Είναι αλήθεια ότι…

Newsroom
15/04/2024 11:20
 
 
 

 

Είναι αλήθεια ότι…

– είμαστε πρωτοπόροι στη λήψη μέτρων για τη λειψυδρία; Μάλλον με τις φανφάρες, τις διαρκείς ψευδολογίες και κομπορρημοσύνες πάνε να καλύψουν τις αδυναμίες, ανεπάρκειες και αδράνειές τους. Το δημοτικό σκάφος βάζει νερά…

– είδατε τι κονδύλια εξασφάλισε από το Υπουργείο Εσωτερικών ο δήμαρχος Τήνου για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας; Τα δικά μας πνίγηκαν στο ταξίδι;

– μέχρι και τον πρωθυπουργό είδε ο Κροντηράς, ενώ ο …δικός μας τον βλέπει με κιάλια;

– ο Μάρτιος του 2024 ήταν ο θερμότερος Μάρτιος, όπως ανακοίνωσε το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus;

– ο ήπιος φετινός χειμώνας μείωσε τις δαπάνες θέρμανσης, το καλοκαίρι όμως απειλεί να αυξήσει τις δαπάνες ύδρευσης; Όχι όμως και με τον …λιανικό τρόπο. Νισάφι πια με τους… απρογραμμάτιστους, τους αραχτούς και τους άσχετους. Συναγερμοί χτύπησαν, αλλά δεν τους άκουσε κανείς.

– ακόμη και τα αποθέματα των ταμιευτήρων της ΕΥΔΑΠ μειώθηκαν; Οι ταμιευτήρες εδώ στη Νάξο έπιασαν πάτο καταχείμωνα και… φώναζαν από καιρό. Θα έπρεπε να ληφθούν εγκαίρως μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης και να επιστρατευτούν γεωτρήσεις προκειμένου να ενισχυθούν τα αποθέματα. Το πρόβλημα της λειψυδρίας πάντως δεν ήλθε ξαφνικά εξ ουρανού. Είναι γενικό, αλλά έχει αρχίσει να γίνεται ιδιαίτερα αισθητό εδώ και αρκετά χρόνια στο νησί μας.

– έρχεται κύμα επενδύσεων σε μονάδες αφαλάτωσης και χρειάζεται προσοχή από κάθε πλευρά;

– είδατε τον Λιανό στον ΣΚΑΪ το Σάββατο το πρωί με φόντο το …άνυδρο Φράγμα Φανερωμένης; Ήταν χάρμα οφθαλμών. Πήγαν τον άνθρωπο τόσα χιλιόμετρα για να μιλήσει ένα λεπτό και να πει ότι η Νάξος είχε ανέκαθεν νερά, αλλά τώρα …φύραξε. Παραλογισμός και ανιστορισμός.

– φύραξαν οι τοπικές πολιτικές και ιδέες;

– 39 αφαλατώσεις υπάρχουν στις Κυκλάδες και φέτος θα πάνε στο …Θεό;

– ξέρετε πόσο …αλμυρές θα είναι οι τιμές του αφαλατωμένου νερού; Θα κλάψουν μανούλες από την αφροντισιά και την απρονοησία, απροβλεψία, απερισκεψία των τοπικών αρχόντων μας, νάχαμε να λέγαμε. Λες και το πρόβλημα έπεσε από τον ουρανό.

– είδα κάπου τον Λιανό στο …Φόρουμ των Δελφών ή μου φάνηκε; Μήπως πήγε να μιλήσει για την …Κόρη της Μυρτιδιώτισσας;

– ο Κούρος των Μελάνων ζωντάνεψε;

Είναι αλήθεια ότι…

– ενοχλήθηκαν οι Τούρκοι από την πρόθεση δημιουργίας θαλάσσιου περιβαλλοντικού πάρκου ανοιχτά της Νάξου; Εκεί που λέγαμε να μπει και η Νάξος στο πρόγραμμα visa, για ολιγοήμερη επίσκεψη τούρκων πολιτών.

– αμφισβητείται η ελληνικότητα των Μακάρων, του «γεωγραφικού σχηματισμού» που διεκδικεί η Τουρκία; Μήπως η Χώρα των Μακάρων είναι αλλού;

– δεν έχουν ακούσει ότι τις χελώνες και τα θαλασσοπούλια τις προστατεύουν με πάθος οι eco-warriors του νησιού, προεξάρχοντος του environmental activist δημάρχου;

– η Νάξος ανήκει στα …ψάρια της;

– από τους 10 νησιώτες chef, που μαγείρεψαν στις 8 Απριλίου στο Προεδρικό Μέγαρο έλειπε η ΝΑΞΟΣ, παρόλο που η Σακελλαροπούλου δεν μας ξεχνά το θέρος; Αυτό είδαμε στο επίσημο γεύμα προς τιμήν της Προέδρου της Σλοβενίας Nataša Pirc Musar στο Προεδρικό Μέγαρο, που επιμελήθηκε μια ομάδα 10 chef υπό την καθοδήγηση του συριανού Κωνσταντίνου Μπουγιούρη.

