Πώς ψηφίζω στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες

Πώς ψηφίζω στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες
Άκης Αξαόπουλος
26/05/2019 00:06
 
 
 

 

Όλα είναι έτοιμα για τη μεγάλη μάχη των εκλογών. Οι αρχηγοί των κομμάτων καθώς και υποψήφιοι «ηγέτες» της αυτοδιοίκησης «ακονίζουν τα μαχαίρια» τους και ετοιμάζονται για την τελική «μάχη»

Ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 26 Μαΐου μαζί με τις ευρωεκλογές και ο δεύτερος γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στις 2 Ιουνίου.

Πώς διεξάγεται η διαδικασία των δημοτικών εκλογών

Κάθε συνδυασμός καταρτίζει ενιαία ψηφοδέλτια με τους υποψηφίους κάθε πρώην δήμου (εκλογική περιφέρεια) ξεχωριστά.

Ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει από ένα μέχρι 3 σταυρούς προτίμησης σε υποψηφίους της εκλογικής του περιφέρειας και έναν σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο μιας άλλης εκλογικής περιφέρειας του δήμου.

Ο υποψήφιος δήμαρχος δεν χρειάζεται σταυρό για την εκλογή του. Εάν όμως τοποθετηθεί σταυρός στο όνομά του, το ψηφοδέλτιο δεν θεωρείται άκυρο.

Στις μονοεδρικές, διεδρικές και τριεδρικές εκλογικές περιφέρειες, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του μόνο υπέρ ενός υποψηφίου της εκλογικής περιφέρειας στους καταλόγους της οποίας είναι γραμμένος και υπέρ ενός υποψηφίου σε μία από τις άλλες εκλογικές περιφέρειες του οικείου δήμου.

Σε αυτές τις εκλογές ο εκλογέας εκτός από τα κεντρικά ψηφοδέλτια των συνδυασμών που διεκδικούν το δήμο θα λάβουν και τα (ξεχωριστά) ψηφοδέλτια για τις κοινότητες.

Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός ή υπέρ δύο υποψηφίων του συμβουλίου της κοινότητας άνω των 300 κατοίκων και ενός υποψηφίου της κοινότητας κάτω των 300 κατοίκων.

Πόσους σταυρούς μπορείς να βάλεις όταν ψηφίζεις στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αποτελείται από έξι δημοτικές ενότητες. Τους πρώην δήμους Νάξου και Δρυμαλίας, καθώς και (τις μονοεδρικές) τα τέσσερα νησιά των Μικρών Κυκλάδων, Δονούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσι και Σχοινούσα.

Οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των έξι Δημοτικών Ενοτήτων του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων μπορούν να ψηφίσουν ως εξής σε σχέση με τη σταυροδοσία:

Α) Εγγεγραμμένοι στη Δημοτική Ενότητα Νάξου: Έως τρεις σταυρούς στο κεντρικό ψηφοδέλτιο της Δημοτικής Ενότητας Νάξου και έναν στις υπόλοιπες Δημοτικές Ενότητες του δήμου (δηλαδή, ανάμεσα στους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους ή της Δημοτικής Ενότητας Δρυμαλίας, ή της Δονούσας, ή της Ηρακλειάς, ή του Κουφονησίου, ή της Σχοινούσας).

Β) Εγγεγραμμένοι στη Δημοτική Ενότητα Δρυμαλίας: Έως τρεις σταυρούς στο κεντρικό ψηφοδέλτιο του πρώην δήμου Δρυμαλίας και έως έναν στις υπόλοιπες Δημοτικές Ενότητες του δήμου (δηλαδή, ανάμεσα στους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους ή της Δημοτικής Ενότητας Νάξου, ή της Δονούσας, ή της Ηρακλειάς, ή του Κουφονησίου, ή της Σχοινούσας).

Γ) Οι εγγεγραμμένοι στα τέσσερα νησιά των Μικρών Κυκλάδων: Έως ένα (1) σταυρό στη Δημοτική τους Ενότητα (σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο του νησιού τους) και έως ένα (1) στις υπόλοιπες Δημοτικές ενότητες (δηλαδή, ανάμεσα στους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους της Δημοτικής Ενότητας Νάξου, ή της Δημοτικής Ενότητας Δρυμαλίας, ή των υπόλοιπων νησιών).

