Η Σχοινούσα «ένωσε» τα σχολεία Β/θμιας Εκπαίδευσης των Μικρών Κυκλάδων (φώτος)

sxoleio evexias 1
admin
11/05/2017 11:42
 
 
 

Στη Σχοινούσα συναντήθηκαν – για πρώτη φορά – οι μαθητές και οι μαθήτριες των Γυμνασίων με Λυκειακές Τάξεις των Μικρών Κυκλάδων (Σχοινούσας, Δονούσας, Ηρακλειάς και Κουφονησίου), αναζητώντας «Το Σχολείο της ευεξίας. Δουλεύοντας στην άγονη γραμμή».
Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 3 Μαΐου, είχε την έγκριση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου και περιλάμβανε αθλητικούς αγώνες και παιχνίδια για τα παιδιά και επιμορφωτικές συναντήσεις για τους/τις εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων των σχολείων.
Στόχος της ήταν η ανάδειξη και καλλιέργεια της κοινωνικής και συναισθηματικής πλευράς της μάθησης και των αξιών του αθλητισμού, καθώς και η ανάδειξη και η αξιοποίηση τόσο των κοινών προβληματισμών, όσο και των κοινών προοπτικών που έχουν τα σχολεία των Μικρών Κυκλάδων.

sxoleio evexias 11

 

«Εξάσκηση» στο «ευ αγωνίζεσθαι»
Οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν για πρώτη φορά σε Αγώνες ΑθλοΠΑΙΔEIΑΣ kid’s athletics και Καλαθοσφαίρισης 3×3, σε παιχνίδια γνωριμίας, σκυταλοδρομίες και τοπικά παιχνίδια, που πραγματοποιήθηκαν με το σύνθημα «Χωρίς το φόβο της αποτυχίας και το άγχος της νίκης» (σύμφωνα με την ΑΠ. 2744/6-4-2017 προκήρυξη της Οργανωτικής Επιτροπής Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων Κυκλάδων).

sxoleio evexias 7

sxoleio evexias 4
Σε μεικτές ομάδες από διαφορετικά σχολεία δοκίμασαν τον εαυτό τους στην άμιλλα, το «ευ αγωνίζεσθαι», την ομαδικότητα, τη συνεργασία και την ισότιμη συμμετοχή, ως μέλη της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας των Μικρών Κυκλάδων.
Η οργάνωση του kid’s athletics έγινε σε συνεργασία με την Τ.Ε. ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων και την πρόθυμη συνδρομή του Τεχνικού του Συμβούλου κ. Πέτρου Σιδερή, ενώ στη διεξαγωγή των αγώνων συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής Ελένη Μπενάκη (Γυμνάσιο με Λ.Τ. Δονούσας), Μαρία Βενιέρη (Διευθύντρια Γυμνασίου με Λ.Τ. Σχοινούσας) και η πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής Μαρούσα Οντζιάν (από το Αθλητικό Πρόγραμμα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος).

sxoleio evexias 9

sxoleio evexias 8

sxoleio evexias 10
Αξίζει να αναφερθεί ότι τα σχολεία της Ηρακλειάς και του Κουφονησίου δεν έχουν στελεχωθεί με εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής την τρέχουσα σχολική χρονιά, ενώ εδώ και πολλά χρόνια δεν έχουν όλα τα σχολεία συγχρόνως εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής.

 

Επιμόρφωση για τους εκπαιδευτικούς
Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια πεντάωρη συνολικά επιμόρφωση για τις παιδαγωγικές και διδακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στις ολιγομελείς τάξεις (πολλές φορές με ένα παιδί) των σχολείων αυτών και σε προτάσεις αντιμετώπισής τους.

sxoleio evexias 2
Την επιμόρφωση πραγματοποίησε η Προϊσταμένη του Τμήματος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Β/θμιας Εκπαίδευσης της ΠΔΕ Κυκλάδων Τσαμπίκα Καράκιζα. Με την καθοδήγησή της, οι εκπαιδευτικοί είχαν τη δυνατότητα – μέσα από ομάδες – να συσκεφθούν, να διατυπώσουν παιδαγωγικούς και διδακτικούς προβληματισμούς που προκύπτουν από τις ολιγομελείς τάξεις τους και να συνδιαμορφώσουν καλές πρακτικές αντιμετώπισής τους.
Ακολούθησε κέρασμα με φαγητά και γλυκά που προσέφεραν οι γονείς της Σχοινούσας και των άλλων νησιών, με τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους εκπαιδευτικούς να στήνουν τρικούβερτο γλέντι, εν μέσω μάλιστα διακοπής ηλεκτροδότησης λόγω βλάβης της ΔΕΗ!

sxoleio evexias 6

 

«Συνεχίζουμε!»
Η συνάντηση ήταν μια πρωτοβουλία της Σχολικής Συμβούλου Παιδαγωγικής Ευθύνης των Γυμνασίων με Λ.Τ Μικρών Κυκλάδων Ουρανίας Ρινακάκη, σε συνεργασία με την Προϊσταμένη του Τμήματος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Β/θμιας Εκπαίδευσης της ΠΔΕ Κυκλάδων κας Καράκιζα και πραγματοποιήθηκε χάρις στην οργανωτική ικανότητα και το μεράκι της κας Βενιέρη που κατάφερε μέσω του προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω», να παρακινήσει το σχολείο, τους γονείς και την τοπική κοινωνία για την οργάνωση μιας ζεστής φιλοξενίας που εντυπωσίασε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Η προσπάθεια ολοκληρώθηκε με τη συνεργασία όλων των Διευθυντών/ντριών των σχολείων (Γιάννη Γαβαλά από την Ηρακλειά, Ράνιας Γαμβρουλή από το Κουφονήσι, Θοδωρή Παναγιώτου από τη Δονούσα και την προαιρετική συμμετοχή της πλειονότητας των εκπαιδευτικών των σχολείων).
Ευεργετική ήταν και η συμβολή της εταιρείας του «EXPRESS ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ» και του πληρώματός του που με προθυμία αποδέχτηκαν το αίτημα των σχολείων να αλλάξουν το δρομολόγιο εκείνη την ημέρα, ώστε να καταφέρουν όλα τα σχολεία να μετακινηθούν αυθημερόν και ΔΩΡΕΑΝ για να συμμετάσχουν στη συνάντηση.
Έτσι, αποδείχθηκε για ακόμη μια φορά ότι δεν είναι ένα απλό μέσον μεταφοράς, αλλά αναπόσπαστο και οργανικό κομμάτι της ποιότητας της ζωής των Μικρών Κυκλάδων και γέφυρα που ενώνει τους κόσμους τους. Η προσπάθεια συνεχίζεται!

sxoleio evexias 3

sxoleio evexias 5

 

(Visited 11 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*