– Κάθε ένας από τους chef έλκει την καταγωγή του από διαφορετικά νησιά των Κυκλάδων, από τη Σύρο, τη Μύκονο, την Άνδρο, την Τήνο, την Ηρακλειά; Το ξεχωριστό μενού που ετοίμασαν ήταν εμπνευσμένο από τα νησιά του Αιγαίου. Οι πρώτες ύλες των πιάτων αλλά και τα κρασιά προέρχονταν από κυκλαδίτικα, κυρίως νησιά: Σούπα κακαβιά με λαχανικά, σαλάτα Αλμύρα, το κυρίως πιάτο ήταν λευκό Σαβόρο Μπαρμπουνιού, ραφιόλι με συριανό ανθότυρο και επιδόρπιο κρέμα με εσπεριδοειδή, ζαχαρωμένα πορτοκάλια, μανταρίνια Χίου, βασιλικό και τραγανή μαρέγκα. Τα κρασιά ήταν Μαλαγουζιά από την Τήνο, ασύρτικο από τη Σύρο και γλυκό κρασί «Malvasia» από την Πάρο.

– κατεδαφίζεται το …Αλυκό; Σύμφωνα με τη γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Μαριάννα Νικολαΐδου, εντός του Απριλίου θα δημοσιευθεί διακήρυξη του έργου κατεδάφισης ετοιμόρροπων κτισμάτων εγκαταλελειμμένου ξενοδοχειακού συγκροτήματος που εκτείνεται σε μια έκταση 9,5 στρεμμάτων στη Νάξο, προϋπολογισμού 960.000 ευρώ. Περί αυτού δεν πρόκειται;

Είναι αλήθεια ότι…

– χρόνια παλεύαμε για το Πολεοδομικό Σχέδιο του νησιού και τώρα απέχουμε ως κοινωνία από τον ουσιαστικό διάλογο;

– έχουν γραφτεί πολλά δημοσιεύματα, έχουν γίνει σχέδια, μελέτες και νόμοι (ανεφάρμοστοι, σπάνιο, ε;) με αποτέλεσμα τη διαρκή απώθηση του καυτού θέματος και του δημόσιου χρήματος στη …χωματερή του πολιτικού κόστους;

– και εδώ χρειαζόταν η ευρωπαϊκή πίεση και χρηματοδότηση;

– ξέρουμε πού πρέπει να πάει η Νάξος μακροπρόθεσμα (ΤΟ ΟΡΑΜΑ) και, αν ξέρουμε, θέλουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει, να βάλουμε επιτεύξιμους στόχους, με προτεραιότητες, ιεράρχηση και χρονοδιάγραμμα;

– φρένο επ’ αόριστον στις ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση, μετά τις ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας; Οι πιέσεις, όμως, για οικιστική και τουριστική ανάπτυξη στο εξωαστικό περιβάλλον είναι μεγάλες και η ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού απαιτεί μια διετία. Γι’ αυτό, οι διατάξεις που αποσύρθηκαν από νομοσχέδιο υπό διαβούλευση, μπορεί να επανέλθουν με τη μια ή άλλη μορφή.

– αμφιβάλλουμε, αν θα αποκτήσει σχέδιο αστικής ανασυγκρότησης η Νάξος μέσα σε ένα χρόνο, αν κρίνουμε την τύχη του επιχειρησιακού προγράμματος; Από στρατηγικά σχέδια (master plans, κατά τον αγγλομαθή δήμαρχό μας), προτεραιότητες πολιτικής, διατομεακές συνεργασίες κ.λπ. πάμε καλά στα λόγια.

– έχουμε μισοκαρπιά εφέτος από την ανυδρία, ενώ τα φλύαρα νερά του …Λιανού τρέχουν και πάνε χαμένα; Οι πατάτες έχουν φύλλωμα και ο καρπός θα είναι πολύ μειωμένος. Τα εσπεριδοειδή δεν πάνε καλά. Κατά τα άλλα, η …λιανική Νάξος έχει νερό (είχε πάντα, είπε για την ακρίβεια ο δημαρχούλης μας). Τότε φταίει το κακό το ριζικό μας, κατά τον Βάρναλη ή η κακή ή η μη προβλεπτική και συνεκτική διαχείριση του υδάτινου δυναμικού και αποθέματος; Επιλήσμονες, χωρίς διορατικότητα.

– ο κανονισμός καθαριότητας του Δήμου προβλέπει λεπτομερώς τις υποχρεώσεις, παραβάσεις και πρόστιμα; Είναι 13 χρόνια που ισχύει (επί αντιδημαρχίας Μανώλη Πολυκρέτη καταρτίστηκε), είναι λεπτομερής (54 σελίδες), αλλά η ασυδοσία στη ρύπανση μνημείων, σχολικών και δημόσιων κτιρίων, η στάθμευση μπροστά σε κάδους κ.λπ. καλά κρατούν. Τα πρόστιμα πέφτουν βροχή από ότι μαθαίνουμε.

– ο Δήμος είναι μέλος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, αλλά είναι ωσεί παρών; Άλλοι Δήμοι, εκτός των άλλων, έχουν δημιουργήσει τη δομή ΚΕΠ Υγείας, πρόγραμμα που ευαισθητοποιεί, ενημερώνει, διοργανώνει προληπτικές εξετάσεις και παραπέμπει τους πολίτες, ανεξαρτήτως ασφαλιστικής ικανότητας, σε δομές υγείας, με έμφαση σε 12 νοσήματα.

– περιμένουμε πως και πώς την πλατφόρμα για την πολιτική προστασία, για να δούμε τις θέσεις του Δήμου, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα προτάσεων από την κοινωνία ή τις κοινωνίες (πρόσωπα, αυτοδιοικητικές μονάδες και συλλογικότητες) του νησιού;

– αργήσαμε χαρακτηριστικά και φέτος; Χώρα Μακάρων, που είπαμε.

– δεν είναι δυνατό το σημερινό δημοτικό οικοσύστημα να πάει τη Νάξο μπροστά;
Παραλογισμός!

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 344 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*