Αρναούτογλου: Επιδείνωση του καιρού με βροχές και καταιγίδες τις επόμενες μέρες – Τι καιρό προβλέπει για όλο τον Νοέμβριο

Newsroom
31/10/2022 23:48
 
 
 

 

Ο καιρός αναμένεται να χαλάσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου.
Για βροχές, καταιγίδες και ιδιαίτερα αισθητή πτώση της θερμοκρασίας προειδοποιεί ο Σάκης Αρναούτογλου. Σύμφωνα με τον έμπειρο προγνώστη καιρού της ΕΡΤ3, το Σαββατοκύριακο αναμένεται να είναι… χειμωνιάτικο.

Ο καιρός δεν θα αλλάξει μέχρι και την Πέμπτη (3/11), ωστόσο από την Παρασκευή (4/11) το μεσημέρι θα κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση στα δυτικά και βορειοδυτικά κάποιες βροχές και τοπικές καταιγίδες.

Πότε ξεκινάει η πτώση της θερμοκρασίας

Το Σάββατο, ωστόσο, βροχές αναμένεται να έχουν οι περισσότερες περιοχές της χώρας (πιο αναλυτική πρόγνωση θα υπάρξει στα μέσα της εβδομάδας), ενώ από το βράδυ οι άνεμοι από νοτιάδες θα γυρίσουν δυτικοί – βορειοδυτικοί και θα ξεκινήσει η πτώση της θερμοκρασίας.

Ο Σάκης Αρναούτογλου τόνισε ότι η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι αισθητή σε όλη τη χώρα και θα επιστρέψει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Δείτε την πρόγνωση του καιρού

Αρναούτογλου: Πολύ κοντά στην εποχή του ο καιρός προς τα τέλη της εβδομάδας

Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, το Σαββατοκύριακο ο καιρός αναμένεται να κάνει… στροφή και να έρθει πιο κοντά στην εποχή. Τα πρώτα «σημάδια» αναμένονται από το μεσημέρι της Παρασκευής (4/11) στα δυτικά και βορειοδυτικά, με κάποιες βροχές και τοπικές καταιγίδες.

Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, ωστόσο, βροχές αναμένεται να έχουν οι περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ από το βράδυ οι άνεμοι από νοτιάδες θα γυρίσουν δυτικοί/βορειοδυτικοί και θα ξεκινήσει η πτώση της θερμοκρασίας.

Όπως σημείωσε ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, η πτώση θα είναι αισθητή σε όλη τη χώρα, καθώς ο υδράργυρος θα επιστρέψει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Τι δείχνουν τα προγνωστικά μοντέλα για τον καιρό του Νοεμβρίου

Παράλληλα, ο Σάκης Αρναούτογλου έδωσε μια πρώτη μακροπρόθεσμη εκτίμηση για τις συνθήκες που θα επικρατήσουν τον Νοέμβριο. Η ανάλυσή του βασίζεται σε δεδομένα με βάση τους χάρτες χάρτες «Geop 500hPa» και «Temperature a 850hpa».

Όπως εξήγησε στο ποστ που έκανε στο Facebook, οι μεταβλητές που απεικονίζονται στους πρώτους είναι το γεωδυναμικό ύψος και η ατμοσφαιρική πίεση στην επιφάνεια της θάλασσας, ενώ οι δεύτεροι χρησιμεύουν για την ανάλυση των αέριων μαζών από θερμοκρασιακής πλευράς.

Παράλληλα, σημείωσε ότι πρόκειται για πειραματική πρόβλεψη και δεν υποκαθιστά τις καθημερινές προγνώσεις, εφιστώντας την προσοχή στους αναγνώστες.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου:

«ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Πάρα πολλά τα μηνύματά σας στα οποία μου ζητάτε να προχωρήσω σε μία αναλογική εκτίμηση για το μήνα Νοέμβρη. Μεγάλη η πρόκληση και πολυήμερη δουλειά, αλλά είπα να δω κατά πόσο θα μπορούσε να βοηθήσει η αναλογική μέθοδος στις απαιτήσεις των καιρών για μακροπρόθεση εκτίμηση!

