«Ας κρατήσουν οι χοροί…». (Ο Σαββόπουλος …στην παραλία της Νάξου)

Newsroom
28/05/2023 12:24
 
 
 

 

Αργά το βράδυ των εκλογών, η γνωστή κομματικοδημοτική παρέα είπε να διασκεδάσει το πένθος των άλλων, να το ρίξει έξω, κάτι που έγινε, όπως λένε τα γλαροπούλια, και μετά την προεκλογική φιέστα και την παλαιοκομματική ομιλία στις 19 του Μάη στο θέατρο «Ιάκωβος Καμπανέλλης».

-Ποιο εστιατόριο προτιμάς, υπουργέ μου;

-Αυτό που επιλέγεις εσύ, δήμαρχέ μου, για να φιλεύεις τους μουσαφίρηδες του Δήμου, κάτω στην παραλία, κοντά στην αφαλάτωση, να μη λέμε και ονόματα και φανεί ότι δήθεν κάνεις διακρίσεις σε καταστήματα…

Η χαρωπή παρέα ήταν σε λίγο στο μαγαζί.

-Τους διαλύσαμε, υπουργέ μου, δεν είμαστε απλά πολιτικοί παίχτες, είμαστε τρομοκράτες, όπως είπε ο Μελισσανίδης για τους παίχτες της ΑΕΚ, θριαμβολογεί ο δάσκαλος.

-Προσοχή στα ονόματα των ομάδων. Ο πρωθυπουργός είναι Ολυμπιακάκιας. Έτσι τουλάχιστον λέει.

-Τέτοια παράσταση δεν έχει κάνει κανείς σε αυτό το θέατρο, όπως αυτή που ανέβηκε στις 19 Μαΐου στο δημοτικό θέατρο. Μου θύμισε το μονόπρακτο Κύκνειο Άσμα του Αντόν Τσέχωφ (ίδιο όνομα έχουμε με το συγγραφέα, είδες;) με τον Γιάννη Θωμά ή το σόλο του Λεωνίδα Καβάκου στο κοντσέρτο για βιολί του Ντμίτρι Σοστακόβιτς…

-Πολύ καλλιεργημένο σε βλέπω Αντώνη. Είδες τι κάνει το δασκαλίκι, όταν συνδυάζεται με την κομματική δράση, ιδιαίτερα στη Ν.Δ; Από τη ΜΑΚΙ ξεκίνησα κι εγώ, όπως ξέρεις, λέει ο υπουργός άπαξ υπουργός, αεί υπουργός. Αποτελείς πρότυπο για τα παιδιά, που φαντάζομαι ότι τα διαπαιδαγωγείς με το γνωστό τρίπτυχο του Ρόμπερτ Ουίλιαμς: Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η Θρησκεία, ζήτω η Νέα Δημοκρατία!

Ο υπουργός δεν είχε καθίσει ακόμα στο τραπέζι. Στητός, κορδωμένος, αγέρωχος χαιρετούσε τους κολλητούς, τους αρχολάτρες και αρχολίπαρους. Και από κοντά η …ακομμάτιστη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση να δίνει τα διαπιστευτήριά της, να προβάλει τον καλύτερο κομματικό εαυτό της.

-Σκεφτικό σε βλέπω, δήμαρχε, είπε το αφεντικό μόλις κάθισαν, ενώ επινίκια φώτα ξαγρυπνούσαν στα δημόσια κτήρια για να δηλώνουν ότι προηγήθηκε κάτι κοσμοϊστορικό.

-Ξέρεις, Γιάννη, ακόμα σκέφτομαι εκείνη την προεκλογική εκδήλωση στο δημοτικό θέατρο. Επειδή έβρεξε τις προηγούμενες μέρες, η αγωνία μου ήταν-και δεν στο είπα-, μήπως κάνει το ίδιο και τότε και στάξει το ταβάνι στη σκηνή που θα έδινες πολιτική παράσταση.

