεσινή απόφαση ανεξαρτητοποίησης δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ήταν αποτέλεσμα ενός προαναγγελθέντος δημοτικού διαζυγίου. Γιατί, κακά τα ψέματα. Ο Λιανός και ο Πολυκρέτης που θα πάρει οσονούπω θέση δίπλα στη Βούλα Μαργαρίτη, ήταν δύο ξένοι στο ίδιο δημοτικό σπίτι, στην ίδια δημοτική στέγη «Ενωμένοι μπορούμε». Τι ειρωνεία!

Δεν μπορεί να μην ήξερε ο Λιανός τις προθέσεις Πολυκρέτη. Άλλωστε η κρίση στις σχέσεις τους σοβούσε από πολύ καιρό. Και ήταν ένα μίγμα δημαρχιακής αδράνειας και άθλιας προσωπικής συμπεριφοράς. Μάλλον, όμως, θεωρούσε ολιγοπίθανο και απρόβλεπτο το χθεσινό γεγονός. Τόσο του κόβει ή τέτοιο είναι το σύμπαν και το περιβάλλον των πληροφοριών, των συμβούλων και της πολιτικής αναλυτικής ικανότητάς του. Όπως επίσης και της επαφής και συνομιλίας του με την πραγματικότητα. Να που η θεωρία του Μαύρου Κύκνου επαληθεύεται και στην περίπτωσή μας.

Το δυστύχημα για τον Λιανό είναι ότι ο δραστήριος και έμπειρος πρώην δημοτικός του συνεργάτης προβάλλει συγκεκριμένους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή του την πράξη. Λόγοι που αποτελούν καρφιά στο φέρετρο της δημοτικής πολιτικής και της προσωπικής συμπεριφοράς του δημάρχου, κάτι που είχαμε τονίσει και εμείς, ειδικά για τις σχέσεις Λιανού και υπαλληλικού προσωπικού. Ο ξενοδόχος, που θεωρεί τσιφλίκι του τον Δήμο, εμετρήθη, εζυγίσθη και ευρέθη ελλιπής. Δηλαδή, με μια λέξη, λιανός. Στο ξενοδοχείο του συμπεριφέρεται έτσι, όπως απρεπώς συμπεριφέρεται ακόμα και σε μόνιμους ή με σύμβαση, μη αυλικούς φυσικά υπαλλήλους του, όπως μας έχει καταγγελθεί; Ασφαλώς, όχι. Γιατί εκεί θα τον αποχαιρετήσει και θα τον δυσφημίσει ο πελάτης. Στον Δήμο, όμως, το παίζει αφέντης, ασκεί την αυταρχική εξουσία που δεν μπορεί να ασκήσει σε άλλους χώρους οικιακής και επαγγελματικής ζωής. Έτσι εκτονώνεται εκεί που δεν πρέπει, εκεί που τον παίρνει, εκεί που ασκεί potestas. Είναι προφανή τα σύνδρομα και τα ελλείμματά του, προσωπικά και δημοτικά, που δεν χρειάζεται το έμπειρο μάτι ενός ψυχαναλυτή για να τα διαγνώσει με την πρώτη επαφή ή και διαδικτυακά.

Έθιξα το θέμα της συμπεριφοράς ως πρώτιστο, για να τονίσω ότι σε μια συλλογική προσπάθεια αυτή παίζει κυρίαρχο ρόλο. Για να πάει μπροστά ένας Δήμος χρειάζεται να αξιοποιηθούν παραγωγικά οι πολύτιμοι ανθρώπινοι πόροι του. Χρειάζεται να αναγνωρίζεις την προσπάθεια όλων, να προσπαθείς να παίρνεις το μέγιστο των δυνατοτήτων τους, να τους σέβεσαι, να τους εμπνέεις, να μην τους καπελώνεις με συμβούλους, ειδικά όταν αυτοί είναι της πυρκαγιάς και προϊόν αναξιοκρατικών επιλογών. Όλα αυτά είναι ξένα στη λιανική λογική.

