Επαγγελματική αποκατάσταση: Οι δεξιότητες που απαιτούν οι πιο περιζήτητοι κλάδοι

Newsroom.
27/09/2024 16:32
 
 
 

 

Η σύγχρονη αγορά εργασίας συνεχώς εξελίσσεται και στο πλαίσιο αυτό απαιτεί κατάλληλα ενημερωμένους και προετοιμασμένους επαγγελματίες που μπορούν να ανταποκριθούν στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των διαφόρων επαγγελματικών κλάδων. Ο κάθε τομέας όμως έχει τις δικές του προκλήσεις, πέρα από ευκαιρίες για επαγγελματική ανάπτυξη και αποκατάσταση, και συνεπώς χρειάζεται να αντιμετωπίζεται με διαφορετικό τρόπο.

Στο εν λόγω άρθρο λοιπόν θα εξετάσουμε κάποιους από τους πιο περιζήτητους κλάδους στην Ελλάδα σήμερα και θα αναλύσουμε τις δεξιότητες που χρειάζονται για να ξεχωρίσει ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος σε αυτούς.

Ναυτιλιακά

Τα τελευταία (πολλά!) χρόνια η χώρα μας αποτελεί μία τεράστια ναυτιλιακή δύναμη και όχι αδίκως, καθώς η μεγάλη ακτογραμμή και η άρτια γεωγραφική της θέση χαρίζουν πλήθος επιτυχιών στην ελληνική ναυσιπλοΐα. Οι ναυτιλιακές σπουδές συνεπώς φαίνεται να είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς, καθώς ανοίγουν πολλά μονοπάτια για επαγγελματική σταδιοδρομία.

Πιο αναλυτικά, ο υποψήφιος σπουδαστής, είτε επιλέξει να φοιτήσει σε μια ιδιωτική σχολή στα ναυτιλιακά, είτε θελήσει να απορροφηθεί σε κάποιο κρατικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, θα έρθει σε επαφή με πληθώρα γνώσεων και ερεθισμάτων. Επιπλέον, πέρα από τις τεχνικές δεξιότητες, θα αναπτύξει και κάποια σημαντικά soft skills, τα οποία θα τον εξελίξουν όχι μόνο ως επαγγελματία, αλλά και ως άνθρωπο. Ενδεικτικά, κάποια από αυτά είναι οι επικοινωνιακές δεξιότητες, η συνεργασία και η ευελιξία και αποτελούν κυρίαρχα γνωρίσματα για όλους όσους θέλουν να ανελιχθούν στον συγκεκριμένο κλάδο.

Πληροφορική

Είναι γεγονός ότι τα επιτεύγματα της τεχνολογίας εντυπωσιάζουν και δίχως αμφιβολία ερχόμαστε σε επαφή με εξελίξεις που καθορίζουν την καθημερινότητα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο λοιπόν το γεγονός ότι οι σπουδές στην πληροφορική κατέχουν περίοπτη θέση στις επιλογές των σπουδαστών, οι οποίοι ελκύονται από την πολυπλοκότητα του εν λόγω κλάδου και επιθυμούν να βρουν τη θέση τους στην αγορά εργασίας.

Για να το πετύχουν όμως αυτό και να γίνουν οι επαγγελματίες που ονειρεύονται, χρειάζεται να κατακτήσουν, πέρα από τα απαραίτητα hard skills, και κάποιες soft (οριζόντιες) δεξιότητες. Οι πιο σημαντικές από αυτές συνδέονται με την κριτική σκέψη, την οργάνωση και διαχείριση χρόνου και την καινοτομία. Φυσικά η λίστα μεγαλώνει διαρκώς και προτείνουμε σε όλους τους ενδιαφερόμενους να την αξιολογούν και να την αναπτύσσουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Μάρκετινγκ

Ένας ακόμα δελεαστικός τομέας που γοητεύει πλήθος υποψηφίων είναι αυτός του μάρκετινγκ, ο οποίος αναζητά καταρτισμένους επαγγελματίες με γνώσεις και δεξιότητες. Πιο αναλυτικά, ο συγκεκριμένος τομέας περιλαμβάνει πολλούς και διαφορετικούς κλάδους και συνεπώς μπορούμε εύκολα να κατανοήσουμε ότι οι σπουδές στο μάρκετινγκ χαρίζουν σφαιρική και ολοκληρωμένη άποψη για την αγορά του σήμερα.

