Οι «Βιβλιοφύλακες» του 2ου Γυμνασίου Νάξου μαθαίνουν τα μυστικά για τα γλυκά του κουταλιού και τις μαρμελάδες

Άκης Αξαόπουλος
03/04/2022 17:09
 
 
 

 

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο εργαστήρι ζαχαροπλαστικής «Ναξίων Γεύσεις» πραγματοποίησαν την Παρασκευή 1η Απριλίου εκπαιδευτικοί και μαθητές της Λέσχης Ανάγνωσης του 2ου Γυμνασίου Νάξου «Βιβλιοφύλακες».

«Οι μυρωδιές, η σπιτική ατμόσφαιρα, τα χρώματα από τις μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού μάς πλημμύρισαν με την είσοδό μας στο εργαστήρι. Η υπεύθυνη του εργαστηρίου κ. Μαργαρίτου μας υποδέχτηκε με ενθουσιασμό, αυθορμησία και πηγαιότητα ψυχής» σημειώνουν οι υπεύθυνοι της Λέσχης Ανάγνωσης.

Η κ. Μαριέττα Μαργαρίτου εξήγησε τη διαδικασία του σπιτικού τρόπου παρασκευής της μαρμελάδας από τα φρούτα χωρίς την προσθήκη χημικών συντηρητικών, τόνισε πολλές φορές και με επιχειρήματα πόσο ευλογημένος είναι ο τόπος μας με τα προϊόντα που παράγει, ενώ όλοι έμαθαν τις ιδιότητες της παπυλώνας κι όχι μόνο. Η υπεύθυνη και ιδιοκτήτρια του εργαστηρίου μοιράστηκε με εκπαιδευτικούς και παιδιά τα μυστικά συνταγών της, ενώ τους κέρασε υπέροχη σπιτική πάστα φλόρα και φετούλες ψωμί αλειμμένες με ναξιώτικο βούτυρο και μαρμελάδα πορτοκάλι…

«Η κ. Μαργαρίτου, γεωλόγος η ίδια και με θετικό μυαλό, υπογράμμισε με έμφαση στα παιδιά πολλές φορές την αξία της γνώσης και τη σημασία της επένδυσης στη μάθηση για τη ζωή τους, καθώς και το πόσο σημαντικό είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις κι επαγγέλλεσαι» σημειώνουν οι εκπαιδευτικοί της Λέσχης και προσθέτουν:

«Φεύγοντας από το εργαστήρι της νιώσαμε ότι είχε δίκιο ο Νίκος Καζαντζάκης, όταν έλεγε για τη Νάξο: «Αν ο Παράδεισος ήταν στη γη, θα ήταν εδώ», κάτι που ανέφερε και η κ. Μαργαρίτου. Την ευχαριστούμε από καρδιάς για τον χρόνο, τη φιλοξενία της κι όλα αυτά που γενναιόδωρα κι απλόχερα μάς πρόσφερε».

Οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί της Λέσχης Ανάγνωσης του 2ου Γυμνασίου Νάξου και η Αναπληρώτρια Διευθύντρια ευχαριστούν θερμά την κ. Μαριέττα Μαργαρίτου για όλο τον πλούτο γνώσεων που μοιράστηκε μαζί τους, στην εκπαιδευτική επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο εργαστήρι ζαχαροπλαστικής της, «Ναξίων Γεύσεις».

Λίγα λόγια για τη Λέσχη Ανάγνωσης του 2ου Γυμνασίου Νάξου

Η Λέσχη Ανάγνωσης του 2ου Γυμνασίου Νάξου λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια, αλλά δυστυχώς με την πανδημία δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τον κύκλο της.

Φέτος για πρώτη φορά, παρά τις αντίξοες συνθήκες, κατάφερε με 16 μαθητές και μαθήτριες της Β΄ Γυμνασίου, που έμεναν με τρεις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς, εκτός σχολικού ωραρίου, να ολοκληρωθεί το βιβλίο του Δημήτρη Σπύρου “Η μουσική που σταμάτησε τον πετροπόλεμο” που αναφέρεται και στον Μίκη Θεοδωράκη.

Το όνομα της Αναγνωστικής Λέσχης είναι “Βιβλιοφύλακες”.

Ο συγγραφέας του βιβλίου Δημήτρης Σπύρου θα επισκεφτεί τη Νάξο μετά το Πάσχα ώστε να μιλήσει για ακόμα μία φορά με τα παιδιά Ο κ. Σπύρου έχει επισκεφτεί ξανά το σχολείο και τη Λέσχη Ανάγνωσης όταν είχε διαβαστεί το βιβλίο του “Ο Ψύλλος”.

Με αφορμή το βιβλίο του Δημήτρη Σπύρου, εκπαιδευτικοί και παιδιά αποφάσισαν να γνωρίσουν και τον δικό μας τόπο όπως για παράδειγμα, στο βιβλίο, ο πατέρας ενός από τους πρωταγωνιστές χάνει τη ζωή του σε ορυχείο… οπότε τα παιδιά μαζί με τους καθηγητές τους μίλησαν για τα ορυχεία σμύριδας στη Νάξο αλλά και για το Ναξιώτικο μάρμαρο.

Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι καθηγητές στο naxostimes.gr πρόκειται να γίνουν και άλλες εκπαιδευτικές επισκεψεις όπου ειδικοί θα μιλήσουν στα παιδιά για διάφορα θέματα που αναδύονται στο βιβλίο.

Να σημειωθεί επίσης ότι οι μαθητές εκτός από τις παραπάνω δραστηριότητες κατασκευάζουν και μακέτες με σκηνές από το βιβλίο.

(Visited 413 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*