Νέα μέτρα και διορθώσεις στα υπάρχοντα σε ότι αφορά την προστασία των νησιών από την εξάπλωση του κορωνοϊού προτείνει στον πρωθυπουργό και στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες ο π. πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραδοσιακών Αλιέων και π. πολιτευτής Κυκλάδων Βαγγέλης Βαμβακάρης από τη Μήλο.
Σε επιστολή του επισημαίνει τη νησιωτική ιδιαιτερότητα και την προσαρμογή εξειδικευμένων μέτρων προστασίας για τα νησιά.
Να σημειωθεί ότι η επιστολή έχει αποδέκτες τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη.
Συγκεκριμένα αναφέρει:
ΘΕΜΑ: ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Υπήρξα στο παρελθόν Πολιτευτής Κυκλάδων για τέσσερα χρόνια με την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΑΝΈΩΣΗ (ΔΗ. ΑΝΑ) και για τρία χρόνια με την ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ. Όλα αυτά τα χρόνια είχα προσφέρει τεράστιο έργο στις Κυκλάδες και όλος ο Κυκλαδικός τύπος δημοσίευε σε ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ όλες μου τις δραστηριότητες. Εκτός από πολιτευτής, υπήρξα επί 23 συνεχή έτη ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΑΛΙΕΩΝ αντιπροσωπεύοντας εκατοντάδες συλλόγους πανελλαδικά, με δεκάδες χιλιάδες μέλη.
Μετά από αυτή την σύντομη ενημέρωση, θεωρώ χρέος μου, ως ενεργός πολίτης, να τοποθετηθώ σχετικά με τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την καταπολέμηση του κορωνοϊού για την νησιωτική Ελλάδα.
Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να συγχαρώ εσάς και τους Αρμόδιους Υπουργούς που έγκαιρα πήρατε σωστά μέτρα για να αποτρέψετε την εξάπλωση του ιού, κάτι που δυστυχώς δεν έγινε στην υπόλοιπη Ευρώπη και σε πολλά άλλα κράτη του κόσμου. Θεωρώ όμως ότι παρ’ ότι λάβατε πολλά μέτρα για την χώρα μας, εκείνα που αφορούν την Νησιωτική Ελλάδα είναι ελλιπή και αφήνουν ΑΝΟΧΥΡΩΤΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ.
ΠΩΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΕ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΜΕΤΑΔΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΙΟ;
Ενόψει του Πάσχα θα επιστρέψουν στα νησιά οι δημότες που διαμένουν την χειμερινή περίοδο στην Αθήνα και στον Πειραιά. Καταλαβαίνετε ότι αυτό αυξάνει κατά πάρα πολύ τον κίνδυνο μεταφοράς και μετάδοσης του ιού.
Για να διασφαλιστεί η ακεραιότητα της υγείας τον νησιωτών υπάρχει η εξής λύση: να δίνουν οι ταξιδιώτες τα στοιχεία τους κατά την αποβίβαση τους από αεροπλάνα και πλοία στους Αστυνομικούς και Λιμενικούς αντίστοιχα. (Ονοματεπώνυμο – Διεύθυνση κατοικίας κ.λπ.) Θα όφειλαν, λοιπόν, όσοι επιστρέφουν στα νησιά τους να παραμένουν σε ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΓΙΑ 14 ΗΜΈΡΕΣ, πράγμα το οποίο θα υποχρεούνταν να πράξουν και όσοι διαμένουν στο ίδιο σπίτι με αυτούς. Θα έπρεπε να απαγορευτούν όλες οι μετακινήσεις τους. Οι προμήθειες τροφίμων και φαρμάκων να γίνονται από υπαλλήλους του Δήμου.
ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΕΙ Η ΤΉΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ!!
Όποιος παραβιάζει το μέτρο κυκλοφορίας, να τιμωρείται ο ίδιος αλλά και όσοι διαμένουν στην ίδια οικία για ανευθυνότητα και έκθεση των συμπολιτών σε κίνδυνο.
Νταλίκες
Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι οι νταλίκες που μεταφέρουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Η πιο σωστή λύση θα ήταν να έρχονται ασυνόδευτες και να παραλαμβάνονται από οδηγούς που βρίσκονται ΜΟΝΙΜΑ στο νησί προς αποφυγή μετάδοσης του ιού.
