Νάξος: Ο ερασιτεχνικός θίασος της δημοτικής πλειοψηφίας και…ο αγαπημένος ξάδελφος

Newsroom
23/09/2021 10:39
 
 
 

 

Στη διαδικτυακή σκηνή του δημοτικού θεάτρου (διάβαζε συμβουλίου) ανέβηκε προχθές το μεσημέρι μια νέα παράσταση εκτός προγράμματος, στο πλαίσιο της 32ης Συνάντησης των ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου. Γκροτέσκα παράσταση. Κακόγουστη, ακαλαίσθητη.

Ο λόγος για την 32η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, που διεξάγεται φέτος στο νησί του Βάκχου ύστερα από 25 χρόνια. Το θέμα δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη, αλλά το έθεσε ο Βασίλης Βρούτσης που μίλησε μάλιστα για «ρεζίλι», με αφορμή την ακύρωση της πρεμιέρας λόγω κακής οργανωτικής προετοιμασίας.

Κατ΄ ευτυχή συγκυρία, η μέρα ή μάλλον η νύχτα αυτή ανήκε στους αμφιτρύονες, τον θεατρικό όμιλο Νάξου «Διόνυσο» και έτσι δεν εκτεθήκαμε και πολύ στα μάτια των πολυπρόσωπων αιγαιακών θιάσων. Οι Τενεσί Ουίλιαμς, Τσέχωφ, Στρίντμπεργκ και Λόπε δε Βέγα είχαν την υπομονή και την παιδεία να κατανοήσουν τις δυσλειτουργίες ενός δήμου, που όλα τα στραβά τα φορτώνει μονίμως στην πανδημία και όχι στο «κακό το ριζικό του». Ο Αισυμνήτης (που κυβερνά τη μοίρα) Διόνυσος δε βοήθησε τους οκτώ συντελεστές της παράστασης των ναξίων. Είναι εύκολο να τα βάζει και ο θεός με ένα άκαμπτο δημοτικό μηχανισμό;

Το φιάσκο της πρεμιέρας

Φιάσκο λοιπόν η πρώτη νύχτα την περασμένη Πέμπτη. Και αντί να θέσει η δημοτική πλειοψηφία το θέμα της θεατρικής παρουσίας του Αιγαίου στο νησί μας -δε γίνεται δα τακτικά- για συζήτηση, με τις θετικές και αρνητικές όψεις του, και να προκαλέσει διάλογο για την πολιτιστική ψοφοδεή παρουσία μας γενικότερα, πέρασε στην αντεπίθεση. Σύνηθες κόλπο του στρυμωγμένου. Είναι προφανές ότι δεν την ενδιαφέρει, όπως πάντα, η ουσία, αλλά η τελετουργία. Γι’ αυτό και δεν υπάρχουν πολιτιστικοί θεσμοί στο νησί. Γι’ αυτό όλα γίνονται ευκαιριακά.
Τον τόνο και την κατεύθυνση, βέβαια, δίνει ο συνήθης…ύποπτος. Ο Φώτιος Μαυρομμάτης, πρόεδρος ΟΛΟΥ του δημοτικού συμβουλίου -μη το ξεχνά και μη το ξεχνάμε- συνηθίζει να αυθαιρετεί και να διαστρεβλώνει το ρόλο του. Αντί να δώσει το λόγο στο συμβούλιο, μιλά πρώτος και προκαταλαμβάνει την παράταξή του, ενώ ο ρόλος του δεν είναι ex lege παραταξιακός. Δίνει γραμμή. Όλα καλά κι όλα ωραία!

«Εγώ σαν Βαγγέλης δεν μπορούσα να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις…»

Και ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος; «Εγώ σαν Βαγγέλης δεν μπορούσα να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις…». Ξέρεις, Βαγγέλη μου, τι ακολουθεί ύστερα από αυτήν την παραδοχή; Η παραίτηση. Άσχετα αν η λέξη δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο των συμβούλων της πλειοψηφίας που κατέχουν θέσεις ευθύνης. Βέβαια, ισχυρίστηκε ότι όλοι οι επισκέπτες ηθοποιοί ήταν ευχαριστημένοι (από τη φιλοξενία;) και ο δήμαρχος κάκισε τον…αγαπημένο του ξάδελφο, δημοσιογράφο Νικόδημο Λιανό, που άσκησε κριτική για την έλλειψη προετοιμασίας, παρά τα δύο χρόνια που είχε στη διάθεσή του. Δεν ήξερα ότι υπάρχει και η …συγγενική δημοσιογραφία, που, όταν δεν τηρείται, τιμωρείται ο παραβάτης με δημόσια διαπόμπευση! Εκτός αν φοβέριζε έμμεσα και άλλους…

