Το Α.Τ.Μ. της Κορώνου, ο Βρούτσης και ο Χότζας

Newsroom
19/09/2022 22:17
 
 
 

 

Ποια σχέση έχουν όλ’ αυτά; Η Aυτόματη Ταμειολογιστική Μηχανή της τράπεζας Πειραιώς στην Κόρωνο, ο ψηφοθήρας βουλευτής και ο Χότζας;

Προβλέψαμε την εξέλιξη. Εξάλλου, είναι πολύ προβλέψιμοι οι κάθε λογής πολιτικάντηδες. Η ίδια μήτρα τους γέννησε. Σηκώνουν ένα θέμα, άσχετα αν είναι πραγματικό, με την έννοια των σχεδίων μιας τράπεζας, φοβίζουν τον κόσμο, τρέχει ο κοινοτάρχης να δείξει ενδιαφέρον για να μη συμβεί το κακό, μεσολαβεί ο τοπικός βουλευτής μετά τον αχό του κοινοτάρχη και η…καταστροφή αποτρέπεται κατόπιν ενεργειών αμφοτέρων. Το σύστημα έτσι λειτουργεί διαχρονικά. Πληκτικά προβλέψιμα.

Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα…Κατά σύμπτωση (;) Γιάννης (Κωνσταντάκης) ο κοινοτάρχης, Γιάννης (Βρούτσης) ο τοπικός βουλευτής. Εκλογές απανωτές, τοπικές και βουλευτικές, παραμονεύουν. Να μη δείξουμε ενδιαφέρον για κάτι που είχαμε, προσπάθησαν (;) να μας το πάρουν, αλλά αντισταθήκαμε σθεναρώς, αμυνόμενοι του πατρίου εδάφους! Α.Τ.Μ. και ξερό ψωμί!

Και εδώ έρχεται και δένει η παροιμιακή θυμοσοφία του Νασρεντίν Χότζα που τεχνητά παρηγορεί, χωρίς να λύνει οριστικά το πρόβλημα. Της στέγης για τον Χότζα, του Α.Τ.Μ. για την Κόρωνο, που η…επιβίωσή του εξαρτάται από τη ζωή των ορεινών χωριών και την οικονομική ορθοπόδηση των κατοίκων τους.

Ένας φτωχός, λοιπόν, οικογενειάρχης, που ζούσε σε ένα δωμάτιο με την πολυμελή οικογένειά του, πήγε στον Χότζα και του ζήτησε ένα πιο μεγάλο σπίτι για να ανασάνουν λιγάκι.
«Αγαπητέ μου Χότζα, θέλουμε ένα πιο μεγάλο σπίτι, δεν μπορούμε να ζούμε η γυναίκα μου, εγώ, τα πολλά παιδιά και οι συγγενείς σ΄ ένα δωμάτιο», είπε ο ταλαίπωρος άνθρωπος.

Ο Χότζας τον ρώτησε αν έχει ζώα στην αυλή του. «Έχω», του απάντησε. «Τότε απόψε βάλε τις όρνιθες μέσα», τον συμβούλεψε. Τις βάζει και πάει το επόμενο πρωί στον Χότζα. «Αγαπητέ μου Χότζα, είμαστε χειρότερα».

«Έχεις και άλλα ζώα;», τον ρώτησε ο Χότζας. «Έχω», είπε ο άνθρωπος, «σκύλο και γάτο». «Απόψε βάλε και αυτά μέσα». Τα βάζει ο καημένος και πάει ξανά το επόμενο πρωί κλαίγοντας για τη χειροτέρευση της κατάστασης.

Ο Χότζας τον ρωτάει και πάλι, μήπως «έχεις και κανένα γάιδαρο στην αυλή»; «Ναι», του απαντά ο άνθρωπος. «Απόψε βάλε και αυτόν μέσα».

Την επομένη επισκέπτεται απελπισμένος τον Χότζα. Τότε αυτός του λέει: «Απόψε βγάλε το γάιδαρο έξω».

Την επομένη ο άνθρωπος πάει χαρούμενος και του λέει: «Ευχαριστούμε Χότζα μου, είμαστε καλύτερα». «Απόψε βγάλε και τις όρνιθες, αύριο το σκύλο και μεθαύριο τη γάτα».
Έτσι κάνει ο άνθρωπος και πάει χαζοχαρούμενος στον Χότζα και τον ευχαριστεί θερμά για τη βοήθειά του, λέγοντάς του: «Να ‘σαι καλά Χότζα μου, τώρα ανασάναμε, σε ευχαριστούμε πολύ, πολυχρονεμένος να ‘σαι»!

Τα ίδια, άραγε, θα κάνουν ο Κωνσταντάκης και οι Κορωνιδιάτες; Η στάση τους στην ιστορία του σμυριδικού, που τα τρία τελευταία χρόνια κοροϊδεύουν εαυτούς και αλλήλους (Αυτοδιοίκηση και Βρούτσης) δεν εμπνέει καμιά αισιοδοξία.

Πολυχρονεμένοι νάναι!

Όχεντρα

(Visited 414 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*