Αγωνία για τους λογαριασμούς που πρόκειται να έρθουν τους επόμενους μήνες έχουν οι καταναλωτές, αφού ο καύσωνας που έπληξε τη χώρα μας και φέτος το καλοκαίρι έκανε τα κλιματιστικά να ανάψουν αλλά τις τσέπες να αδειάσουν… λόγω της ακρίβειας.
Την ίδια ώρα, αυξημένες είναι οι τιμές βασικών προϊόντων, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, ενώ ο πληθωρισμός, αποτελεί ένα ακόμα βάρος.
Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, στην Ελλάδα καταγράφηκε οριακή μείωση του πληθωρισμού για τον Ιούλιο στο 11,3%. Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ποσοστό φτάνει το 9,8% τον Ιούλιο, έναντι 9,6% τον αμέσως προηγούμενο μήνα.
Μεταξύ των επιμέρους χωρών, το μικρότερο ποσοστό καταγράφεται σε Γαλλία και Μάλτα (6,8%) και Φινλανδία (8%). Το υψηλότερο σημειώθηκε στην περιοχή της Βαλτικής. Η Εσθονία έχει 23,2%, η Λετονία 21,3% και η Λιθουανία 20,9%.
Για τη μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού ευθύνεται για ακόμη έναν μήνα η ενέργεια, που συνέβαλε με 4,2 ποσοστιαίες μονάδες, ακολουθούμενη από τα τρόφιμα και το αλκοόλ και καπνός με 2,08 ποσοστιαίες μονάδες, τις υπηρεσίες (1,6 ποσοστιαία μονάδα) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,16).
Σε σύγκριση με τον Ιούνιο, ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε σε έξι κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε τρία και αυξήθηκε σε 18.
Σε μηνιαία βάση τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν μικρή αύξηση 0,1% και 0,2% σε Ευρωζώνη και Ε.Ε. αντίστοιχα, με την Ελλάδα να εμφανίζει τη μεγαλύτερη μείωση στην Ευρωζώνη, στο -1,6%. Ακολουθούν Λουξεμβούργο με -1,3% και Ιταλία με -1,1%.
Στα ύψη οι τιμές βασικών προϊόντων
Από τη μία οι καταναλωτές που βλέπουν τις τιμές των φρούτων και λαχανικών να είναι στα ύψη και από την άλλη, οι παραγωγοί λένε πως η αύξηση είναι μονόδρομος, με την ξηρασία να προστίθεται στα ήδη δυσβάσταχτα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, η μείωση της παραγωγής λόγω του καιρού, έφερε τις μεγάλες αυξήσεις τιμών που αντικατοπτρίζονται γλαφυρά στη σύγκριση σε σχέση με πέρυσι.
Συγκεκριμένα η τιμή χονδρικής κατέγραψε, σύμφωνα με τον ΟΚΑΑ:
*Αύξηση 100% στα καρπούζια.
*Αύξηση 100% στα κρεμμύδια.
*Αύξηση 100% στις εγχώριες πατάτες.
*Αύξηση 30% στα βλήτα.
*Αύξηση 25% στις μπάμιες.
*Αύξηση 20% στα πεπόνια.
Το βάρος της ενέργειας
Να σημειωθεί ότι λόγω της αύξησης της τιμής του αερίου οι εισαγωγές της Ελλάδας σε 3,4 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους σημειώνοντας αύξηση πάνω από 112%, ενώ το ράλι στις διεθνείς τιμές του καυσίμου σπρώχνει στα κόκκινα και το ρεύμα με τη χονδρική στην Ελλάδα να παραμένει πάνω από τα 400 ευρώ τη μεγαβατώρα.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον οι πάροχοι δεν θα ανακοινώσουν για τον Σεπτέμβριο χαμηλότερη τιμή από 60 λεπτά την κιλοβατώρα κάτι που σημαίνει ότι η κρατική έκπτωση θα πρέπει να ανέβει από τα περίπου 34 λεπτά σε πάνω από 40 λεπτά την κιλοβατώρα για να μείνουν προσιτοί οι λογαριασμοί.
Για τον Αύγουστο οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος κόστισαν 1,1 δις. ευρώ με τον κρατικό προϋπολογισμό να βάζει περίπου 200 εκ. ευρώ. Το νέο ράλι τιμών ρουφάει τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που δημιουργεί η αύξηση εσόδων καθώς εκτιμάται πως οι επιδοτήσεις του Σεπτεμβρίου θα κοστίσουν 1,2 έως 1,4 δις. ευρώ και ο προϋπολογισμός θα πρέπει να συνεισφέρει με 300 – 400 εκ. ευρώ.
Την ίδια ώρα η Ευρώπη γεμίζει τις αποθήκες της και προχωρά σε έκτακτα μέτρα για να εξοικονομήσει ενέργεια, με την Κομισιόν να παροτρύνει τους πολίτες της ευρωζώνης να μειώσουν την κατανάλωση.
(Πηγή: ethnos.gr)