Είναι αλήθεια ότι…

Newsroom
05/03/2025 11:01
 
 
 

 

Είναι αλήθεια ότι…

-ο μεγάλος σεισμός, πάνω από 6 ρίχτερ, έγινε τελικά την περασμένη Παρασκευή (των Τεμπών) στη παραλία της Χώρας, χωρίς να τον προβλέψει κανένας Λέκκας και Παπαζάχος; Ραγισμένες καρδιές σε ραγισμένη παραλία.

-δεν έχω δει ποτέ μου τέτοια πάνδημη συγκέντρωση εδώ; Αλήθεια, λογοδοσία, απονομή δικαιοσύνης, αιτήματα που διαπερνούν οριζόντια, κάθετα και διαγώνια και τη ναξιακή κοινωνία.

-ένα πόστερ με συνεπήρε; Βέβαια, το απόσπασμα από τους Αδερφοφάδες του Νίκου Καζαντζάκη αφορούσε τότε την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά ισχύει και για το σημερινό πανελλήνιο αίτημα: «Και βρήκες, μωρέ κοκορόμυαλε, απάνω στο βουνό τη δικαιοσύνη; -Όχι, σύντροφε, ακόμα. Όμως, βρήκα την ελπίδα. -Ποιαν ελπίδα; -Πως μια μέρα θα ΄ρθει η δικαιοσύνη. Δε θα ΄ρθει μοναχή της, δεν έχει πόδια. Εμείς θα την σηκώσουμε στους ώμους μας και θα τη φέρουμε…».

-η Δημοτική Κοινότητα Νάξου μπορεί να μη συνεδριάζει συχνά, αλλά ψήφισμα για τα Τέμπη έβγαλε; Τ’ ακούς, Λιανέ; Ξέφυγε και ο Μάκης;

-τον Λιανό, πάντως, τον είδα, ενώ στην προηγούμενη συγκέντρωση για τα Τέμπη (26 Ιανουαρίου) ήταν στα… Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης; Θυμάστε;

-το «θέλω οξυγόνο» είναι μήνυμα για όλο το πολιτικό σύστημα, πρωτίστως και κυρίως για την κυβέρνηση που περιφρονεί την κοινωνία και τα προβλήματά της; Στην παραλία της Χώρας είδαμε αυθόρμητα, χωρίς καθοδήγηση όλα τα κοινά και όλες τις ηλικίες από τους baby boomers μέχρι τη γενιά Α, με ένα νέο, ενοποιητικό, πανεθνικό αίτημα, ανάλογο του «ψωμί, παιδεία, ελευθερία».

-ήταν εκεί ο κόσμος της καθημερινότητας που έχει χάσει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και τις αντιπολιτεύσεις; Το πολιτικό σκηνικό δεν θα είναι το ίδιο μετά τα Τέμπη και την παρασκευ(γ)ιάτικη υπόμνησή τους.

-η διάψευση των προσδοκιών σε θεσμικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο είναι προφανέστατη;

-από τον εσπερινό της Συγχωρέσεως την Κυριακή απουσίαζαν σχεδόν όλοι οι τοπικοί άρχοντές μας; Θαρρούν πως είναι αναμάρτητοι, όπως η κεντρική εξουσία, που έχει πελαγώσει.

Είναι αλήθεια ότι…

-ανορθογραφία απετέλεσε η προσπάθεια κομματικής καπηλείας από μικροφώνου, με τις γνωστές θέσεις για ΝΑΤΟ, ΕΕ κ.λπ.; Τι χρειαζόταν σε αυτή την περίσταση; Δεν είδαν τι ειπώθηκε στην κεντρική εκδήλωση της Αθήνας;

-ίσως τώρα, πραγματικά, γράφεται το τέλος της Μεταπολίτευσης; Είμαστε στο the point of no return. Χρειάζεται επαναπολιτικοποίηση, με κοινωνικά χαρακτηριστικά, με συμμετοχή στις αποφάσεις και στην κάλπη.

