Πόσο κοστίζει μια κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας από 1η Ιουλίου – Αλλάζουν όλα στις χρεώσεις

Άκης Αξαόπουλος
01/07/2022 12:50
 
 
 

 

Τον Ιούλιο, στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος θα αποτυπωθεί κατακόρυφη αύξηση στην τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας. Αντί όμως αυτό να σας τρομάξει, θα πρέπει να σας χαροποιήσει καθώς -θεωρητικά τουλάχιστον- θα δοθεί σε όλους μας η ευκαιρία να μάθουμε ακριβώς πόσο κοστίζει το ηλεκτρικό ρεύμα χωρίς να χρειάζεται να λύσουμε πολύπλοκες μαθηματικές εξισώσεις και χωρίς να κινδυνεύουμε με εκ των υστέρων αιφνιδιασμούς κατά το άνοιγμα του λογαριασμού.

Από τον Ιούλιο, θα αλλάξει άρδην το σκηνικό όσον αφορά στην τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος. Πρώτα θα ανοίξει ένας κύκλος ανακοινώσεων από τις εταιρείες ηλεκτρικές ενέργειας οι οποίες θα γνωστοποιήσουν πόσο θα κοστίζει μια κιλοβατώρα με τα νέα δεδομένα. Και μετά οι νέες τιμές θα αποτυπωθούν στους νέους λογαριασμούς οι οποίοι σχεδιάζονται με νέο τρόπο ώστε να είναι πιο διάφανοι. Τι θα γίνει πρακτικά;

Σήμερα υπάρχει η εξής ιδιαιτερότητα: η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας υιοθετεί μια τιμή χρέωσης ανά κιλοβατώρα η οποία κυμαίνεται από 6 έως 12 λεπτά. Κάποιες εταιρείες που εμφανίζουν τις υψηλότερες ονομαστικές χρεώσεις, προσφέρουν και έκπτωση στον καταναλωτή η οποία φτάνει ακόμη και στο 30%. Ωστόσο, αυτή η τιμή που φαίνεται στον λογαριασμό (με ή χωρίς έκπτωση) δεν είναι και αυτή με την οποία επιβαρύνεται τελικώς ο καταναλωτής. Και αυτό διότι εκ των υστέρων, και αφού έχει κλείσει ο μήνας, έρχεται και προστίθεται η επιβάρυνση της ρήτρας αναπροσαρμογής η οποία καθορίζεται με βάση το τι συμβαίνει στο χρηματιστήριο ενέργειας. Δηλαδή, μέχρι τώρα ένας καταναλωτής επέλεγε μια εταιρεία γιατί θα τον χρέωνε προς 6 λεπτά την κιλοβατώρα, αλλά συνειδητοποιούσε ότι με την ρήτρα αναπροσαρμογής, η χρέωση έφτανε μέχρι τα 30 λεπτά ή και περισσότερο δηλαδή… πέντε φορές παραπάνω. Η συνέχεια γνωστή: ερχόταν το κράτος για να επιδοτήσει είτε με χρήματα απευθείας στον λογαριασμό είτε και εκ των υστέρων με αναδρομικά (το περίφημο Power pass).

Από την Ιούλιο, ρήτρα αναπροσαρμογής δεν θα υπάρχει. Από τις 10 Ιουλίου, όλες οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να ανακοινώσουν τον νέο τιμοκατάλογό τους. Μια κιλοβατώρα θα κοστίζει πλέον πολύ περισσότερο σε σχέση με πριν καθώς θα ενσωματώνει και την επιβάρυνσης της ρήτρας. Μάλιστα, επέρχεται η εξής αλλαγή: αντί ο καταναλωτής να μαθαίνει μετά τη λήξη της περιόδου κατανάλωσης πόσο θα κοστίζει τελικά η κιλοβατώρα, θα το μαθαίνει πριν κάνει την κατανάλωση. Αντίθετα, η εταιρεία θα πρέπει να… μαντεύει πώς περίπου θα εξελιχθεί η κατάσταση στην αγορά ενέργειας για τον επόμενο μήνα. Άρα:

1. Από 10 Ιουλίου όλες οι εταιρείες ενέργειας ανακοινώνουν μια τιμή η οποία θα περιλαμβάνει και τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Θα είναι το τελικό κόστος για τον καταναλωτή (σ.σ φυσικά θα εξακολουθήσουν να προστίθενται οι χρεώσεις για ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΦΠΑ, ειδικός φόρος, ΕΡΤ κλπ). Ο καταναλωτής θα μπορεί εύκολα να συγκρίνει τα τιμολόγια και αν νομίζει ότι θα μπορεί να αλλάζει εταιρεία, θα το πράττει χωρίς επιβαρύνσεις ακόμη και αν έχει συμβόλαιο που βρίσκεται σε ισχύ.
2. Επειδή η χρέωση που θα προκύπτει θα είναι πολύ μεγάλη (σ.σ εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπερνά ακόμη και τα 30 λεπτά καθώς για τον Αύγουστο αναμένονται ανατιμήσεις στην χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας) θα έρχεται αρωγός ο λεγόμενος μόνιμος μηχανισμός στήριξης του κράτους. Αυτός θα επιδοτεί με τέτοιο τρόπο την τιμή της κιλοβατώρας ώστε η τελική τιμή της να μην ξεπερνά τα 15-16 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
3. Η χρέωση θα παραμένει ίδια ανεξάρτητα από τον όγκο της κατανάλωσης δηλαδή αν ξεπερνά τις 300 κιλοβατώρες ή όχι. Επίσης δεν θα μεταβάλλεται ανάλογα με το αν το σπίτι είναι κύρια ή εξοχική κατοικία.

Για όσους έχουν σταθερά τιμολόγια δεν θα αλλάξει τίποτα. Αν βέβαια κάποιος έχει «κλειδώσει» την τιμή της κιλοβατώρας σε πολύ υψηλά επίπεδα που δεν συμφέρουν(σ.σ πχ 24 ή 35 λεπτά) τότε θα μπορεί να κάνει πίσω καθώς τα σταθερά τιμολόγια δεν θα επιδοτούνται από το κράτος.

 

Πηγή: fpress.gr

(Visited 161 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*