Τι αλλάζει στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών

Άκης Αξαόπουλος
06/10/2019 12:50
 
 
 

 

Τρεις βαθμίδες εισφορών από 180 ευρώ έως 260 ευρώ/μήνα, προβλέπονται στο υπο σχεδίαση νέο καθεστώς υπολογισμού των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίες θα κλιμακώνονται ανάλογα με τα έτη ασφάλισης του κάθε επαγγελματία.

Ειδικά μετά την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, τα βασικά στοιχεία που εξετάζουν αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Εργασίας είναι τα εξής:

*Θα υπάρξει πλήρης αποσύνδεση του ασφαλιστέου και του φορολογητέου εισοδήματος (την προέβλεπε ο ν. Κατρούγκαλου), ενώ θα καταργηθεί ο υπολογισμός των εισφορών ως ποσοστών επί του εισοδήματος.
*Θα διαμορφωθούν κλιμακούμενες βαθμίδες, όπου σε κάθε μία από αυτές θα προβλέπεται ένα ποσό ως εισφορά υπέρ της κύριας ασφάλισης και της υγείας. Το βασικό σενάριο το οποίο εξετάζει η κυβέρνηση προβλέπει 3 βαθμίδες. Η 1η θα προβλέπει μηνιαίες εισφορές ύψους κοντά στα 180 ευρώ. Η 2η βαθμίδα θα προβλέπει μηνιαίες εισφορές κοντά στα 220 ευρώ. Η 3η θα προβλέπει μηνιαίες εισφορές περίπου 260 ευρώ.
*Η κλιμάκωση των ποσών θα γίνει ανάλογα με τα έτη ασφάλισης κάθε επαγγελματία. Δηλαδή εισφορές 180 ευρώ/μήνα θα καταβάλλουν όσοι επαγγελματίες έχουν έως 10 έτη ασφάλισης. Εισφορές 220 ευρώ/μήνα θα πληρώνουν όσοι αυταπασχολούμενοι έχουν 10-20 έτη ασφάλισης, ενώ γύρω στα 260 ευρω/μήνα θα πληρώνουν όσοι έχουν πάνω από 20 έτη ασφάλισης.

Την ίδια στιγμή, όμως, υπάρχει και το σενάριο της μείωσης των εισφορών των επαγγελματιών επί του εισοδήματός τους, στη βάση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου που έφερε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Το σενάριο αυτό, προβλέπει μείωση των εισφορών κύριας ασφάλισης στο 6,7% (έναντι του 13,3% που είναι σήμερα) και των εισφορών υγείας στο 2,5% (έναντι του 6,9% που είναι σήμερα) προκειμένου να εξισωθεί το ύψος των εισφορών μισθωτών-μη μισθωτών, στο πνεύμα των πρόσφατων αποφάσεων του ΣτΕ.

 

Πηγή: newmoney.gr

(Visited 135 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*