Πέρα από την κριτική ματιά, το συγκεκριμένο αντικείμενο απαιτεί και πολλές άλλες δεξιότητες, όπως είναι η δημιουργικότητα, η καινοτομία, η καλή συνεργασία κ.α. Είναι σαφές λοιπόν ότι ο εκάστοτε επαγγελματίας για να είναι ανταγωνιστικός, χρειάζεται να αναπτύξει όσα πιο πολλά soft skills μπορεί, και να είναι πάντα ενημερωμένος για τις τελευταίες τάσεις και εξελίξεις.

Ψυχολογία

Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι η σύγχρονη πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα απαιτητική και συνδέεται άμεσα με το έντονο άγχος και στρες. Οι δεδομένες συνθήκες λοιπόν αυξάνουν σημαντικά την ανάγκη για αυτοφροντίδα και αυτοπραγμάτωση, δίνοντας έτσι στο επάγγελμα του ψυχολόγου τη μορφή λειτουργήματος.

Με τη σειρά του ο ψυχολόγος είναι απαραίτητο να είναι κατάλληλα καταρτισμένος με ποικίλες γνώσεις και φυσικά να έχει πλήρως ανεπτυγμένες συγκεκριμένες δεξιότητες. Το νούμερο ένα skill για κάθε επαγγελματία του είδους φαίνεται να είναι η ενσυναίσθηση, η οποία συνδέεται απόλυτα με τη συναισθηματική νοημοσύνη. Φυσικά την ενσυναίσθηση πρέπει να συμπληρώνουν οι άρτιες επικοινωνιακές δεξιότητες, η δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων, η ψυχραιμία και η αντικειμενικότητα.

Τουρισμός

Κλείνουμε με μία από τις πιο ισχυρές βιομηχανίες της χώρας, η οποία όχι μόνο παρουσιάζει ζήτηση όλο τον χρόνο, αλλά προσελκύει και πλήθος υποψηφίων που ονειρεύεται μία δυναμική καριέρα με προοπτικές. Φυσικά μιλάμε για τον κλάδο του τουρισμού, ο οποίος αποτελεί έναν από τους πιο βασικούς πυλώνες της οικονομίας (ίσως τον βασικότερο!).

Ο συγκεκριμένος τομέας λοιπόν απαιτεί καταρτισμένους επαγγελματίες, ενισχυμένους με οριζόντιες δεξιότητες που τους καθιστούν την ιδανική επιλογή για την εκάστοτε θέση. Πέρα λοιπόν από τις απαραίτητες σπουδές πάνω στα τουριστικά, ο επαγγελματίας θα πρέπει να διαθέτει άριστες επικοινωνιακές δεξιότητες, ευελιξία και προσαρμοστικότητα και φυσικά ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την ικανότητα εργασίας σε ομάδα.

Παρόλο που οι τεχνικές γνώσεις και η εμπειρία αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για να κάνει ο επαγγελματίας σωστά τη δουλειά του, τα soft skills είναι αυτά που θα τον κάνουν να ξεχωρίσει και θα εξελίξουν την επαγγελματική του σταδιοδρομία. Επομένως, είναι κρίσιμο τόσο οι νέοι, όσο και οι παλαιότεροι καριερίστες να επενδύσουν σε αυτά, να δουν σε ποια υστερούν και εν συνεχεία να τα αναπτύξουν ουσιαστικά. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να χτίσουν μία επιτυχημένη καριέρα και θα εδραιωθούν στον δύσκολο επαγγελματικό κόσμο!

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 14 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*