-Ευτυχώς… Εγώ, να σου πω την αλήθεια, εκτός από τις ελληνικές και νεοδημοκρατικές σημαίες, κυρίως στη δεξιά πτέρυγα της αίθουσας, τις καραμούζες, τις σφυρίχτρες, τα λίγα, ξεφτισμένα και άπνοα συνθήματα, θα ήθελα, βρε αδελφέ και συμμαχητή μου, που σε είδα όρθιο να χειροκροτείς μανιωδώς -δεν μπορείς να κρυφτείς, άλλωστε-, κανένα τραγούδι που να ταιριάζει και με το όνομα του χώρου π.χ. το «Καλήν εσπέραν αφεντάδες, καλώς ορίσατε κυράδες…» του Καμπανέλλη και του Ξαρχάκου…

-Μα ο Καμπανέλλης δεν ήταν ποτέ δικός μας και ο Ξαρχάκος που ήταν καραμανλικός, μέχρι και σε συναυλία του ΚΚΕ πήγε εφέτος.

-Μη σκέφτεσαι τόσο μικρόψυχα, δήμαρχε. Δεν είδες τι large ήμουν εγώ στην ομιλία μου; Δεν κατηγόρησα κανέναν, άμεσα τουλάχιστον. Να μη μας πει κανείς εμπαθής ότι μαγαρίσαμε πολιτικά τον επώνυμο χώρο. Εξάλλου, η μεγάλη μας νίκη απόψε δεν έχει κομματική πατρίδα, ιδιοκτήτες, κομματική οσμή και διαχωρισμούς.

-Ναι, αλλά πολύ αυτοαναφορικός ήσουν Γιάννη, πετάχτηκε ο κορωνο-μασκοφόρος Μαυρομμάτης. Ξεπέρασες ακόμα και μένα. Ο Χατζηδάκης που σε διαδέχτηκε έκανε πράγματα στο υπουργείο…

-Α-ψηφίστε τον αυτόν. Θα επανέλθω, παρά τις βλέψεις του Φόρτωμα. Είδες, Φώτη, τον Καφούρο έφερα και κάθισε δίπλα σου, αν και θα προτιμούσες τη Μονογυιού.

-Το πρόσεξα. Δεν κάνατε ομαδική παρουσία, όπως οι Συριζαίοι. Δουλεύετε με τον παλιό δοκιμασμένο, παραδοσιακό τρόπο. Τιμούμε τις πολιτικές παραδόσεις μας.

-Σε ανάφερα και ονομαστικά. Μαύρο και τον Μαυρο-μμάτη, ανήγγειλα. Δεν το είπα τυχαία. Ο Κατρούγκαλος με βοήθησε να απευθυνθώ στη δικηγορική τάξη της αίθουσας και των Κυκλάδων, αν και η λέξη «μαύρο» επιστρατεύει αρνητικούς εκλογικούς συνειρμούς. Ονομάτισα, όμως, και την Καλλίτσα, έτσι για να δείξω ότι η μη επιλογή τεχνοκρατών και ειδημόνων σε διοικήσεις Δημόσιων Οργανισμών δεν είναι πάντα αποτυχημένες

-Αυτοκριτική δεν άκουσα, υπουργέ μου, αντέτεινε ο Βαγγέλης με το βαθύ και ευρύ πολιτικό μυαλό και ένστικτο, κοιτάζοντας λοξά τον Φώτη. Αλλά ο κόσμος δεν τα υπολογίζει αυτά, όπως φάνηκε.

