Ο οδικός χάρτης των γιορτών – Ποια καταστήματα θα λειτουργήσουν

karavaki christougenniatiko 2016 1
Άκης Αξαόπουλος
11/12/2020 14:46
 
 
 

 

Όλους τους σταθμούς στην πορεία προς τα Χριστούγεννα με ορίζοντα τις 7 Ιανουαρίου παρουσίασαν σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, σε απόλυτη αρμονία με τις υποδείξεις των λοιμωξιολόγων.

Κάνοντας λόγο για «ξεκάθαρο πλάνο» για τις ημέρες των γιορτών και με μια μικρή υποσχετική χαλάρωσης για τις παραμονές και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η διαδρομή προς την νέα χρονιά σχηματοποιείται ως εξής:

Κλειστά μέχρι τις 7 Ιανουαρίου θα παραμείνουν:

· λιανεμπόριο

· σχολεία

· εστίαση

· διασκέδαση

· ψυχαγωγία

· χιονοδρομικά κέντρα

· χειμερινά θέρετρα

· εμπορικά κέντρα και mall

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου

· Ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ, αλλά προαιρετικά, ενώ θα είναι διαθέσιμα και τα είδη που είχαν αποσυρθεί, όπως παιχνίδια.

· Εκκίνηση του συστήματος click away για την αγορά, δηλαδή παραλαβή από εξωτερικό χώρο του εμπορικού καταστήματος προπληρωμένης παραγγελίας, με το αποδεικτικό πληρωμής ανά χείρας, με διάρκεια μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. – Κωδικός 2 στο 13033

· Διατήρηση της απαγόρευσης μετακινήσεων κατά τις ώρες από το βράδυ έως τις 5 το πρωί, μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021, ενώ παραμένει υποχρεωτική η αποστολή SMS στο 13033 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου για τις αναγκαίες μετακινήσεις.

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου

· Άνοιγμα κομμωτηρίων σε όλη τη χώρα, μόνο με ραντεβού από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. – Κωδικός 2 στο 13033

· Άνοιγμα των βιβλιοπωλείων με διευρυμένο ωράριο, και με ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. – Κωδικός 2 στο 13033

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου

Τριήμερη υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για όσους ταξιδεύουν από χώρες του εξωτερικού προς την Ελλάδα και εισέρχονται στη χώρα από τις 18 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου 2021.

Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου και Τρίτη 6 Ιανουαρίου

Λειτουργία των εκκλησιών, με 9 άτομα σε κάθε ενορία και έως 25 άτομα στους μητροπολιτικούς ναούς. Ματαίωση της τελετής αγιασμού των υδάτων.

Σε περίπτωση, ωστόσο, καταστρατήγησης του νέου πλαισίου, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης προειδοποίησε πως «θα αναγκαστούμε να αποσύρουμε αυτή τη διαδικασία».

Δώρα μέσω κλικ – ClickAway

Διευκρινίσεις έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και για τον τρόπο λειτουργίας του «click away», η οποία θα εξελίσσεται με τα εξής βήματα:

1. Παραγγελία πελάτη μέσω του e-shop ή μέσω τηλεφώνου και η πληρωμή θα γίνεται ηλεκτρονικά ή μέσω του συστηματος POS εκτός του καταστήματος.

2. Παραλαβή από το κατάστημα με ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής ή μήνυμα από την επιχείρηση ανά χείρας που να αποδεικνύει την παραγγελία και την ακριβή ώρα κατά την οποία θα μπορεί να παραλάβει την παραγγελία του.

3. Επιτρεπτός αριθμός ατόμων στην αναμονή έξω από το κατάστημα μέχρι 9 άτομα και σε απόσταση δύο μέτρων καθένας.

4. Επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα, θα δέχονται τις παραγγελίες τηλεφωνικά.

Προϋπόθεση για τη συμμετοχή μιας εμπορικής επιχείρησης στο σύστημα είναι η επιχείρηση να διαθέτει είσοδο- έξοδο σε δρόμο και έτσι εξαιρούνται τα εμπορικά κέντρα.

Τέλος, αναφορικά με το χονδρεμπόριο, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι εντός του καταστήματος με ΚΑΔ χονδρικής πώλησης θα μπορούν να εισέρχονται μόνο οι επαγγελματίες που σχετίζονται με τις οικοδομικές δραστηριότητες. Όλοι οι υπόλοιποι χονδρέμποροι θα εξυπηρετούνται με τον σύστημα click away.

Απευθύνοντας έκκληση από πλευράς της κυβέρνησης, πρέπει όλοι να «δείξουμε αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στους κοινούς κανόνες για να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού και να αποτρέψουμε ένα τρίτο κύμα. Πλησιάζουμε, άλλωστε, τη μέρα που θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός και η αντίστροφη μέτρηση για την απαλλαγή της κοινωνίας μας από τον κίνδυνο του φονικού ιού και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα που στερηθήκαμε», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι παράλληλα «προετοιμάζονται ήδη για τον σκοπό αυτό, 1018 εμβολιαστικά κέντρα, αλλά και 65 Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ». Ερωτηθείς, μάλιστα, έντονα για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τις 7 Ιανουαρίου, ο κ. Πέτσας απάντησε πως «παρά την κόπωση πρέπει να τηρήσουμε με ευλάβεια τα μέτρα, πιστεύουμε ότι έως τότε θα έχει πέσει χαμηλά το ιικό φορτίο στην χώρα, ώστε να μπορέσουμε να ξαναπάρουμε τη ζωή στα χέρια μας. Έως τότε ας μην προτρέχουμε», παρακολουθώντας και στη διάρκεια των γιορτών την εξέλιξη του επιδημιολογικού φορτίου.

 

Πηγή: protothema.gr

(Visited 306 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*