“Ο Ναξιώτικος βίος του Νίκου Καζαντζάκη” μέσα από τα μάτια των μαθητών της Νάξου (φώτος)

kazantzakis afieroma sxoleia 6
admin
14/05/2017 14:06
 
 
 

Ημερίδα, αφιερωμένη στο έτος Νίκου Καζαντζάκη, πραγματοποιήθηκε στη Νάξο, με τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών από Γυμνάσια και Λύκεια του νησιού.

Η ημερίδα με θέμα “Ο Ναξιώτικος βίος του Νίκου Καζαντζάκη”, διοργανώθηκε από τη σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Κυκλάδων Παρασκευή Δεληκάρη σε συνεργασία με το Σύλλογο ∆ιδασκόντων και ∆ιδασκουσών του 2ου Γυμνασίου Νάξου.

kazantzakis afieroma sxoleia 10

Οι μαθητές μελέτησαν τον Καζαντζάκη και τη ζωή του στη Νάξο και παρουσίασαν στην αίθουσα Ιάκωβος Καμπανέλλης του Δημαρχείου εργασίες δημιουργικής γραφής, ψηφιακό Μουσείο Ν. Καζαντζάκη, θεατρικά δρώμενα, οπτικοακουστικό υλικό για τον συγγραφέα ενώ απέδωσαν και πρωτότυπα παραδοσιακού τραγουδιού (κοτσάκια).

kazantzakis afieroma sxoleia 3

Στην ημερίδα παρούσα εκτός από την κ. Δεληκάρη ήταν και η προϊσταμένη επιστημονικής καθοδήγησης Τσαμπίκα Καράκιζα. 

Στο ξεκίνημα της ημερίδας, μετά το άνοιγμα των εργασιών της από τις κ.κ. Δεληκάρη και Καράκιζα, έκανε το 1ο Γυμνάσιο Νάξου, οι μαθητές (Α2 & Α4 τάξης) και οι εκπαιδευτικοί του οποίου παρουσίασαν ηλεκτρονικά το θέμα «Όσο θα ’μαι ζωντανός θα φεύγω» – Ο Καζαντζάκης ταξιδευτής.
kazantzakis afieroma sxoleia 27
Αρκετά ήταν αυτά που είχε ετοιμάσει και παρουσίασε στην ημερίδα το 2ο Γυμνάσιο Νάξου: 
Πρόγραμμα φιλαναγνωσίας μέσα από επιλεγμένα αποσπάσματα της “Αναφοράς στον Γκρέκο” του Νίκου Καζαντζάκη, τη σχολική χρονιά 2016-17 με την Α΄ Τάξη του 2ου Γυμνασίου Νάξου και την εκπαιδευτικό Ειρήνη Ζαζάνη.
Εργασίες δημιουργικής γραφής των μαθητών και μαθητριών, ψηφιακό Μουσείο Ν. Καζαντζάκη, θεατρικά δρώμενα, οπτικοακουστικό υλικό για τον συγγραφέα, απόδοση πρωτότυπου παραδοσιακού τραγουδιού (κοτσάκι) από τους μαθητές, με σημείο αναφοράς τον Ν. Καζαντζάκη.

Οι εργασίες που παρουσίασε επίσης το 2ο Γυμνάσιο περιελάμβαναν παρουσίαση ζωγραφικών σχεδίων μαθητών στο πλαίσιο της τεχνοτροπίας του Ελ Γκρέκο με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κ. Άννα Σκαρέντζου και απόδοση δύο τραγουδιών σε στίχους Ν. Καζαντζάκη (Λευτεριά & Κυρά μου Αμπελιώτισσα) από μαθητές και μαθήτριες της Α’ τάξης υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Έλσας Λεοντιάδου. 

Στη συνέχεια έγινε ξενάγηση στις μακέτες που έφτιαξαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α’ τάξης με υπεύθυνη την εκπαιδευτικό, Ευαγγελία Χίου και τέλος προβλήθηκε μαθητική ταινία ντοκιμαντέρ με θέμα «Ο Καζαντζάκης στη Νάξο» με υπεύθυνες καθηγήτριες τις κ.κ. Σοφία Κρητικού και Ειρήνη Ζαζάνη.

kazantzakis afieroma sxoleia 2

Τη σκυτάλη πήρε το ΓΕΛ Τραγαίας οι μαθητές οποίου παρουσίασαν τις εργασίες τους, “Φιλοσοφούμε μαζί με τον Νίκο Καζαντζάκη και τον ∆άντη Αλιγκέρι για την ύπαρξη μας” (μαθητές της Α’ τάξης)  και “Η φιλοσοφία του Αλέξη Ζορμπά στη ζωή μας” (μαθητές Β’ τάξης). Η εκπαιδευτικός Μαρία Καλτσά για τη συνέχεια παρουσίασε τις “Επιτοίχιες επιδράσεις του Καζαντζάκη στη Νάξο”.

kazantzakis afieroma sxoleia 36

Την ημερίδα έκλεισε το ΓΕΛ Νάξου όπου οι μαθητές (της Β΄τάξης) παρουσίασαν την κοινωνική κριτική στο έργο «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Τζένης Μαράκη.

kazantzakis afieroma sxoleia 1

kazantzakis afieroma sxoleia 4

kazantzakis afieroma sxoleia 5

kazantzakis afieroma sxoleia 7

kazantzakis afieroma sxoleia 9

kazantzakis afieroma sxoleia 14

kazantzakis afieroma sxoleia 17

kazantzakis afieroma sxoleia 32

kazantzakis afieroma sxoleia 33

 

(Visited 76 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*