Ξεκίνησε η υποδοχή αιτήσεων για «μικρά» φωτοβολταϊκά – Μικρό ενδιαφέρον στις Κυκλάδες

Newsroom
20/10/2022 12:21
 
 
 

 

Χωρίς το παραμικρό τεχνικό πρόβλημα ξεκίνησε χθες η υποβολή αιτήσεων για «μικρά» φωτοβολταϊκά στις τρεις πρώην κορεσμένες περιοχές, κάνοντας «πρεμιέρα» από τις Κυκλάδες, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του energypress η πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ λειτούργησε αδιάλειπτα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν πλήρως χθες ήταν λιγότερες από 100, με συνέπεια να μην δεσμευθεί το σύνολο της ισχύος που πρόκειται να παραχωρηθεί για μικρά συστήματα. Μάλιστα, ένας αριθμός αιτήσεων ολοκληρώθηκαν χωρίς να κατατεθούν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, κάτι που σημαίνει ότι κατά την αξιολόγηση των αιτημάτων στο πέρας της διαδικασίας, οι αιτήσεις θα απορριφθούν.

Η πλατφόρμα παραμένει ακόμη ανοικτή, έτοιμη να υποδεχθεί και νέα αιτήματα, μέχρι να παραχωρηθεί όλος ο προβλεπόμενος ηλεκτρικός «χώρος». Πάντως, στελέχη του κλάδου εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να διατεθεί όλο το περιθώριο «χώρου». Υπενθυμίζεται ότι στις Κυκλάδες θα διατεθούν συνολικά 45 MW εκ των οποίων τα 15 MW αφορούν σε συστήματα αυτοπαραγωγής.

Αύριο, Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί η υποβολή αιτημάτων για την Πελοπόννησο και θα ακολουθήσει η Κρήτη, την Τρίτη 25 Οκτωβρίου.

Πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών καταγράφεται ιδιαίτερα υψηλό, ενώ όλες οι ενδείξεις δείχνουν άμεση και γρήγορη υπερκάλυψη του στόχου για τις υπόλοιπες δύο περιοχές που έχει ως εξής: 86 Μεγαβάτ στην Πελοπόννησο και 140 Μεγαβάτ στην Κρήτη (100 MW για μικρά φωτοβολταϊκά και 40 MW για συστήματα αυτοπαραγωγής).


Νέες αιτήσεις για Φωτοβολταϊκές Εγκαταστάσεις στις Κυκλάδες από τις 19 Οκτωβρίου 2022


Την «μάχη» με τον χρόνο και συγκεκριμένα τα λεπτά και δευτερόλεπτα θα κληθούν να δώσουν οι υποψήφιοι επενδυτές, καθώς, η έγκαιρη υποβολή των αιτήσεων θα παίξει κρίσιμο ρόλο, δεδομένου ότι μόνο κριτήριο είναι η χρονική προτεραιότητα κατά την υποβολή της αίτησης για οριστικές προσφορές σύνδεσης.

Υπενθυμίζεται ότι για τις δύο από τις τρεις περιοχές που απομένουν, ισχύουν τα εξής, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ:

• Για φωτοβολταϊκούς σταθμούς, που πρόκειται να εγκατασταθούν από κατηγορίες παραγωγών με αποζημίωση ηλεκτρικής ενέργειας, εξαιρουμένων των Ενεργειακών Κοινοτήτων του ν.4513/2018, στο κορεσμένο Δίκτυο της Πελοποννήσου στις 21.10.2022 και ώρα 11:00 π.μ.
• Για φωτοβολταϊκούς σταθμούς, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών αυτοπαραγωγών με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού και εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού και σταθμούς του Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις, που πρόκειται να εγκατασταθούν στη νήσο Κρήτη στις 25.10.2022 και ώρα 11:00 π.μ.

Για τις λεπτομέρειες της διαδικασίας και τα δικαιολογητικά που χρειάζονται διαβάστε εδώ.

(Visited 247 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*