Σε «κατάσταση ασφυξίας και κίνδυνο επιβίωσης» βρίσκει το 2021 εκατοντάδες χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους τους, σύμφωνα με την βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου.
Έλλειψη ρευστότητας, σώρευση χρεών, χρόνια βαθιά ύφεση, αλλά και διαρκής μεταβολή των κυβερνητικών αποφάσεων χειροτερεύουν την κατάσταση μέρα με τη μέρα οδηγώντας σε αδιέξοδο τόσο τους επιχειρηματίες, όσο και τους υπαλλήλους τους.
«Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι πλέον κοινωνικά επικίνδυνη», γι’ αυτό και πρέπει να αλλάξει ριζικά υποστηρίζει η κα Αχτσιόγλου και συμπληρώνει ότι «η πανδημία αξιοποιείται ως ευκαιρία για μία συνολική αναδιάρθρωση της αγοράς εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων».
Αναλυτικά, η δήλωση της τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ:
Το 2021 βρίσκει τις εκατοντάδες χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας και τους εργαζόμενούς τους σε κατάσταση ασφυξίας και κίνδυνο επιβίωσης.
Οι επιχειρήσεις συνθλίβονται από την έλλειψη ρευστότητας και τη σώρευση χρεών, μετά από μία χρονιά βαθιάς ύφεσης και καταβαράθρωσης του τζίρου τους, ως συνέπεια των απαράδεκτων κυβερνητικών χειρισμών.
Συγχρόνως, οι αλλοπρόσαλλες κινήσεις της κυβέρνησης για τη λειτουργία της αγοράς, η διαρκής μεταβολή των αποφάσεων, επιδεινώνουν διαρκώς την κατάσταση.
Η κυβέρνηση επιμένει ακριβώς στις ίδιες πολιτικές που έχουν προκαλέσει την ασφυξία,δημιουργώντας όρους μαζικής εκκαθάρισης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πραγματικού αδιεξόδου για τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενούς τους.
Με αυτές τις πολιτικές ούτε η ύφεση αντιστρέφεται ούτε το κοινωνικό αδιέξοδο.
Η ριζική αλλαγή της οικονομικής πολιτικής είναι αναγκαία.
Απαιτείται άμεσα η μετατροπή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση, η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών και η ουσιαστική στήριξη των μισθών των εργαζομένων για τη διατήρηση των θέσεων και των σχέσεων εργασίαςστις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι η ρύθμιση των οφειλών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία με κούρεμα της βασικής οφειλής.
Η επίμονη άρνηση της κυβέρνησης να λάβει μέτρα στήριξης, σε συνδυασμό με τις προβλέψεις του σχεδίου Πισσαρίδη, επιβεβαιώνουν ότι η πανδημία αξιοποιείται ως ευκαιρία για μία συνολική αναδιάρθρωση της αγοράς εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων.
Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι πλέον κοινωνικά επικίνδυνη.