Επιτραπέζια παιχνίδια που φτιάχτηκαν στην Ελλάδα και κάνουν… διεθνή καριέρα, κερδίζοντας βραβεία σε εκθέσεις και περίοπτες θέσεις στα καταστήματα.
Την τελευταία πενταετία, ολοένα και περισσότεροι νέοι σχεδιαστές δημιουργούν καινοτόμα επιτραπέζια κεντρίζοντας το ενδιαφέρον πολλών θαυμαστών του είδους σε όλο τον κόσμο αποδεικνύοντας ότι η χώρα μας μπορεί να είναι παραγωγική και εν καιρώ κρίσης.
Οι ελληνικές εταιρείες Artipia games, Drawlab Entertainment και Purple games είναι η απόδειξη: κατάφεραν να κάνουν το χόμπι τους επάγγελμα και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία εκδίδοντας επιτραπέζια τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό.
Οι τρεις εταιρείες έχουν συμμετάσχει στην παγκόσμια έκθεση επιτραπέζιων παιχνιδιών που διοργανώνεται στο Έσσεν, στην Γερμανία και σε διάφορους διαγωνισμούς αποσπώντας θερμές κριτικές και βραβεία.
Artipia Games
Η Artipia Games δημιουργήθηκε το 2011 από τον Κωνσταντίνο Κοκκίνη. Το πρώτο της επιτραπέζιο είναι το Drum Roll, στο οποίοι οι παίκτες αναλαμβάνουν τη λειτουργία ενός τσίρκου. Σχεδιασμένο από τον Δημήτρη Δρακόπουλο και τον Κωνσταντίνο Κοκκίνη, κέρδισε την πρωτιά στο 2ο Ελληνικό διαγωνισμό σχεδιασμού επιτραπεζίων «Επιτραπέζιο 2011».
Το 2012 η εταιρεία εκδίδει το Briefcase ένα οικονομικό παιχνίδι σχεδιασμένο από τους Σωτήρη Τσαντίλα και Νίκο Σακάλογλου. Το παιχνίδι παρουσιάστηκε στο 2ο Διαγωνισμό Σχεδιασμού Επιτραπεζίων του Greek Guild και δέχθηκε εξαιρετικές κριτικές.
Η Artipia συνέχισε στο δρόμο της επιτυχίας, εκδίδοντας κι άλλα επιτραπέζια όπως το «Shadows over the Empire», το «Archon: Glory & Machination» και το «Αmong the stars» που πλέον βρίσκεται σε καταστήματα επιτραπεζίων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τον Βαγγέλη Βαγιαρτάκη σχεδιαστή του Among the stars αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι «η εταιρεία αποτελείται εξ ολοκλήρου από gamers που αγαπάνε πολύ αυτό που κάνουν, γνωρίζουν την αγορά, βλέπουν τι κάνει επιτυχία και προσπαθούν να φτιάξουν παιχνίδια σε αντίστοιχο επίπεδο».
Επίσης «για κάθε παιχνίδι που βγαίνει, δουλεύουν πολλά άτομα πάνω σε διάφορους τομείς και η επιτυχία του είναι αποτέλεσμα της καλής δουλειάς όλων».
Η εταιρεία συνεχίζει δυναμικά την κατασκευή επιτραπέζιων παιχνιδιών σχεδιάζοντας τον Φεβρουάριο την κυκλοφορία του Lap Dance.
«Σίγουρα το χόμπι του επιτραπέζιου παιχνιδιού αναπτύσσεται συνεχώς.. Πριν μερικά χρόνια δεν υπήρχε κανένας έλληνας δημιουργός και τώρα καταλήγουν να κυκλοφορούν κάθε χρόνο τουλάχιστον 5-6 παιχνίδια από έλληνες σχεδιαστές. Όλα αυτά δείχνουν μια τάση. Τα επιτραπέζια ήρθαν για να μείνουν» καταλήγει ο κ. Βαγιαρτάκης.
Drawlab Entertainment
Το Φεβρουάριο του 2012 ιδρύεται η εταιρεία Drawlab από τον Σταύρο και τον Στέλιο Κούρτη και τον Θεμιστοκλή Χατζηδιάκου Βασκονσέλο που παρέχει υπηρεσίες 3D printing και προτυποποίηση.
Έχοντας αποκτήσει την κατάλληλη εμπειρία, οι ιδρυτές της εταιρείας προχωρούν στη δημιουργία της Drawlab Entertainment με σκοπό την έκδοση επιτραπέζιων παιχνιδιών αλλά και τον σχεδιασμό πλαστικών και μεταλλικών πιονιών και άλλων εξαρτημάτων γι’ αυτά.
Όπως αναφέρει ο Ευάγγελος Φώσκολος ένας εκ των τριών ιδρυτών της εταιρείας με περηφάνια καταφέρνουν μετά από ένα χρόνο περίπου σχεδιασμού να εκδώσουν το πρώτο τους επιτραπέζιo, το «Spells of Doom». Ένα επιτραπέζιο φαντασίας που κέρδισε σε διαγωνισμό και δίνει την ευκαιρία στον παίχτη να γίνει ένας ξεχωριστός μάγος με τα δικά του ξόρκια, δυνάμεις αλλά και αδυναμίες.
Ο Ευάγγελος Φώσκολος, επίσης σχεδιαστής του Spells of Doom θα παρότρυνε όσους αγαπάνε τα επιτραπέζια «να μην διστάσουν και να προσπαθήσουν να φτιάξουν και το δικό τους επιτραπέζιο. Ο σχεδιασμός του παιχνιδιού είναι μια πολύ δημιουργική και ευχάριστη διαδικασία».
Σύμφωνα με τον ίδιο, όνειρο της εταιρείας είναι το επιτραπέζιο παιχνίδι της να διαδοθεί σε δημοτικότητα τόσο στην Ελλάδα όσο σε άλλες χώρες όπως η Γερμανία, η Πολωνία και η Αμερική.
Purple Games
Δύο ακόμα λάτρεις των επιτραπέζιων παιχνιδιών η Μαρία-Όλγα Ραϊμόντο και η Εύη Τσιρογιαννίδου δημιουργούν τον Ιούλιο του 2013 στην Θεσσαλονίκη την εταιρεία Purple Games.
Λίγους μήνες αργότερα, εκδίδουν το πρώτο τους επιτραπέζιο με την ονομασία «Intrigue City» Πρόκειται για ένα παιχνίδι τακτικής, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Έκθεση επιτραπέζιων παιχνιδιών στο Έσσεν του 2013 σχεδιασμένο από τον Χρήστο Γιαννακούλα και τον Μανώλη Ζαχαριάδη.
Στην ίδια έκθεση παρουσιάστηκε το επόμενο επιτραπέζιο της εταιρείας, το «27th Passenger», καταφέρνοντας μάλιστα να αναδειχθεί μέσα στα 40 καλύτερα της διοργάνωσης.
Και τα δύο παιχνίδια έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες όπως ελληνικά, γερμανικά, γαλλικά και ιταλικά.
Πηγή: in.gr