Ποιοι μικρομεσαίοι θα πάρουν δάνειο με εγγύηση του Δημοσίου 90%

Άκης Αξαόπουλος
18/01/2021 13:37
 
 
 

 

Τουλάχιστον 9.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία αναμένεται να λάβουν δάνειο με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου σε ποσοστό 90%.

Αυτό αποκάλυψε, μιλώντας στο capital.gr ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος σημείωσε πως “λόγω της υψηλής εγγύησης, θα ενταχθούν χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις που το έχουν ανάγκη”.

Ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε πως αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για να καθοριστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη δράση. Μεταξύ αυτών των λεπτομερειών είναι αν το ανώτατο ύψος του δανείου θα είναι 30.000 ευρώ ή 50.000 ευρώ. Στην περίπτωση που το ανώτατο ύψος του δανείου είναι έως 30.000 ευρώ τότε ο αριθμός των δικαιούχων θα ξεπεράσει τις 15.000.

Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης είναι έως το τέλος του μήνα να βγει στον “αέρα” η νέα αυτή δράση ο συνολικός προϋπολογισμός της οποίας θα αγγίξει τα 450 εκατ. ευρώ.

Επίσης αυτή τη στιγμή τρέχουν τρία προγράμματα, εκ των οποίων το ένα αφορά στις μικρές επιχειρήσεις, από 1 έως 10 άτομα, για να μπορέσουν να επενδύσουν. Το πρόγραμμα ανέρχεται στα 525 εκατ. ευρώ και η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων είναι ανοιχτή έως τις 31 Μαρτίου.

Εν τω μεταξύ πολύ σύντομα θα αναρτηθούν οι αποφάσεις υπαγωγής 400 επενδυτικών σχεδίων, όπου εκεί υπάρχουν και πολύ μικρές επιχειρήσεις ενώ πριν από λίγες ημέρες εντάχθηκαν περίπου 120 τέτοιων επιχειρήσεων στον Αναπτυξιακό νόμο.

Μέσα από αυτό το πλέγμα δράσεων αλλά και άλλων που πρόκειται να ανακοινωθούν το αμέσως προσεχές διάστημα η Κυβέρνηση επιδιώκει να στηρίξει τις επιχειρήσεις οι οποίες έχασαν σημαντικά έσοδα και “έκαψαν” σημαντικά κεφάλαια την περασμένη χρονιά.

Με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής οι ελληνικές επιχειρήσεις μόνο τους πρώτους εννέα μήνες του 2020 έχασαν έσοδα 35 δισ. ευρώ. Αν προστεθεί και το τελευταίο τρίμηνο του 2020, όπου η αγορά υπολειτούργησε αφού τέθηκε σε καραντίνα η χώρα τότε οι σωρευτικές απώλειες των εσόδων των επιχειρήσεων εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 40 δισ. ευρώ.

(Visited 120 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*