Τι γίνεται με τις Κοινότητες – Όλες οι αλλαγές

Με το νομοσχέδιο «Κλεισθένης» αλλάζει τελείως ο τρόπος εκλογής των τοπικών συμβουλίων των Κοινοτήτων και των προέδρων αυτών.

Για τις κοινότητες, στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, θα στηθεί ξεχωριστή κάλπη και θα υπάρχουν ξεχωριστά ψηφοδέλτια με τα ονόματα των υποψηφίων, χωρίς να υπάρχει επικεφαλής ψηφοδελτίου.

Εφόσον ένα ψηφοδέλτιο λάβει το 50%+1 ψήφο, ο Πρόεδρος της Κοινότητας θα εκλέγεται από τον πρώτο γύρο και θα είναι ο υποψήφιος που έλαβε τις περισσότερες ψήφους στο πλειοψηφούν ψηφοδέλτιο.

Εάν όχι, ο πρόεδρος θα εκλέγεται από τα μέλη του τοπικού συμβουλίου και υποψήφιοι πρόεδροι θα μπορεί να είναι οι δύο πρώτοι των δύο πλειοψηφούντων συνδυασμών και θα εκλέγονται με ψηφοφορία από όλα τα εκλεγμένα μέλη του τοπικού συμβουλίου.

Για τις κοινότητες μέχρι 300 κατοίκους το όργανο που θα εκλεγεί θα είναι μονομελές, δηλαδή δεν θα υπάρχει τοπικό συμβούλιο αλλά μόνο Πρόεδρος του χωριού.

Για τις Κοινότητες από 301 έως 2.000 κατοίκους το τοπικό συμβούλιο θα είναι πενταμελές και και από 2.001 έως 10.000 το τοπικό συμβούλιο θα είναι επταμελές.

Στην πρώτη περίπτωση (κοινότητες μέχρι 300 κατοίκους) συμπεριλαμβάνονται τα χωριά της Νάξου: Γαλήνη, Δανακός, Εγγαρές, Κεραμωτή, Μέση, Μονή, Ποταμιά, Σκαδό και τα νησιά: Δονούσα, Ηρακλειά και Σχοινούσα. Οι κοινότητες αυτές θα έχουν μόνο Πρόεδρο.

Στη δεύτερη περίπτωση (κοινότητες από 301 έως 2.000 κατοίκους) συμπεριλαμβάνονται τα χωριά της Νάξου: Αγερσανί, Απείρανθος, Βίβλος, Γαλανάδο, Γλινάδο, Δαμαριώνας, Κόρωνος Κορωνίδα (Κωμιακή), Κυνήδαρος, Μέλανες, Σαγκρί, Φιλώτι, Χαλκί και το Κουφονήσι. Οι κοινότητες αυτές θα έχουν πενταμελές συμβούλιο.

Στην τρίτη περίπτωση (από 2.001 έως 10.000 κατοίκους) ανήκει η Κοινότητα της (Χώρας) Νάξου που θα έχει επταμελές συμβούλιο.

Σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων μπορούμε να βάλουμε έως δύο (2) σταυρούς προτίμησης και σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων, έναν (1) σταυρό προτίμησης.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας για τις περιφερειακές εκλογές στη Νάξο, την Αμοργό και τις Μικρές Κυκλάδες

Με τη σταυροδοσία, ο πολίτης εκφράζει την προτίµησή του, προς έναν (1) υποψήφιο περιφερειακό σύµβουλο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως τρείς (3) περιφερειακοί σύµβουλοι. Άρα στην Περιφερειακή Ενότητα Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων, έχουμε το δικαίωμα για ένα (1) μόνο σταυρό προτίμησης.

Πού ψηφίζω;

Οι εκλογείς θα μπορούν να δουν τα εκλογικά τμήματα που θα ψηφίσουν στις επικείμενες εκλογές της 26ης Μαΐου 2019 για την εκλογή των τοπικών αρχόντων αλλά και των μελών του Ευρωκοινοβουλίου, στην ειδική εφαρμογή “Μάθε που ψηφίζεις” που έχει αναπτύξει το υπουργείο Εσωτερικών.
Ο εκλογέας μόνο με το όνομα του το επώνυμο αλλά και τα ονόματα των γονέων του και το έτος γέννησης του μπορεί μέσω του υπολογιστή του να δει που θα ψηφίσει στις Δημοτικές και τις Περιφερειακές εκλογές αλλά και τις Ευρωεκλογές.

(Visited 1.049 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*