-την πορεία στο Πρωτοδικείο Νάξου, ως σύμβολο της Δικαιοσύνης, τη καταλαβαίνω, αλλά στο Νοσοκομείο γιατί; Ποτέ δεν κατάλαβα την κατάληξη αυτή των πορειών στη Νάξο. Επειδή είναι δημόσιος φορέας; Είναι ο μοναδικός;

-έχετε διαβάσει την Υδρία, συλλογή πολύστιχων ποιημάτων του Γιάννη Ρίτσου; «Δε φεύγουν τα νεκρά παιδιά. Μένουν στο σπίτι/ κι έχουν μια ξέχωρη προτίμηση να παίζουν στον κλεισμένο διάδρομο/ και κάθε μέρα μεγαλώνουν μέσα στην καρδιά μας, τόσο/ που ο πόνος κάτω απ’ τα πλευρά μας, δεν είναι πια απ’ τη στέρηση/ μα απ’ την αύξηση. Κι αν κάποτε οι γυναίκες βγάζουν μια κραυγή στον ύπνο τους,/ είναι που τα κοιλοπονάνε πάλι».

-ήταν λιγότεροι οι λαμπαθηφορούντες φέτος, καθώς οι ξενικοί λιγόστεψαν; Πάντως αυτό το ναξιακό νεοφανές έθιμο, για να παγιωθεί, χρειάζεται εμπλουτισμό, ανανέωση, νέα περιεχόμενα, πέρα από τις πρωτόγονες κραυγές εκτόνωσης.

-την Κυριακή, στη γιορτή του Αγίου Νικολάου του Πλανά, παρίσταντο, κατά την ενημέρωση της Μητρόπολης, οι «Βουλευτές κ. Κατερίνα Μονογυιού και Ιωάννης Δημητροκάλλης»; Πότε χρημάτισε ο δεύτερος βουλευτής; Για να μαθαίνουμε εμείς, οι νεότεροι.

-αδελφωμένοι οι Έπαρχος και δήμαρχος λιτάνευσαν την εικόνα του αγίου; Γελαστός ο πρώτος, μουρτζούφλης ο δεύτερος. Με αγάπη το λέω (Η νέα λιανική ατάκα).

Είναι αλήθεια ότι…

-η θεσμική εκτροπή ακουμπά και το δημοτικό συμβούλιο; Η θεσμική κρίση δεν αγαπά μόνο την κεντρική πολιτική σκηνή. Θα τα πούμε, όταν προσεγγίσουμε την τελευταία λογοδοτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

-πρέπει να αλλάξουμε ράγες χωρίς τον κίνδυνο σύγκρουσης; Να αλλάξουμε πλευρό.

-πως να αλλάξουμε ρότα και πλου, όταν συμβαίνουν γεγονότα σαν κι αυτά την προηγούμενη Πέμπτη, που μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Νάξου γιόρτασαν για δεύτερη φορά την…Τσικνοπέμπτη; Κι αυτό, γιατί την Παρασκευή, που θα γινόταν το αποκριάτικο δρώμενο, αναβλήθηκε λόγω της συγκέντρωσης για τα Τέμπη και οι μαθητές αποφάσισαν να το γλεντήσουν την Πέμπτη! Πενθήμερη αργία!

-δεν έχουμε παρέλαση του Καρναβαλιού, που λέει η ανακοίνωση του… εγγράμματου δήμου μας, αλλά των καρναβαλιστών; Με αγάπη το λέω.

-είναι καλό το ξόδεμα και το αποκριάτικο ξεσάλωμα, αλλά πού είναι το πνεύμα της Αποκριάς στο μάλλον άκεφο ναξιώτικο καρναβάλι; Ο καυτηριασμός των κακώς κειμένων σε τοπικό και γενικό επίπεδο; (σεισμός, δημοτικά τέλη, ακρίβεια, Τέμπη κ.λπ.). Άδειες οι… στέρνες της έμπνευσης, της πρωτοτυπίας, της ευρηματικότητας. Άρματα χωρίς χιουμοριστικό… οπλισμό, θέματα κοινότοπα, φτώχια ιδεών, χωρίς ταυτότητα.

-παρουσιάστηκε η μπαγιάτικη είδηση του δισεκατομμυριούχου Μασκ που είχε πει πέρυσι, θεότρελα, ότι μέχρι το 2040 θα έχει στείλει ένα εκατομμύριο αποίκους στον Άρη; Σημειώνουμε ότι η NASA ξεκαθαρίζει ότι οι άνθρωποι είναι απίθανο να πατήσουν κόκκινο πλανήτη πριν από τη δεκαετία του 2040.

-έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον αγοράς των Μικρών Κυκλάδων; Να μια καρναβαλική ιδέα.

-κάποιοι επέλεξαν να κηδευτεί καρναβαλικά ο Μητσοτάκης στον Κινίδαρο; Αντιαισθητική και μακάβρια η ατραξιόν. Υπάρχουν τόσα θέματα για να σατιρίσει κανείς πρόσωπα και πράγματα. Με αγάπη το λέω.

