Από το 2019 όταν και το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε την κατάργηση της μετάβασης από τη χειμερινή στη θερινή ώρα, έχουν συμβεί στον κόσμο μας πολλά. Και όχι ευχάριστα. Η πανδημία του covid – 19, το Brexit, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση συντέλεσαν με τη σειρά τους στο να μπει η απόφαση για την αλλαγή της ώρας στο… συρτάρι.
Έτσι, με αυτή την καθυστέρηση και μέχρι να ληφθεί μία οριστική απόφαση, εδώ στη Γηραιά Ήπειρο θα συνεχίσουμε να γυρίζουμε τα ρολόγια δύο φορές τον χρόνο, προκαλώντας, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, ένα μικρό ή και μεγάλο σοκ στον οργανισμό μας.
Η Κυριακή του Οκτωβρίου που γυρίζουμε τα ρολόγια μας
Τα χαράματα της 30ης Οκτωβρίου, ημέρα Κυριακή η ώρα θα αλλάξει από θερινή σε χειμερινή. Ήτοι, όσοι είναι ξύπνιοι, θα ρυθμίσουν τα ρολόγια τους μία ώρα πίσω.
Από τις 04.00 το ρολόι θα δείξει ξανά 03.00, με την Κυριακή να διαρκεί… 25 ώρες! Κερδίζουμε μία ώρα ύπνου, όμως χάνουμε για τους επόμενους μήνες μία ώρα φωτός της ημέρας όπως και αρκετά ευρώ από την τσέπη μας αφού η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας παρατείνεται για μία ώρα.
Η επόμενη αλλαγή ώρας
Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η επόμενη αλλαγή της ώρας, θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου 2023 και συγκεκριμένα τα ξημερώματα της 26ης Μαρτίου. Θα μπούμε ξανά στη θερινή, χάνοντας μία ώρα, αφού οι δείκτες του ρολογιού θα γυρίσουν μία ώρα μπροστά.
Πώς ελήφθη η απόφαση για την κατάργηση της ώρας
«Η αλλαγή της ώρας πρέπει να καταργηθεί», δήλωσε το 2018 πρώτος, ο τότε επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά από μια σχετική διαδικτυακή έρευνα σε ολόκληρη την ΕΕ. Το 84% όσων πήραν μέρος είχε συμφωνήσει με το τέλος αυτής της πρακτικής. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε τον Μάρτιο του 2019 υπέρ της κατάργησης της αλλαγής της ώρας από το 2021. Τέσσερα χρόνια μετά και οι εθνικές κυβερνήσεις ακόμα περιμένουν να ξεκαθαρίσουν εάν θέλουν μόνιμα θερινή ή χειμερινή ώρα. Στο τέλος, θα αποφασίσουν από κοινού τα κράτη – μέλη της ΕΕ.