Έρχεται νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον»

Newsroom
19/01/2020 01:51
 
 
 

 

Νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον», συνολικού προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ, ετοιμάζεται να προκηρύξει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δίνοντας τη δυνατότητα σε χιλιάδες νοικοκυριά να επιδοτηθούν για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, κατόπιν σχετικών εντολών του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, καταρτίζουν τον οδηγό εφαρμογής και ταυτόχρονα εξετάζουν παρεμβάσεις τόσο για την απλοποίηση των διαδικασιών συμμετοχής όσο κι ενδεχομένως για βελτίωση των εισοδηματικών κριτηρίων που αποτελούν τις προϋποθέσεις ένταξης σε αυτό. Η προκήρυξη του προγράμματος, όπως αναφέρουν πηγές των «ΝΕΩΝ», αναμένεται περί τον Ιούνιο.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, οι επιλαχόντες στον τελευταίο κύκλο που είχε προκηρύξει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου και διαχειρίστηκε η παρούσα δεν πρέπει να περιμένουν και πολλά, δηλαδή την πιθανότητα υπαγωγής στο πρόγραμμα για χρηματοδότηση των προτεινόμενων παρεμβάσεών τους.

Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια και τους όρους συμμετοχής, σημειώνεται ότι η κεντρική φιλοσοφία των προηγούμενων κύκλων του «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» ήταν ο συνδυασμός επιδότησης των παρεμβάσεων σε ποσοστό έως 70%, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος των νοικοκυριών και των αριθμό των προστατευόμενων παιδιών. Επιπλέον, η τελευταία αλλαγή που είχε γίνει ήταν ότι δεν υπήρχε κανένας περιορισμός στην υπαγωγή του προγράμματος, δηλαδή μπορούσαν να υπαχθούν στο πρόγραμμα οικογένειες και ιδιοκτήτες κατοικιών ανεξαρτήτως εισοδήματος. Απλά για τις περιπτώσεις ατομικού εισοδήματος άνω των 35.000 και οικογενειακού άνω των 45.000 ευρώ δεν επιτρεπόταν η επιδότηση, αλλά υπήρχε η δυνατότητα άτοκων τραπεζικών δανείων.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι στον τελευταίο και δεύτερο κύκλο του «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» οι αιτήσεις που εγκρίθηκαν ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», 22.945. Από αυτές περισσότερες από 6.500 έχουν ενταχθεί σε απόφαση υπαγωγής στο πρόγραμμα για χρηματοδότηση και σύντομα θα πάρουν απόφαση και άλλες 8.000 αιτήσεις. Τα ποσά που δεσμεύτηκαν για τους 22.495 δικαιούχους προκειμένου να ενισχυθούν ανέρχονται σε 241,5 εκατ. ευρώ.

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

Επιλέξιμες στο προηγούμενο πρόγραμμα ήταν η μονοκατοικία, η πολυκατοικία καθώς και το μεμονωμένο διαμέρισμα.

Για να κριθεί μια κατοικία ως επιλέξιμη έπρεπε να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του προσώπου που τη χρησιμοποιεί.
Να υφίσταται νόμιμα.
Να έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.
Να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέα.
Επιλέξιμες, με βάση το προηγούμενο πρόγραμμα, είναι οι παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται μετά την έκδοση της πρώτης ενεργειακής επιθεώρησης (ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας).

Οι παρεμβάσεις υποβάλλονται βάσει των συστάσεων του Ενεργειακού Επιθεωρητή και αφορούν αποκλειστικά τις ακόλουθες κατηγορίες επιλέξιμων παρεμβάσεων:

Αντικατάσταση κουφωμάτων.
Τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης.
Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης.
Σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ανά αίτηση ωφελουμένου δεν μπορούσε να υπερβαίνει τα 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας κύριας χρήσης της κατοικίας, με μέγιστο κόστος παρεμβάσεων ανά κατοικία τις 25.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Παρέχεται η κάλυψη της δαπάνης για την αμοιβή του Ενεργειακού Επιθεωρητή, του συμβούλου έργου και κόστος τυχόν μελετών, ενώ σε περίπτωση τραπεζικού δανεισμού μέσω του προγράμματος το δάνειο είναι άτοκο.

Τα τελευταία προνόμια αναμένεται να διατηρηθούν και στο νέο πρόγραμμα.

Στόχοι

Το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» εντάσσεται στην πολιτική της κυβέρνησης για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.

Επιδίωξη της κυβέρνησης, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, είναι να υπάρξει συνδυασμός κανονιστικών παρεμβάσεων και χρηματοδοτικών εργαλείων ώστε η τελική κατανάλωση ενέργειας το 2030 να περιοριστεί στα επίπεδα του 2017, με στόχο να επιτευχθεί βελτίωση ενεργειακής απόδοσης της τάξης του 38%.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, σχεδιάζονται ειδικά μέτρα για τον κτιριακό τομέα, τόσο για τα δημόσια κτίρια (πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ που αφορά τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων ενεργειακής απόδοσης, με συμμετοχή Επιχειρήσεων Ενεργειακών Υπηρεσιών) όσο και για τα ιδιωτικά. Στο πλαίσιο αυτό έχει τεθεί ως στόχος η ανακαίνιση και αντικατάσταση του 12%-15% του αποθέματος των κτιρίων κατοικίας με νέα, σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης έως το 2030. Επιδιώκεται κάθε χρόνο να αναβαθμίζονται ενεργειακά κατά μέσο όρο 60.000 κτίρια. Ο συγκεκριμένος στόχος θα συμβάλει στη ριζική αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος, δίνοντας παράλληλα σημαντική ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο. Συνολικά η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιριακού αποθέματος αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας κατά 8 δισ. ευρώ και στο να δημιουργηθούν και να διατηρηθούν πάνω από 22 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Σημειώνεται τέλος ότι προγραμματίζεται η ίδρυση του Ταμείου Ενεργειακής Απόδοσης, που θα ενισχύσει σημαντικά την υλοποίηση μέτρων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης σε όλους τους τομείς κατανάλωσης ενέργειας. Και αυτό καθώς αναμένεται να διευκολύνει την πρόσβαση σε χρηματοδότηση των εμπλεκόμενων μερών, να συμβάλει στη βελτίωση του δείκτη κόστους αποτελέσματος των υλοποιούμενων προγραμμάτων και στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση ανεκμετάλλευτου δυναμικού εξοικονόμησης ενέργειας σε συγκεκριμένους κλάδους.

Πηγή: tanea.gr

(Visited 226 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*