Κολύμπι, θαλάσσιες δραστηριότητες
Θεωρώ επίσης υπερβολικά τα μέτρα που πάρθηκαν από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, δηλαδή, να απαγορεύουν στους νησιώτες το χειμερινό κολύμπι, την υποβρύχια αλιεία και την ερασιτεχνική αλιεία από σκάφος. Όπως είναι γνωστό, ιδιαίτερα στα νησιά, την χειμερινή περίοδο ο αριθμός των πολιτών που ασχολούνται με τα αθλήματα αυτά είναι πολύ μικρός σε σύγκριση με τις μεγάλες πόλεις.
Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα έπρεπε να είναι οριζόντια τα μέτρα! Πώς επιτρέπεται στον αθλητή να αθλείται από ξηρά ενώ απαγορεύεται στον χειμερινό κολυμβητή να κολυμπάει; Γιατί να μην επιτρέπεται στον ερασιτέχνη ψαρά να αλιεύει από το σκάφος του εφόσον είναι μόνος του μέσα σε αυτό, ή από ξηρά εφόσον τηρεί την προβλεπόμενη απόσταση από τυχόν άλλον ψαρά;
Δεν πρέπει να ξεχνούν οι Αρμόδιοι Φορείς ότι ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται ούτε από την θάλασσα ούτε από τα ψάρια.
Η μετάδοση του ιού προϋποθέτει είτε να έρθει κανείς σε επαφή με τα σταγονίδια που φεύγουν όταν κάποιος φτερνίζεται, βήχει ή μιλάει, είτε επειδή βρίσκεται σε κοινό χώρο με κάποιον που έχει τον ιό, από μολυσμένες επιφάνειες που θα αγγίξει κανείς και μετά θα βάλει τα χέρια στο στόμα, στη μύτη και στα μάτια.
Μετά από αυτά, παρακαλώ τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Ανάπτυξης -όντας νησιώτης και έχοντας την εμπειρία- να επανεξετάσει τα μέτρα απαγόρευσης για τα θαλάσσια αθλήματα στα νησιά μας και να αποσύρει αυτό το υπερβολικά αυστηρό μέτρο.
Ελπίζω ότι θα επικρατήσει η λογική και ότι θα επιτραπεί στο νησιώτη το κολύμπι εφόσον σέβεται την απόσταση ασφαλείας μεταξύ άλλων κολυμβητών, αν και οι παραλίες είναι άδειες από κόσμο τέτοια εποχή! Να επιτραπεί το υποβρύχιο ψάρεμα και η αλιεία με σκάφος εφόσον επιβαίνει σε αυτό μόνο ένας ερασιτέχνης ψαράς.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
κλείνοντας, θα επαναλάβω ότι τα μέτρα δεν θα πρέπει να είναι οριζόντια και να εφαρμόζονται σε όλη την χώρα αλλά να είναι ανάλογα της ιδιομορφίας κάθε περιοχής και όταν υπάρχουν κρούσματα, τότε βεβαίως να εφαρμοστούν πιο αυστηροί περιορισμοί.
Οι νησιώτες, εκ των πραγμάτων, την χειμερινή περίοδο βρίσκονται σε ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, αφού είναι απομονωμένοι από την υπόλοιπη Ελλάδα.
Ευελπιστώ ότι η Κυβέρνηση, αλλά ιδιαίτερα οι Αρμόδιοι Υπουργοί, θα μελετήσουν σοβαρά την προοπτική μίας διόρθωσης των απαγορεύσεων των οποίων αναφέρω πιο πάνω και θα εφαρμόσουν τα μέτρα που προτείνω ώστε να θωρακίσουμε τα νησιά μας και να τα προστατέψουμε από την πανδημία.
Ως υπεύθυνος πολίτης και γνήσιος νησιώτης, έχω καθήκον και υποχρέωση να δραστηριοποιηθώ και να προφυλάξω τον τόπο μου από μία πιθανή απειλή.
Περιμένω από την Κυβέρνηση να λάβει τα σωστά μέτρα, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες για τα νησιά μας επιπτώσεις.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ ΑΔΑΜΑΝΤΑΣ ΜΗΛΟΣ