Το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών ζητάει την απαγόρευση μετακίνησης και των μόνιμων κατοίκων

milos limani
Άκης Αξαόπουλος
04/04/2020 14:11
 
 
 

 

Αυστηροποίηση των μέτρων αφίξεων και μετακίνησης ζητούν οι Δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια νησιών στο σύνολο της χώρας.

Συγκεκριμένα, το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών τονίζει ότι «ήδη στο 40% των μελών του ισχυρές δημοτικές αποφάσεις υπέρ αυτού του μέτρου, ενώ ένα ακόμα 24% βρίσκεται σε διαδικασία λήψης σχετικής απόφασης μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Η Πάτμος, η Μήλος, η Τήλος, η Ιθάκη, η Κάσος, η Αλόννησος, οι Λειψοί, οι Οινούσσες, το Αγαθονήσι, τα Ψαρά, οι Παξοί, αλλά και η Ρόδος και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εκπέμπουν SOS ώστε να αυστηροποιηθούν τα μέτρα κι ο έλεγχος στις αφίξεις και στις μετακινήσεις των μόνιμων κατοίκων τους, καθώς ο κίνδυνος διασποράς του Covid-19 στις τοπικές κοινωνίες από ταξιδιώτες του εξωτερικού, εργολάβους, συνεργεία, αλλά και πολίτες που διαθέτουν το Ε1 λόγω κάποιας προϋπάρχουσας εποχιακής απασχόλησης είναι πλέον ορατός», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Η περίοδος του Πάσχα ξεκινά σε λίγες μέρες για Ορθόδοξους και Καθολικούς, τα σχολεία είναι ακόμα κλειστά και ο καιρός ευνοεί τη διάθεση για απόδραση, αυξάνοντας τον φόβο αλλά και τον κίνδυνο για τους τοπικούς πληθυσμούς των νησιών, που δεν διαθέτουν τις απαραίτητες υγειονομικές υποδομές, σε κάποιες περιπτώσεις ούτε και τους γιατρούς για να αντιμετωπίσουν σοβαρά, ή πολλά ταυτόχρονα περιστατικά λοιμώξεων, ενώ ένα πολύ σημαντικό μέρος των κατοίκων τους ανήκουν στην τρίτη ηλικία. Το ΕΔΜΝ απαιτεί την λήψη πρόσθετων μέτρων ώστε να μην χαθεί ούτε μια ανθρώπινη ζωή στα Μικρά Νησιά μέσα στη πανδημία», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Ζητάμε να απαγορευτούν ΟΛΕΣ οι αφίξεις, ακόμα και αυτές των μόνιμων κατοίκων βάσει επίδειξης του Ε1, καθώς εκφράζεται τεράστια ανησυχία από νησιά όπως η Σέριφος και η Ίος ότι ο αριθμός των εποχιακών εργαζομένων που διαθέτει το απαραίτητο έγγραφο και έχει ήδη μετακινηθεί προς αυτά είναι μεγάλος και θα συνεχίσει να αυξάνεται. Επιπλέον ζητάμε να απαγορευτούν όλες οι πτήσεις προς τα νησιά την περίοδο του Πάσχα και για όσο κρατήσουν τα περιοριστικά μέτρα προστασίας, καθώς οι επιβαίνοντες μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί φορείς ή να νοσούν ελαφρά και να περάσουν απαρατήρητοι».

Το ΕΔΜΝ θα υποβάλλει άμεσα επίσημο αίτημα, συνοδευόμενο από όλες τις αποφάσεις Δημάρχων και Δημοτικών Συμβουλίων των Μελών του, στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στο Υπουργείο Εσωτερικών, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στο Γραφείο του κ. Πρωθυπουργού, ώστε να μην θρηνήσουμε ανθρώπινες απώλειες στο πιο ευάλωτο, αλλά και πιο πολύτιμο κομμάτι του γεωφυσικού και κοινωνικού ιστού της Ελλάδας, τα Μικρά Νησιά της.

(Visited 325 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.