Κατεπείγουσα ανακοίνωση-παρέμβαση της Προέδρου του Αρείου Πάγου για τις καταλήψεις αιγιαλού και παραλίας

Newsroom
18/08/2023 23:27
 
 
 

 

Κατεπείγουσα ανακοίνωση απέστειλε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα προς τους Διευθύνοντες τα Πρωτοδικεία όλης της χώρας, με θέμα τις παράνομες καταλήψεις του αιγιαλού και της παραλίας σε παραθαλάσσιες εκτάσεις.

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου αφού ξεκαθαρίζει ότι «οι αιγιαλοί και οι παραλίες είναι δημόσια (εκτός συναλλαγής) και κοινόχρηστα», εφιστά την προσοχή στους Δικαστικούς να επιδεικνύουν «την μέγιστη δυνατή προσοχή και επιμέλεια με γνώμονα, προεχόντως, την τήρηση της αρχής της νομιμότητας, την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και των αγαθών του κοινωνικού συνόλου» τη στιγμή που «οι αρμόδιες αρχές διενεργούν επί καθημερινής βάσεως εντατικούς και ενδελεχής ελέγχους σε όλη τη χώρα, για την διαπίστωση των παράνομων καταλήψεων αιγιαλού και παραλίας»

Σημειώνει επίσης ότι από το θέμα των καταλήψεων αιγιαλού και παραλίας από επιχειρήσεις τουριστικής εκμετάλλευσης και ιδιώτες έχει «προκληθεί έντονη κοινωνική αναστάτωση από τους πολίτες, που διεκδικούν το αυτονόητο, δηλαδή την ανεμπόδιστη κατά το Σύνταγμα χρήση του αιγιαλού και της παραλίας».

Η κατεπείγουσα ανακοίνωση της Προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάπα-Χριστοδουλέα

Προς τους κυρίους Προέδρους των Τριμελών Συμβουλίων Διεύθυνσης των Πρωτοδικείων Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης και τους Διευθύνοντες τα Πρωτοδικεία όλης της χώρας.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα οι αιγιαλοί και οι παραλίες είναι δημόσια (εκτός συναλλαγής) και κοινόχρηστα. Κύριος προορισμός τους, ως κοινόχρηστα είναι οι ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση του κοινού σε αυτά, καθώς και επικοινωνία της ξηράς με τη θάλασσα, λίμνη ή ποταμό. Όπως είναι γνωστό κατά τη διάρκεια του θέρους του τρέχοντος έτους η κατά νόμο αρμόδιες αρχές διενεργούν επί καθημερινής βάσεως εντατικούς και ενδελεχής ελέγχους σε όλη τη χώρα, για την διαπίστωση των παράνομων καταλήψεων αιγιαλού και παραλίας, συμπεριλαμβανομένων και των παραλίμνιων η παραποτάμιων εκτάσεων, από επιχειρήσεις τουριστικής εκμετάλλευσης και ιδιώτες συνέπεια των οποίων έχει προκληθεί έντονη κοινωνική αναστάτωση από τους πολίτες, που διεκδικούν το αυτονόητο, δηλαδή την ανεμπόδιστη κατά το Σύνταγμα χρήση του αιγιαλού και της παραλίας. Οι έλεγχοι αυτοί είχαν και έχουν ως συνέπεια, σε περίπτωση διαπίστωσης της σχετικής παράβασης εκτός των λοιπών κυρώσεων, την έκδοση σε βάρος των παραβατών πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής, απομάκρυνσης κινητού εξοπλισμού και προσωρινών εγκαταστάσεων ως και την επιβολή προστίμων.

Σας υφίσταται η προσοχή όπως, κατά την ενώπιον σας συζήτηση ενδίκων βοηθημάτων εκ μέρους των θιγέντων εκ των ως άνω μέτρων προσώπων και δη κατά την εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων και προσωρινών διαταγών, επιδεικνύετε, όπως οφείλετε, μετ’ ακρόαση αμφότερων των αντίδικων μερών, την μέγιστη δυνατή προσοχή και επιμέλεια με γνώμονα, προεχόντως, την τήρηση της αρχής της νομιμότητας, την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και των αγαθών του κοινωνικού συνόλου.

Παρακαλούμε λόγω του κατεπείγοντος ζητήματος όπως ενημερωθούν άμεσα όλοι οι δικαστικοί λειτουργοί των υπηρεσιών, των οποίων προΐσταστε.

 

 

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 4.040 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*