ΔΕΗ: Φέσια εκατομμυρίων από επιχειρηματίες και εφοπλιστές

dei shma
Άκης Αξαόπουλος
14/10/2019 11:02
 
 
 

 

Πασίγνωστα ονόματα επιχειρηματιών, εφοπλιστές και ιδιοκτήτες πολυτελών κατοικιών στα πιο ακριβά προάστια της Αθήνας, στην σκιά της Ακρόπολης και τον Πειραιά περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων ο μακρύς κατάλογος των στρατηγικών κακοπληρωτών της ΔΕΗ που σήμερα χρωστούν τα 840 εκατομμύρια από τα 2,7 δις. ευρώ που είναι τα συνολικά χρέη προς την Επιχείρηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του το ΝΜ, στους «μπαταξήδες» της ΔΕΗ φιγουράρουν ακίνητο πλησίον του Προεδρικού Μεγάρου επιφάνειας άνω των 1.100 τ.μ το οποίο έχει συνολικές οφειλές περίπου 60.000 ευρώ.

Το πολυτελές κτίσμα έχει περιέλθει έναντι χρεών σε τραπεζικό οργανισμό που προσπαθεί να εκπλειστηριάσει από το 2017 με τίμημα εκκίνησης τα 35 εκ. ευρώ! Σύμφωνα με πληροφορίες, το ακίνητο ηλεκτροδοτείται από την ΔΕΗ με το καθεστώς του καθολικού παρόχου.

Στην καθολική υπηρεσία μετακινούνται καταναλωτές που η ΔΕΗ τους έκοψε το ρεύμα, αλλά καθώς κανείς άλλος προμηθευτής δεν τους αναλαμβάνει, καταλήγουν υποχρεωτικά και πάλι στις Επιχείρηση. Η τελευταία είναι υποχρεωμένη να τους ηλεκτροδοτεί, με προσαυξημένο τιμολόγιο, το οποίο άλλωστε συνεχίζουν να μην πληρώνουν.

Στις οφειλές που ζαλίζουν για το μέγεθος αλλά και την δυσκολία στην είσπραξή τους και ενώ η ΔΕΗ έχει κινήσει ένδικα μέσα εναντίον τους, αναφέρονται ακίνητα σε Σαρωνίδα 1.228 τ.μ και 450 τ.μ αντίστοιχα με χρέη 21.000 και άνω από 19.000 ευρώ. Βίλες επιφάνειας 415 τ.μ, 900 τ.μ, 662 τ.μ στην Κηφισιά με χρέη 23.650 ευρώ, 20.081 και 12.431 ευρώ. Επίσης έξι πολυτελείς κατοικίες στην Εκάλη από 422 τ.μ έως και 1.600 τ.μ, με οφειλές από 6.000 έως και 16.000 ευρώ, μία εκ των οποίων ανήκει κατά πληροφορίες σε επώνυμη κυρία της Αθήνας με πολυτάραχο βίο.

Δύο πολυτελή ακίνητα στην Νέα Ερυθραία με άλλοτε πανίσχυρους ιδιοκτήτες χρωστούν αντίστοιχα 46.212 ευρώ και 13.100 ευρώ. Συνολικά 18.289 ευρώ είναι οι οφειλές βίλας 640 τ.μ στον Πειραιά και 23.000 ευρώ ακινήτου 613 τ.μ στην Αίγινα.

Η θλιβερή λίστα επιβεβαιώνει την δυσκολία της εταιρείας να εισπράξει τα χρέη αφού μέσα σε εκείνους που άφησαν απλήρωτους λογαριασμούς και εκτίναξαν τα ανεξόφλητα της ΔΕΗ περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων επιχειρηματίες από τον τομέα της διατροφής, της ένδυσης, του εμπορίου, της ακτοπλοΐας και των εξοπλιστικών, πρόσωπα που κάποτε μεσουράνησαν στον πολιτικό και επιχειρηματικό στίβο και που σήμερα είτε έχουν χρεοκοπήσει συστήνοντας άλλες εταιρείες είτε έχουν αποβιώσει, με τα ίχνη των κληρονόμων κάποιων εξ αυτών, να χάνονται στο εξωτερικό. Φυσικά δεν είναι μόνο αυτοί όσοι χρωστούν στη ΔΕΗ.

Στους περίπου 823.000 τελικούς πελάτες, εκτός από επιχειρήσεις που έχουν κατεβάσει ρολά περιλαμβάνονται επιχειρήσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν με νέο ΑΦΜ, ακίνητα που δεν ηλεκτροδοτούνται (π.χ εξοχικά), καταναλωτές που έχουν μεταπηδήσει σε ιδιώτες προμηθευτές ενέργειας και καταναλωτές που έχουν μεταπέσει στο καθεστώς της καθολικής υπηρεσίας, οι οποίοι υπολογίζονται από την ΔΕΗ σε 200.000.

Τους τελικούς πελάτες της ΔΕΗ από την πρώτη στιγμή έχει βάλλει στο στόχαστρο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης κάνοντας λόγο για εντολή αποκοπών σε 30.000 ρολόγια.

« Το θέμα των στρατηγικών κακοπληρωτών έχει πληγώσει τη ΔΕΗ. Είναι ένα πρόβλημα που διογκώθηκε στα 4 χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ. Με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο σημείο σήμερα τα μισά από αυτά που οφείλονται στην επιχείρηση να τα χρωστούν μόλις 60.000 συμπολίτες μας» επανέλαβε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Χατζηδάκης. «Πρόκειται για συμπολίτες μας που παριστάνουν τους φτωχούς στις πλάτες των συνεπών καταναλωτών της ΔΕΗ».

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε η εταιρεία στους αναλυτές τον προηγούμενο μήνα, περισσότερα από 3.000 ευρώ χρωστούν 143.182 καταναλωτές ανεβάζοντας τα χρέη στο 1 δισ. ευρώ. Τα ποσά αυτά είναι εκτός διακανονισμών.

Το φαινόμενο των κακοπληρωτών προσπαθεί να αναχαιτίσει η νέα διοίκηση της ΔΕΗ θέτοντας από την αρχή του μήνα σε λειτουργία ένα νέο σύστημα διακανονισμού οφειλών που είναι απλούστερο, αυτοματοποιημένο, με μικρότερες προκαταβολές και το οποίο ήδη έχει δεχτεί χιλιάδες αιτήματα για ρυθμίσεις οφειλών. Ωστόσο, στην τραπεζική αγορά εκτιμούν ότι η μείωση της προκαταβολής ενδέχεται να μεγαλώσει τις επισφάλειες για την ΔΕΗ καθώς χάνει από τα χρήματα που προκαταβάλλει ο πελάτης, που πλέον θα είναι λιγότερα (10% έως 20% η προκαταβολή) με κίνδυνο να μείνουν αποπληρωθούν οι δόσεις.

 

Πηγή: newmoney.gr

(Visited 103 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*