-Έπρεπε να απολογηθώ, γιατί με έβγαλε από το υπουργικό πόστο ο παγερός Κυριάκος; Γι’ αυτό δεν αναφέρθηκα στα νησιά και στη Νάξο. Δεν με έπαιρνε η ώρα. Τι να αναφέρω, εξάλλου; Ότι πέφτει η ανεργία, ενώ δεν ανεβαίνει η απασχόληση; Ότι τα χωριά μας ερημώνουν; Ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σκαρφάλωσε στα προ μνημονίου επίπεδα; Να πω για τα Τέμπη, την ακρίβεια, τους κοριούς, τους πλειστηριασμούς; Είδες να τα υπολογίζει αυτά ο κόσμος;

-Πάντως, παρόλο που δεν είσαι Απεραθίτης, υπουργέ μου-, άλλαξε ξαφνικά την ατζέντα ο θυμωμένος Βαθρακοκοίλης… υπουργός Οικονομικών του Δήμου-, έχεις …Μαργαριτάρια τσ’ ωφελιάς να σου πλέξουν κοτσάκια, όπως έκαναν κάποιοι κάποτε στον Αριστείδη τον …Δίκαιο. Εκεί με τσι πατάτες με στεναχώρησες….

-Γιατί βρε Νίκο;

-Μα χάθηκε να πεις για το χωράφι μου, παρά ανάφερες τον τριποδιώτη Σκάρκο; Εγώ δεν είμαι φίλος σου;

-Μη μου θυμώνεις, μάτια μου. Το επ’ ώμου σακί με τις πατάτες, στο χωράφι του το σήκωσα. Και όχι για να φωτογραφηθώ. Δεν τα κάνω αυτά εγώ. Απλά θυμήθηκα με συγκίνηση τα νιάτα μου στον πατατόσπορο, όπως είπα. Τη λέξη ρουσφέτι, πάντως, την έχεις και συ γνωρίσει, όπως ο δάσκαλος, ακόμα και πολιτικοί αντίπαλοί μας που είδα στη συγκέντρωση. Θα επανορθώσω as soon as possible…

-Είντα πάλι είναι αυτό; Ετσά μιλούνε επά ή στην Αμοργό;

Ο… αδικηθείς Μαυρογιάννης καθόταν σε αναμμένα κάρβουνα, ακούγοντας τους κουβενταδόρους και σήκωσε το ποτήρι για το πανηγυρικό εβίβα και τις επινίκιες ευχές.

-Η Μονή πώς μας ξέφυγε ρε Μάκη; Όπως και κάποια …βαγιάρικα εκλογικά τμήματα στην Απείρανθο και την Κωμιακή; Το νου σας στην Κωνσταντοπούλου και τη ΝΙΚΗ στις ερχόμενες εκλογές. Μπαστουρώστε τους, άσχετα αν απαγορεύεται το μπαστούρωμα, με το οποίο συμφωνώ για να νησιά, όπως έχω εξηγήσει δημόσια.

Το φαγητό ξεκίνησε. Ο υπουργός, με κάσουαλ ντύσιμο, θυμήθηκε τον Νιόνιο Σαββόπουλο και τη γενναία ξανά-μανά φιλομητσοτακική συμπεριφορά του. Κάλεσε τον μαγαζάτορα και τον ρώτησε αν έχει το άλμπουμ Τραπεζάκια έξω. Απάντησε αρνητικά, λόγω ηλικίας και μουσικού γούστου, αλλά του είπε ότι μπορεί εύκολα να το βρει από το διαδίκτυο.

-Τότε, βάλε από αυτό το άλμπουμ το τραγούδι «Ας κρατήσουν οι χοροί» για να συνοδεύσει την προεκλογική μας ευωχία. Ως τις άλλες εκλογές τουλάχιστον θα το χαρούμε. Ανέβασέ το και στο TikTok για να ικανοποιήσω τα πρωθυπουργικά… Σκέρτσα.
Φυσικά δεν του χάλασε το χατήρι.

Όχεντρα

Υπεύθυνη δήλωση: Διαβεβαιώνω τους κάθε λογής …ερπετολόγους και εν γνώσει των συνεπειών του νόμου, ότι το δικό μου δάγκωμα δεν οδηγεί σε θάνατο!

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις  

(Visited 2.533 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*