Αντί για δεκαέξι, τα ασφαλιστικά ταμεία μπορούν να γίνουν τρία

admin
02/06/2015 18:53
 
 
 

Την άποψη ότι τα 16 ασφαλιστικά ταμεία που υπάρχουν στη χώρα μας θα μπορούσαν να γίνουν 3 ώστε όταν ωριμάσουν οι συνθήκες να μπορέσει να υπάρξει μόνο ένα, εξέφρασε ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών της ΓΣΕΕ, Σάββας Ρομπόλης, καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Μνημόνια.

 

Ο κ. Ρομπόλης έδωσε έμφαση στο ασφαλιστικό σύστημα και επικαλούμενος μαθηματική έρευνα την οποία διενεργεί η ΓΣΕΕ για την βιωσιμότητα του μέχρι το 2050, έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου ότι αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά τότε η χώρα θα έχει ένα από τα πιο ακριβά κοινωνικά και οικονομικά συστήματα.

Σύμφωνα με τα όσα είπε, τα στοιχεία της έρευνας αυτής έχουν γίνει γνωστά και στον πρωθυπουργό ενόψει των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών που είναι σε εξέλιξη.

Ο κ. Ρομπόλης διευκρίνισε ότι πάντα οι ελληνικές κυβέρνησης ζητούσαν την άποψη της ΓΣΕΕ το ίδιο συνέβη και τώρα, και έτσι και η σημερινή κυβέρνηση, έχει υπόψη της όλα τα αναλυτικά στοιχεία της μελέτης ενώ μέσα στις επόμενες μέρες θα υπάρξει και νέα συνάντηση.

Απαντώντας στο θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων ο κ. Ρομπόλης υποστήριξε ότι στη χώρα μας κυμαίνονται στο 11{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} και αυτό σημαίνει ότι συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι στο ίδιο επίπεδο.

«Είναι θέμα ισότητας και λιγότερο πόρων. Και να πούμε ότι της καταργούμε η εξοικονόμηση πόρων θα είναι της τάξεως των 320 εκ ευρώ το χρόνο. Τόσο είναι ετησίως το κόστος των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Τα βασικότερα προβλήματα του ασφαλιστικού είναι η ανεργία και η γήρανση» σημείωσε ενώ εκτίμησε ότι αν δεν υπάρξουν αναπτυξιακά μέτρα, μέχρι το 2025 η ανεργία δεν πρόκειται να πέσει κάτω από 800.000 χιλιάδες.

Από το 2010 δεν έγινε τίποτα για την πάταξη της διαφθοράς

Ο κ. Ρομπόλης, υπογράμμισε ακόμη ότι από το 2010 λόγω μη έκδοσης της εφαρμοστικής υπουργικής αποφάσεως, δεν έχουν εφαρμοσθεί διατάξεις νόμου που θα αντιμετώπιζαν αποτελεσματικά την φοροδιαφυγή, προσθέτοντας ότι δεν διαπιστώθηκε καμία ουσιαστική προσπάθεια αντιμετώπισης της διαφθοράς.

Μεταξύ άλλων, επισήμανε ακόμη ότι τα χρόνια των μνημονίων διαπίστωσε απορρύθμιση των εργασιακών καθώς επίσης και απορρύθμιση της πραγματικής οικονομίας.

Όσο για τις μειώσεις σε εισφορές και μισθούς, ο κ. Ρομπόλης ανέφερε πως οι επενδυτές δεν επιδιώκουν μειώσεις μισθών και εισφορών αλλά απαιτούν σταθερές εργασιακές ρυθμίσεις. Ενώ για τις μειώσεις συντάξεων, ο κ. Ρομπόλης υπογράμμισε πως ακόμη και αν καταργηθούν οι συντάξεις δεν σώζεται το ασφαλιστικό.

Η μόνη λύση είναι η ανάπτυξη, που θα συνοδεύεται από την εξασφάλιση θέσεων εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ρομπόλης στην πρώτη του κατάθεση στην εξεταστική είχε εκτιμήσει ότι το μνημόνιο θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί καθώς υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις.

 

Πηγή: aftodioikisi.gr

(Visited 17 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*