Ο δεύτερος ισχυρισμός του Πολυκρέτη είναι αποκαλυπτικός και καταλυτικός, ειδικά όταν εκφράζεται από τα χείλη αντιδημάρχου και έμπειρου αυτοδιοικητικού στελέχους. Εξ οικείων τα βέλη. Χτυπά στην καρδιά του λιανικού συστήματος, κατηγορώντας την εξουσιαστική ομάδα κολλητών αυτοδιοικητικών, υπαλλήλων και συμβούλων, για έλλειψη παραγωγής έργου, για μη τροφοδότηση της βιώσιμης ανάπτυξης των νησιών του Δήμου μας με νέες ιδέες και για μη αξιοποίηση ευκαιριών και χρηματοδοτικών δυνατοτήτων. Πραγματικός κόλαφος για έναν δήμαρχο που επαίρεται για το χορό των κουβεντιαστών εκατομμυρίων που ανακυκλώνονται ως υποσχέσεις, σε έναν Δήμο χωρίς επιχειρησιακό σχέδιο, σε μια κοινωνία ανισοτήτων που της λείπουν βασικές υποδομές και ρεαλιστικό μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Υποψιάζομαι βάσιμα ότι η φαρέτρα του Πολυκρέτη έχει πολλά πάρθια βέλη για το πρώην «αφεντικό» του (Γιάννη Βρούτση τ’ ακούς;), δήμαρχο με ημερομηνία λήξης πλέον, υπό προθεσμία, με δήλη, προκαθορισμένη ημέρα παράδοσης στο τέλος του επόμενου έτους. Υποψιάζομαι, βάσιμα επίσης, ότι ο ήδη ανεξάρτητος λιανικός αντιδήμαρχος θα εκδιπλώσει προοδευτικά τις κινήσεις του, με τρόπο που έχει σχεδιαστεί και στην τελευταία του λεπτομέρεια και παρά τις πιέσεις που δέχθηκε και ήδη δέχεται από κομματικούς παράγοντες του χώρου του, οι οποίοι, όμως, κατανοούν απολύτως το πρόβλημα που λέγεται Λιανός.

Αν μη τι άλλο, το δημοτικό παιχνίδι ανοίγει. Και αποκτά εξαιρετικό ενδιαφέρον, 13 μήνες πριν από τις 8 Οκτωβρίου 2023. Στις 31 Αυγούστου 2023 θα έχουμε νέο εκλογικό χάρτη δημοτικών συνδυασμών. Η δημοκρατική δημοτική αντιπολίτευση πιέζεται ήδη από τη φορά των πραγμάτων και των εξελίξεων να επισπεύσει τις επιλογές πολιτικών και προσώπων.

Ο Λιανός τι θα κάνει; Θα αρκεστεί σε μια «σιωπηλή απόγνωση», για να θυμηθούμε τον Χένρι Ντέιβιντ-Θόρο; Εδώ θα δοκιμάσει τα κότσια του. Προς το παρόν talk of the islands έχει γίνει ο Πολυκρέτης.

Η αναδιάταξη στη δημοτική σκακιέρα τώρα μόλις ξεκίνησε. Και ο Πολυκρέτης δεν είναι ο μόνος της λιανικής παράταξης που θα διαφοροποιηθεί από τις πρακτικές και την πολιτική του σύγχρονου νάξιου Πομπήιου. Όλα στην ώρα τους.

Ο δημοτικός χρόνος πυκνώνει και δεν θα πλήξουμε καθόλου. Σας διαβεβαιώ γι’ αυτό.

O ρωμαίος Πομπήιος κατέφυγε στην Ανατολή. Ο εγχώριος θα οδεύσει προς βορράν, μάλλον στη Γρόττα.

Επιχώριος

(Visited 767 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*