Παραθέτω λοιπόν τους χάρτες της για το μήνα Νοέμβρη 2022 μόνο με χρωματικές επεξηγήσεις έτσι ώστε να αποφευχθεί κάθε προσπάθεια παραπληροφόρησης από κάποια sites στα γραφόμενά μου.

Η αναλογική μέθοδος βασίζεται στη μελέτη και την ανάλυση των δεικτών της ταλάντωσης (Madden-Julian MJO) (http://www.bom.gov.au/climate/mjo/) που αποτελεί και το μεγαλύτερο στοιχείο της ενδοεποχιακής μεταβλητότητας στην τροπική ατμόσφαιρα.

Η ταλάντωση δείχνει να παίζει σημαντικότατο ρόλο στη διαμόρφωση της διάταξης των συστημάτων, τι καιρός θα επικρατήσει δηλαδή στη βόρεια Αμερική αλλά και στην Ευρώπη, ενώ σε συνδυασμό και με την λεπτομερή ανάλυση και σύγκριση της διάταξης των βαρομετρικών συστημάτων τα τελευταία 70 χρόνια στην Ευρώπη, η αναλογική εκτίμηση σκοπό έχει να δώσει μια γενική, πιθανή επερχόμενη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στην Ευρώπη τις επόμενες 25-30 ημέρες!

Οι μεταβλητές που απεικονίζονται στους χάρτες “Geop 500hPa” είναι το γεωδυναμικό ύψος και η ατμοσφαιρική πίεση στην επιφάνεια της θάλασσας. Οι δύο αυτές μεταβλητές μπορούν να δώσουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την προβλεπόμενη διάταξη των αέριων μαζών πάνω από την περιοχή μελέτης. Γενικά, τα χαμηλά γ. ύψη είναι συνώνυμα της παρουσίας ψυχρών αερίων μαζών, σε αντίθεση με τα υψηλά γ. ύψη που υποδηλώνουν την παρουσία θερμότερων αερίων μαζών.

Πολύ πολύ γενικά οι κίτρινες αποχρώσεις υποδηλώνουν άστατο καιρό, οι πορτοκαλί αποχρώσεις υποδηλώνουν καλές καιρικές συνθήκες χωρίς φαινόμενα και χωρίς ανέμους! Αντίθετα οι πράσινες αποχρώσεις και κυρίως αυτές προς το μπλε και μοβ υποδηλώνουν πιο σημαντική αλλαγή του καιρού έως και κακοκαιρία ανάλογα με τη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων.

Οι χάρτες με τίτλο “Temperature a 850hpa” χρησιμεύουν για την ανάλυση των αερίων μαζών από θερμοκρασιακής πλευράς.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Οι θερμοκρασιακές τιμές που δίνονται στους συγκεκριμένους χάρτες αφορούν σε υψόμετρο 1500 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ:: Οι κίτρινες αποχρώσεις υποδηλώνουν μαλακό έως πολύ μαλακό καιρό, οι πορτοκαλί ζεστό, και οι κόκκινες ιδιαίτερα έως πολύ ζεστό για την εποχή καιρό, ανάλογα με το πόσο έντονες είναι οι αποχρώσεις!

Αντίθετα οι πράσινες αποχρώσεις υποδηλώνουν κάποια σχετική ψύχρα ανάλογα με το υψόμετρο και την εποχή φυσικά, ενώ οι μπλε αποχρώσεις υποδηλώνουν κρύο το οποίο γίνεται τσουχτερό όσο πιο σκούρες γίνονται αυτές και στην περίπτωση του μωβ χρώματος θα μιλάμε για συνθήκες ψύχους.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Όπως όλες οι μακροχρόνιες εκτιμήσεις καιρού έτσι κι αυτή είναι ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ, ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ και ΔΕΝ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΡΟΓΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, οπότε καλό θα είναι να ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ως βάση για προγραμματισμό εργασιών ή δραστηριοτήτων!».

(Visited 438 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*