«Μετατροπή κρατικών αερολιμένων σε πεδία προσγείωσης»

Άκης Αξαόπουλος
27/07/2022 00:42
 
 
 

 

Το Σάββατο 23-07-2022 δύο (2) αεροσκάφη προσγειώθηκαν στον κρατικό αερολιμένα Αστυπάλαιας εκτός ωραρίου λειτουργίας, χωρίς να έχουν ζητήσει παράταση ή ενεργοποίηση του αερολιμένα και να έχουν πάρει τη σχετική έγκριση, όπως όφειλαν σύμφωνα με την ΜΟΔ 105.

Αντί αυτού είχε σταλεί ένα email στον αερολιμένα από το γραφείο του διοικητή Υ.Π.Α. με εκδότη έναν σύμβουλο του, που ζητούσε να υπάρχει στον αερολιμένα ο Αερολιμενάρχης και ο πυροσβέστης “με πυροσβεστήρες διαθέσιμους και χωρίς την παροχή της υπηρεσίας Πύργου Πληροφοριών Πτήσης AFIS“. Στο ένα αεροσκάφος επέβαινε και ο διοικητής Υ.Π.Α.

Ο διοικητής της Υ.Π.Α. καλείται άμεσα να δώσει εξηγήσεις στα εξής:

Από πού εξουσιοδοτείται το γραφείο του Διοικητή να δίνει εντολές υλοποίησης αποφάσεων χωρίς να υπάρχει το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο που διέπει το νέο εγχείρημα (μετατροπή των αεροδρομίων σε πεδία προσγείωσης); Η εκτέλεση των αποφάσεων αυτών ισοδυναμεί με προτροπή προς τον υπεύθυνο υπάλληλο του αεροδρομίου να προβεί σε παράνομη ενέργεια με αποτέλεσμα την εμπλοκή του σε περίπτωση ατυχήματος ή περιστατικού ασφαλείας.

Οι αρμόδιες διευθύνσεις της Υ.Π.Α. έχουν ενημερωθεί και εγκρίνει το εγχείρημα της μετατροπής των αεροδρομίων σε πεδία προσγείωσης;

Γνωρίζει την ύπαρξη του ΕΠΑΠΑ, καθώς και του Εθνικού Προγράμματος Ποιοτικού Ελέγχου της Ασφάλειας Πολιτικής Αεροπορίας (ΕΠΠΕΑΠΑ);

Ενδεικτικό είναι το περιστατικό κατά την αναχώρηση των αεροσκαφών, το ένα αεροσκάφος ξεκίνησε τροχοδρόμηση για τον αντίθετο διάδρομο από τον ενδεικνυόμενο σύμφωνα με την διεύθυνση του ανέμου (δηλαδή με διεύθυνση ανέμου 330 μοίρες και ένταση 17 ούριο), με άμεση παρέμβαση του συνάδελφου (που όπως συστήνει το γραφείο του Διοικητή στο email δεν χρειαζόταν να παρέχει υπηρεσία πύργου ελέγχου AFIS, αλλά έτυχε εκείνη την στιγμή να βρίσκεται στον πύργο ελέγχου) απέτρεψε την προσπάθεια απογείωσης επαναφέροντας το αεροσκάφος στο σωστό διάδρομο αποτρέποντας τις απρόβλεπτες συνέπειες.

Η μετατροπή των αεροδρομίων σε πεδία προσγείωσης είναι παράνομη και επικίνδυνη τόσο για την ασφάλεια των πτήσεων, την ανθρώπινη ζωή, την εφαρμογή των νόμων αλλά και την εθνική ασφάλεια.

Η μη ύπαρξη υπηρεσίας πύργου AFIS σημαίνει ότι δεν υπάρχει υπηρεσία συνέγερσης- έρευνας διάσωσης, παροχή πληροφοριών για οτιδήποτε συμβαίνει στην περιοχή του αεροδρομίου, στην πίστα, στον τροχόδρομο στο διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης, την ακριβή παροχή των μετεωρολογικών στοιχείων την συγκεκριμένη στιγμή. Η απουσία της πυρασφάλειας θέτει σε κίνδυνο τα πληρώματα των αεροσκαφών σε περίπτωση ατυχήματος και η απουσία αστυνομικού ελέγχου των επιβαινόντων, ανοίγει δρόμους επικινδύνους για την μεταφορά απαγορευμένων προϊόντων–trafficking αλλά και προστασίας της δημόσιας περιουσίας από έκνομες ενέργειες.

Στο επιχείρημα για την δήθεν ανάπτυξη του τουρισμού υπενθυμίζουμε στον κύριο διοικητή ότι στα πεδία προσγείωσης απαγορεύονται οι προσγειώσεις-απογειώσεις αεροσκαφών με εμπορική δραστηριότητα για λόγους τελωνιακούς, φορολογικούς λόγους αλλά και λόγους υγιούς ανταγωνισμού των εμπλεκόμενων εταιρειών.

Οι αρμόδιες διευθύνσεις της ΥΠΑ Δ3, Δ15, Δ18, Δ22, παρακαλούνται αφ’ ενός να απαντήσουν στις αναφορές των συναδέλφων, αλλά και να πάρουν θέση για την νομιμότητα του εγχειρήματος.

 

(Visited 128 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*