Τα σχολεία ανοίγουν αλλά οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν σπίτι – Χάος στις Κυκλάδες

Newsroom
11/09/2022 13:16
 
 
 

 

Μπορεί η φετινή τουριστική περίοδος στην Ελλάδα να έδωσε «ανάσα» σε έναν από τους κλάδους που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού, «ξεσκέπασε» ωστόσο ένα χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί, που έχουν διοριστεί στα ελληνικά νησιά.

Ο λόγος για τη διαμονή τους εν μέσω καλοκαιριού, καθώς πολλοί αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια που νοικιάζουν, ενώ οι πρόσφατα διορισμένοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη έκπληξη, όταν διαπίστωσαν ότι θα πρέπει να καταβάλλουν υπέρογκα ποσά για σπίτια «τρύπες» ή ένα δωμάτιο ξενοδοχείου.

Είναι γεγονός πως στα σχολεία της επαρχίας παρατηρούνται συχνά ελλείψεις προσωπικού, έτσι η αντιμετώπιση των ανθρώπων αυτών θα περίμενε κανείς να είναι ανάλογη του σημαντικού έργου που προσφέρουν. Ωστόσο, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, τουλάχιστον όσον αφορά τις high season περιόδους.

Μετά την είδηση ότι πολλοί εκπαιδευτικοί στην Κρήτη κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους – μέχρι και στην παραλία – αδυνατώντας να πληρώσουν 70 ευρώ την ημέρα για διαμονή σε ξενοδοχείο, το iEidiseis έλαβε μια καταγγελία για παρόμοιο περιστατικό σε νησί των Κυκλάδων.

Συγκεκριμένα, στη Σίφνο, ένα νησί με τεράστια τουριστική κίνηση, εκπαιδευτικός που είναι ήδη διορισμένος στο νησί, ανέφερε ότι του ζήτησαν να εγκαταλείψει προσωρινά το σπίτι που νοικιάζει, για τους καλοκαιρινούς μήνες έως και τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να τεθεί προς ενοικίαση σε τουρίστες σε μια πολύ υψηλότερη τιμή.

Το πρόβλημα ωστόσο, είναι πολύ μεγαλύτερο και συναντάται σε πολλά μεγάλα νησιά μεταξύ των οποίων και η Νάξος.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), Νικηφόρος Κωνσταντίνου μίλησε για το θέμα στο iEidiseis.

Πρόεδρος ΟΛΜΕ – Τρομακτικές καταγγελίες

«Σε πολλές τουριστικές περιοχές, που έχουν πάει τώρα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι εκπαιδευτικοί είναι αδύνατον να βρουν καταλύματα και μάλιστα, υπάρχουν καταγγελίες ότι στοιβάζονται τέσσερα και πέντε άτομα μέσα σε ένα διαμέρισμα, είτε τους αναγκάζουν να πληρώσουν 80 και 90 ευρώ την ημέρα, σαν να είναι τουρίστες», εξήγησε αρχικά ο Νικηφόρος Κωνσταντίνου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από την Κρήτη, η κατάσταση είναι χαοτική στα μεγάλα νησιά των Κυκλάδων – όπου παρατηρείται ακόμη μεγάλη τουριστική ζήτηση – ενώ από τις ΕΛΜΕ των Κυκλάδων έχουν γίνει καταγγελίες σχεδόν για κάθε νησί.

«Χαρακτηριστικά, 220 εκπαιδευτικοί, μόνο στη Μύκονο, δεν μπορούν να βρουν σπίτι αυτή τη στιγμή. Η ζήτηση αναμένεται ότι θα συνεχίσει να είναι μεγάλη και τον Σεπτέμβριο, αλλά και μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, άρα οι άνθρωποι αυτοί δεν θα βρίσκουν που να μείνουν μέχρι τότε.

Τα δύο προηγούμενα χρόνια, λόγω της πανδημίας, η τουριστική κίνηση μειώθηκε και οι άνθρωποι μπόρεσαν να βρουν καταλύματα. Μέχρι το 2019 όμως, το πρόβλημα υπήρχε… στην Κρήτη αλλά και παντού», είπε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ.

Όσον αφορά το γεγονός ότι σε πολλούς ζητείται να ξενοικιάσουν τα σπίτια τους για το καλοκαίρι, ο κ. Κωνσταντίνου τόνισε πως «αυτό το πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί μας χρόνια».

«Να δράσουν άμεσα οι δήμοι»

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι «θα προσπαθήσουμε να συναντηθούμε και με το υπουργείο Εσωτερικών – με το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη γίνει μια συνάντηση και έχουμε ενημερώσει για το θέμα – ωστόσο αυτό που είναι αναγκαίο, είναι να αναλάβουν άμεσα μια πρωτοβουλία οι δήμοι, ειδικά σε περιοχές όπου το πρόβλημα είναι έντονο, ώστε να ενοικιαστούν κάποια μικρά ξενοδοχεία ή χώροι, τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο.

Να παραχωρηθούν δηλαδή στους εκπαιδευτικούς καταλύματα από τους δήμους με ένα κανονικό αντίτιμο, για να μπορέσει να λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα, γιατί πολλοί συνάδελφοι αναφέρουν, ότι θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε ομαδικές παραιτήσεις, ακόμα και πριν τον Αγιασμό για τη νέα σχολική χρονιά».

Δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις συνθήκες», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως «ένα κανονικό ενοίκιο μπορούν να το πληρώσουν μέχρι τον Οκτώβριο ώστε να βρουν ένα σπίτι, δεν μπορούν όμως ούτε να μένουν σε ένα δωμάτιο πέντε άτομα, ούτε να καταβάλλον 80-90 ευρώ την ημέρα».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ επεσήμανε πως το στεγαστικό των εκπαιδευτικών είναι μεγάλο πρόβλημα, μεταξύ άλλων και γιατί δεν λαμβάνουν το επίδομα που δικαιούνται. Όπως δήλωσε «ενώ το υπουργείο Εσωτερικών έδινε το δικαίωμα στους δήμους να καταβάλλουν ένα επίδομα, κάτι που θα λειτουργούσε ως κίνητρο για τους εκπαιδευτικούς, μετά με νέα εγκύκλιο οι εκπαιδευτικοί εξαιρέθηκαν από τις ομάδες των δημοσίων υπαλλήλων που μπορούν να το λάβουν. Όπότε αντιμετωπίζουν και αυτό το πρόβλημα», κατέληξε ο κ. Κωνσταντίνου.

Πηγή: ieidiseis

(Visited 1.070 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*