-ο Λευτέρης Ελευθερίου μεσολάβησε να έλθει στη Νάξο το ζεύγος των παρουσιαστών του Καρναβαλιού; Ο φίλος του Αντώνης Κρόμπας, ηθοποιός του θεάτρου, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου, σεναριογράφος και stand up κωμικός και η γυναίκα του Μαρία Σαμάρκου, ηθοποιός και αυτή. Πόσο πήγε το… μάρμαρο;

-τουλάχιστον ο πρώτος, ευγνώμων, το ανταπέδωσε στον δήμαρχο, λέγοντάς του στο τέλος να χαίρεται τη «νησάρα του»; Άκου «νησάρα»; Και άκου «του»;

Είναι αλήθεια ότι…

-πέρυσι ντύθηκε Σεΐχης ή Εμίρης και φέτος βασιλιάς των Massai; Λέξη που παραπέμπει στη… μάσα. Από πλούσιος Σεΐχης σε …κτηνοτρόφο πολεμιστή που, όμως, μασάει. Η αποκάλυψη της ψυχοσύνθεσης του κάθε μασκαρά έχει εδώ έντονο ψυχαναλυτικό ενδιαφέρον. Ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε… και μάλιστα ανορθόγραφο. Η μάσα δεν απαιτεί ορθογραφία.

-από τα Αραβικά Εμιράτα πέρυσι πήγε στην Κένυα και την Τανζανία; Φέτος δεν σκόρπισε λεφτά, αλλά το… μασάει είναι όλα τα λεφτά. Μασημένη τροφή σάς δίνω. Με αγάπη το λέω.

-του είπε ο Κατσαράς (Ιούλιος Καίσαρας ή Μάρκος Αντώνιος;) ότι «κάτι τέτοια εγώ δεν τα μασάω»; Άλλα τα μάτια του λαγού, άλλα της… Μασά σίδερα, δεν μασά τα λόγια του αυτό το παιδί. Λιοντάρι Μασάι! Εδώ σαγήνευσε τη γοητευτική Κλεοπάτρα!

-έχει διαβάσει την τύχη του Ιούλιου Καίσαρα; Με αγάπη το λέω.

-δεν έχετε δει την κόκκινη στολή Μασάι για γυναίκες; Θα πάθετε πλάκα. Αυτήν έπρεπε να βάλει ο… άρχοντάς μας και όχι αυτή που του πρότεινε η αυλή του.

-ο… βασιλιάς της σκούπας σάρωσε τα… βραβεία; Δεν έκανε κάτι πρωτότυπο, αλλά κάτι ήταν, προβάλλοντας και τη δουλειά του. Από ολότελα, καλό και το… βιτζηλαιαδίστικο. Αλλά, βασιλιάς; Ιωάννης Ντε Νάξος, κατά το Παύλος Ντε Γκρες; Τρέμε βασιλιά Καρνάβαλε!

-αφού χρησιμοποίησε το King, έπρεπε να γράψει King of the Broom (Βασιλιάς της Σκούπας) ή King of the Cleaners (βασιλιάς των Καθαριστών);

– ήταν 50% κάτω τα εισιτήρια για το νησί; Και δεν φταίει μόνο ο Εγκέλαδος, αν εμείς δεν ανανεωνόμαστε και δεν αλλάζουμε. Βλέπε και τη μείωση επισκεψιμότητας ακόμα και στο πατρινό Καρναβάλι. Με αγάπη το λέω.

-ως… Μπέης παρακολουθούσε… άντυτος την παρέλαση με την άνεση του θεατή και άφησε τους άλλους… Μασάι- με πολλές… μασέλες να εκτίθενται;

-η ιδέα να μετατραπεί σε πάρκινγκ το γήπεδο μπάσκετ μπροστά στο δημαρχείο, σε χαρακτηρισμένο χώρο πρασίνου, είναι όχι μόνο αυθαιρεσία και κακοποίηση του δημόσιου χώρου, αλλά και αδίκημα για τους αδίστακτους και ρουσφετολόγους τοπάρχες; Η δημοτική διάβρωση, η κοινωνική αποχαύνωση και η κραιπάλη δεν έχουν όρια. Τι καλή Σαρακοστή να ευχηθεί κανείς; Massai η… κατσίκα ταραμά;

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 290 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*