Πέτσας: Οι εξαιρέσεις για τη μετακίνηση εκτός περιφέρειας

Άκης Αξαόπουλος
08/12/2020 14:04
 
 
 

 

«Σχολεία, εστίαση, καφέ, ψυχαγωγία, δικαστήρια, αθλητικές δραστηριότητες, χιονοδρομικά κέντρα, θα είναι κλειστά μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. Κι αυτό, γιατί, δυστυχώς, το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό, παρά τον ένα μήνα της καραντίνας. Μας απασχολεί, το γεγονός ότι υπάρχει τόσο βραδεία πτώση του επιδημιολογικού φορτίου, αλλά αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια και η προστασία της δημόσιας υγείας», είπε μιλώντας στον ANT1 o κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Όπως σημείωσε «οι οριστικές ανακοινώσεις για το λιανεμπόριο, για τις εκκλησίες μας και για τις δραστηριότητες των κομμωτηρίων, θα γίνουν στο τέλος της εβδομάδας. Επομένως, με κάποια επιφύλαξη, θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν τα sms, εάν απελευθερωθεί το λιανεμπόριο και θα μπορεί να χρησιμοποιεί κανείς τον σχετικό κωδικό.

Μετακίνηση για εξοχικά δεν προβλέπεται. Καλούμε τους συμπολίτες μας να μην επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο με υψηλότερη κινητικότητα το επιδημιολογικό φορτίο.

Θα υπάρξει κάποια ευελιξία για επανένωση οικογενειών, όπως για παράδειγμα για ανθρώπους οι οποίοι δουλεύουν σε διαφορετικό Νομό, απ’ αυτόν που είναι η οικογένειά τους και θα χρειαστεί να επιστρέψουν, φυσικά, με την προβλεπόμενη διαδικασία, με το Ε1 και το Ε9, ή κάποιοι φοιτητές που έχουν εγκλωβιστεί, πριν τη λήψη των μέτρων του lockdown, στην πόλη που σπούδαζαν και θέλουν να γυρίσουν στην οικογένειά τους. Για τέτοιου είδους μετακινήσεις, φυσικά, θα υπάρξει μια ευελιξία.

Η δεκαήμερη προληπτική καραντίνα για όσους έρχονται από το εξωτερικό από τις 18 Δεκεμβρίου είναι κυρίως ένα μέτρο, το οποίο θα αποτρέψει τον χειμερινό τουρισμό από την Ελλάδα προς το εξωτερικό. Όταν έχουμε κλειστά τα δικά μας χιονοδρομικά κέντρα ή τους δικούς μας τουριστικούς προορισμούς, για ν’ αποφύγουμε τη διασπορά εντός της Επικράτειας, είναι υπερβολικό να μπορεί κάποιος να πάει στην Αυστρία, ενδεχομένως ή στην Ελβετία για να κάνει χιονοδρομικό τουρισμό. Επομένως, είναι ένα μήνυμα προς όλους ότι φέτος είναι διαφορετικά τα Χριστούγεννα, είναι διαφορετικό, δυστυχώς, όλο το 2020. Ας ακολουθήσουμε και σ’ αυτόν τον τελευταίο μήνα τις συστάσεις των ειδικών και ν’ αποφεύγουμε τις υπερβολικές μετακινήσεις.

Εάν ανοίξει το λιανεμπόριο φυσικά θα χρειαστεί να γίνει κάποια προσαρμογή στο νυχτερινό ωράριο. Πρώτον, γιατί το ωράριο του λιανεμπορίου μπορεί να διευρυνθεί, για να μην έχουμε συνωστισμό και δεύτερον, γιατί μετά το κλείσιμο ενός καταστήματος, θα πρέπει να υπάρχει ένας εύλογος χρόνος, προκειμένου να επιστρέψει και ο εργαζόμενος και ο καταναλωτής στο σπίτι του. Ο γενικός κανόνας είναι ότι θα υπάρχει μια απαγόρευση νυχτερινής μετακίνησης, απλώς το ωράριο μπορεί να είναι κάπως διαφορετικό. Αυτό θα το δούμε τις επόμενες ημέρες.

Και για τις εκκλησίες θα έχουμε ανακοινώσεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Είναι ένα θέμα το οποίο θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Αυτά, όμως, είναι θέματα που θα συζητηθούν τις επόμενες δυο-τρεις ημέρες, προκειμένου να καταλήξουμε στις τελικές ανακοινώσεις. Θέλει μια ευελιξία από όλους μας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους διαφορετικές καταστάσεις, όπως είναι η επίσκεψη σε ένα κατάστημα λιανεμπορίου από τη μία πλευρά, αλλά και από την άλλη ενός πιστού στην εκκλησία».

(Visited 203 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*