Στους 12 μήνες η στρατιωτική θητεία – Ποιοι θα εξαιρούνται

stratiotes
Άκης Αξαόπουλος
11/01/2021 14:37
 
 
 

 

Έρχονται αλλαγές στη στρατιωτική θητεία. Αυξάνεται κατά 3 μήνες και επανέρχεται στο δωδεκάμηνο, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα εξακολουθήσει να ισχύει το 9μηνο για όσους υπηρετούν το σύνολο των μηνών της θητείας τους στα σύνορα και σε μονάδες στην παραμεθόριο.

Το σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι στα τελευταία στάδια προετοιμασίας ενώ η αύξηση της στρατιωτικής θητείας είχε προαναγγελθεί από τον υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της σήμερα η εφημερίδα Τα Νέα, στόχος είναι οι αλλαγές να εφαρμοστούν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021 και πιθανά – εκτός απροόπτου – από την κατάταξη Γ’ ΕΣΣΟ τον ερχόμενο Μαΐου.

Η θητεία στον Στρατό Ξηράς θα φτάσει τους 12 μήνες, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι θα εξακολουθήσει να ισχύει το 9μηνο για όσους ζητήσουν να εξαντλήσουν την στρατιωτική υπηρεσία τους στα σύνορα, δηλαδή στον Έβρο ή τα νησιά του Αιγαίου.

Το σύστημα αυτό εφαρμοζόταν και παλαιότερα και έχει δοκιμαστεί στην πράξη. Στόχος είναι να αυξηθεί το έμψυχο δυναμικά στις Ένοπλες Δυνάμεις φτάνοντας τις 133.000. Επιδίωξη είναι να αυξηθεί η «οροφή» του προσωπικού στον Στρατό Ξηράς από 68.300 μάχιμα στελέχη και φαντάρους σε 93.500.

Ρύθμιση και για τους ανυπότακτους

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Άμυνας προωθεί παράλληλα ρύθμιση για τους περίπου 23.000 ανυπότακτους, θέμα που αποτελεί «χρόνια πληγή» για χιλιάδες νέους που σπουδάζουν ή εργάζονται στο εξωτερικό.

Επίσης εκτός της αύξησης της στρατιωτικής θητείας κατά 3 μήνες, το σχέδιο του Υπουργείου Άμυνας περιλαμβάνει προσλήψεις 2.600 ΕΠΟΠ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τέλος, δεν πρόκειται να γίνουν αλλαγές σε όσους υπηρετούν την θητεία τους στην Πολεμική Αεροπορία ή στο Πολεμικό Ναυτικό.

 

Πηγή: aftodioikisi.gr

(Visited 621 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.