Κατσαράς …αντί για ΝοΠΠΑΠΠΠΑ και οι άλλοι νησιωτικοί δήμοι

Ο Λεονάρδος Χατζηανδρέου έθεσε, με αφορμή το φιάσκο της πρεμιέρας, το ευρύτερο ζήτημα άσκησης πολιτιστικής πολιτικής από έναν οργανισμό σαν τον ΝοΠΠΑΠΠΠΑ, που καταργήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες για τα μάτια του Μπένου και επαρκούς και κατάλληλης στελέχωσης των αρμόδιων υπηρεσιών.
Ο δήμαρχος δεν ξέχασε και πάλι την υπεροπτική και διαστρεβλωτική περιγραφή των πραγμάτων, όπως σχεδόν πάντα κάνει, με προκρούστειο τρόπο. Επικαλέστηκε ψευδώς ότι άλλοι δήμαρχοι δεν έκαναν εκδηλώσεις που επιθυμούσαν λόγω κορωνοϊού.
Αναρωτιέμαι, αν έχει επαφή με την πραγματικότητα, γιατί η τελευταία δεν έχει σίγουρα μαζί του καμιά συγγένεια. Ας κοιτάξει τα άλλα νησιά των Κυκλάδων (Σύρο, Άνδρο, Τήνο, Σαντορίνη κ.λπ.), που δεν έκαναν καμιά έκπτωση στον προγραμματισμό τους. Μάλιστα τίμησαν τα 200 χρόνια από το 1821 με λαμπρές και ποικίλες εκδηλώσεις και όχι με πασαλείμματα, όπως εδώ.
Ας βάλει έναν από τους αργόμισθους συμβούλους του να ψάξει τις εκδηλώσεις σε άλλα νησιά και να τις συγκρίνει, ποσοτικά και ποιοτικά, με αυτές που κάνει ο δήμος μας. Δεν απαιτεί ιδιαίτερη γνώση και ικανότητα αυτή η αναζήτηση.

Ο «κατενθουσιασμένος» κόσμος

Όσο για τους θεατές των παραστάσεων, δυστυχώς οι κάτοικοι μεταξύ αυτών είναι λίγοι. Τον τόνο δίνουν οι περιοδεύοντες θίασοι, τα σύγχρονα θεατρικά «μπουλούκια» που μετακινούνται από θυμέλη σε θυμέλη, ενώ παρατηρήθηκε και η αλγεινή εικόνα να παρακολουθούν τις συζητήσεις -δύο όλες κι όλες- καμιά εικοσαριά άτομα και στο τέλος, όταν θα άρχιζε η θεατρική παράσταση, να πυκνώνει το ακροατήριο. Κατά τα άλλα, ο ευτυχής μας δήμαρχος περιέγραψε με αυταρέσκεια και έκρηξη χαράς έναν …κατενθουσιασμένο κόσμο και θυμήθηκε μέχρι και τον ενθουσιασμό των κινηματογραφικών λεσχών από την παρουσία τους στο νησί μας.

…και ο «αγαπημένος ξάδελφος»

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων φάνηκε πάλι ξεκάθαρα η χαμηλή ποιότητα του διαλόγου και του προβληματισμού, η αδυναμία πολιτικής – δημοτικής διεύθυνσης και διακυβέρνησης του νησιού μας, ο παραδοσιακός τρόπος σκέψης και δράσης που δεν το βοηθούν να πάει μπροστά. Που το κρατούν δεμένο πισθάγκωνα στην κατάθλιψη και την εσωστρέφεια, παρά τους εξορκισμούς του δημάρχου.
Υποψιάζομαι ότι στην πρώτη στραβή θα την πληρώσει και πάλι ο…αγαπημένος του ξάδελφος, ιδιαίτερα αν κάνει και την παραμικρή κριτική, όπως έχει δημοσιογραφικό καθήκον. Φανταστείτε να μην ήταν και αγαπημένος…

Επιχώριος

(Visited 315 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*