Έρχονται μεταφορές μικρών φορτίων στα νησιά με drones

Newsroom
20/03/2023 12:52
 
 
 

 

Νέα σελίδα στις αερομεταφορές μικρών φορτίων στη νησιωτική χώρα εγκαινιάζει το υπουργείο Ναυτιλίας και Ναυτιλιακής Πολιτικής. Στόχος η μεταφορά μικρών, σε πρώτη φάση, φορτίων με drones σε διάφορα νησιά. Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε η συνεργασία μεταξύ του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, της Golden Cargo και της Amazon Web Services.

Αρχικώς υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας για το project «Naxos Smart Island», από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, όπου συμμετέχει η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής με την Amazon Web Services και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η πρωτοβουλία Naxos Smart Island έχει ως στόχο να δοκιμάσει καινοτομικές τεχνολογικές λύσεις αναπτύσσοντας «έξυπνες» λύσεις για το νησί της Νάξου, προκειμένου να υποστηρίξει φορείς όπως η δημόσια διοίκηση, η Αυτοδιοίκηση, τα λιμάνια, οι επιχειρήσεις ώστε εκείνοι με τη σειρά τους να παρέχουν καλύτερη ποιότητα ζωής και εξυπηρέτησης στην τοπική κοινωνία σε πολίτες και επισκέπτες.

Η δημιουργία ψηφιακών λύσεων συνδέεται με την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών, οι οποίες σε ένα νησί πολλαπλασιάζονται λόγω αντικειμενικών ή εγγενών δυσκολιών εξαιτίας της απομόνωσης.

Η πρωτοβουλία και το πρόγραμμα σχεδιασμού, υλοποίησης και παρακολούθησης που το συνοδεύει αποσκοπεί στη μεταφορά καλών πρακτικών και άμεσων λύσεων σε άλλα νησιά της χώρας, αλλά ταυτόχρονα και στην ανάδειξη της ελληνικής νησιωτικότητας ως ζωντανό εργαστήριο (living lab) για εφαρμογές σε δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές.

Η συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής θεωρείται υποστηρικτική για την ενεργοποίηση και διάδοση του προγράμματος, ενώ υπάρχει στενή συνεργασία με τα στελέχη της Amazon Web Services προκειμένου να είναι ρεαλιστικός ο σχεδιασμός και η μεταφορά τεχνογνωσίας στα ελληνικά νησιά.

Στο πλαίσιο αυτό και στη γενική εικόνα των τεχνολογικών και έξυπνων λύσεων η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ήρθε σε συμφωνία με την Golden Cargo και την Dronamics, που θα προσφέρει νέες δυνατότητες για τα νησιωτικά και ναυτιλιακά logistics με πτήσεις drones – Unmaned Aerial Vechicles (UAV) στο Αιγαίο.

Στόχος της πρότυπης αυτής συνεργασίας για πιλοτικές εφαρμογές των μη επανδρωμένων πτήσεων, με χρήση ειδικού τύπου drones – UAV με δυνατότητα μεταφοράς μικρού φορτίου, είναι η υλοποίηση των πρώτων πτήσεων σε νησιά όπως η Κρήτη, η Νάξος, αλλά και η Χίος, τα Ψαρά και οι Οινούσσες, ώστε να δοκιμαστεί σε διαφορετικές πραγματικές συνθήκες στο νότιο και το βόρειο Αιγαίο.

Η Golden Cargo, ηγέτιδα εταιρεία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο στη μεταφορά και διακίνηση φορτίων, με έμφαση στα logistics -και ιδίως στα ναυτιλιακά logistics-, έχοντας εξασφαλίσει αποκλειστική συνεργασία με την Dronamics, αναμένεται να είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία που θα λάβει άδεια τέτοιων πτήσεων που αναμένεται να αλλάξουν τον χάρτη των μικρομεταφορών.

Η Dronamics, η πρώτη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο με άδεια λειτουργίας στην Ευρώπη για μεταφορά φορτίου με drone που έχουν μεταφορική ικανότητα έως 350 κιλά και ακτίνα δράσης τα 2.500 χιλιόμετρα, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η Golden Cargo ανέλαβε ως General Sales and Service Agent (GSSA) της σε Ελλάδα και Κύπρο. Η συνεργασία στοχεύει να εδραιώσει την παρουσία της Dronamics στις αγορές Ελλάδας και Κύπρου, όπου οι επιχειρήσεις και οι κοινότητες θα επωφεληθούν από την αυθημερόν παράδοση χάρη στο αναπτυσσόμενο δίκτυο droneport της.

Ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης δήλωσε στο «business stories»: «Συνεργασίες όπως αυτή αποδεικνύουν ότι η ελληνική νησιωτικότητα με την εμπιστοσύνη στρατηγικών εταίρων όπως η Amazon Web Services, αλλά και ηγέτιδες δυνάμεις στον τομέα των logistics, αποτελεί όχι απλώς πεδίο δοκιμών, αλλά δοκιμή λύσεων που αναμένεται να βελτιώσουν την προοπτική των ειδικών νησιωτικών μικρομεταφορών και σε κάθε περίπτωση η παρουσία του υπουργείου υποδηλώνει την προσήλωσή μας για εισαγωγή καινοτόμων προσεγγίσεων με χρήση νέων τεχνολογιών, δίνοντας εξωστρέφεια και εξέλιξη μιας δημόσιας πολιτικής που βγαίνει από το συμβατικό πλαίσιο διαχείρισης μιας καθημερινότητας και χαιρόμαστε που μετέχουμε σε αυτό».

«Πριν από μερικούς μήνες ανακοινώσαμε τη συνεργασία της Golden Cargo με την Dronamics επενδύοντας στη διεύρυνση και εδραίωση της αυθημερόν παράδοσης, κάτι που δεν είναι ευρέως διαδεδομένο στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά απολύτως κρίσιμο για την αγορά, τις time sensitive αποστολές. Η ένταξη της επιχειρηματικής μας πρωτοβουλίας και αξιοποίηση της καινοτομίας της από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και την Amazon Web Services, στο πλαίσιο του Smart Island Project, θεωρούμε ότι θα μας δώσει τη δυνατότητα να διευρύνουμε τα οφέλη και για τις νησιωτικές κοινωνίες», δήλωσε ο κ. Κωστής Αχλαδίτης, διευθύνων σύμβουλος της Golden Cargo.

 

Πηγή: newmoney.gr

(Visited 102 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*